imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Phil Schiller szerint nem volt túl hosszú a WWDC keynote


Tegnap Phil Schiller, az Apple marketingért felelős alelnöke beszélgetett John Gruberrel a The Talk Show című podcastban a WWDC apropóján. Gruber szokás szerint sok érzékeny kérdést és érdekes témát vetett fel, szó esett például a 16 GB-os iPhone-okról, a MacBook egyetlen USB-portjáról és a vékonyság kontra akkumulátoridő ellentmondásról is.

Többen úgy érezték, hogy kicsit hosszúra nyúlt az Apple idei WWDC-prezentációja – mi is így voltunk vele, bár esetünkben közrejátszott az is, hogy nyolc körül lekapcsolták az épületben a klímát. A mi közvetítésünk egyébként 3 óra 8 percesre sikeredett, maga a keynote pedig 144 perces volt, ami egész estés filmnek is simán beillene. Gruber kérdésére válaszolva Schiller elmondta, hogy a legtöbb előadást 1 óra 45 perc és 2 óra 15 perc közé lövik be, most viszont rengeteg újítást mutattak be, és még így is nagyon sokat ki kellett venniük a listából. Erre valaki bekiabálta a közönség soraiból, hogy „Apple TV!!”, mire Phil azt mondta, ő inkább az iOS 9 új energiatakarékos megoldásaira gondolt.

Szó esett arról is, hogy miért kell ennyit várnunk a natív alkalmazásokra az Apple Watch-on. A válasz nem meglepő, ugyanez volt a helyzet az első iPhone esetében is – sőt, ott egy évig gyakorlatilag csak webes alkalmazásokat futtathattunk a gyári megoldások mellett. Ebből a szempontból tehát még gyorsabban is pörögnek az események az Apple első órájával kapcsolatban.

A fejlesztők figyelik a watchOS 2 újításait a WWDC-n. | Kép forrása: Apple.
A fejlesztők figyelik a watchOS 2 újításait a WWDC-n. | Kép forrása: Apple

Az új Apple Music szolgáltatással kapcsolatban nem sok érdekesség hangzott el, bár Schiller megjegyezte, hogy szerinte továbbra is van értelme albumokat venni, ő például mindig megveszi azokat, amik nagyon tetszenek neki. Aztán Gruber rátért a kényesebb témákra, például arra, miért 16 GB még mindig a belépő kapacitás az iPhone-ok esetében, mikor például az iOS 8-ra sokan pont helyhiány miatt nem tudtak frissíteni – igaz, elsősorban azokról van szó, akik 8 GB-os telefonokkal rendelkeznek. Viszont a kamerák egyre javulnak, a fotók is videók mérete nő, de a belépő iPhone kapacitás 2011 – az iPhone 4s megjelenése – óta változatlan. Phil a felhőszolgáltatásokban hisz:

Szerintem egyre inkább használhatjuk az iCloudot a dokumentumaink, fotóink, videóink és zenéink tárolására. A legárérzékenyebb felhasználók pedig valószínűleg képesek egy olyan környezetben élni, ahol nincs szükség hatalmas tárhelyre, mert ezek a szolgáltatások »könnyítenek a terheken«.

Sajnos Gruber arra nem kérdezett rá, hogy akkor miért nem emelnek az iCloud-tárhelyek méretén. Schiller azt is elmondta, hogy a memórián megspórolt összeget olyan fejlesztésekbe vihetik át, mint például a kamera minőségének további javítása. A válasz tehát nem éppen kielégítő, de végül is az Apple marketingfőnöke ült a székben.

Craig Federighi Phil Schillerrel poénkodott a keynote-on. | Kép forrása: Apple
Craig Federighi Phil Schillerrel poénkodott a keynote-on. | Kép forrása: Apple

Előkerült az örök téma is, vagyis hogy inkább vékony legyen egy készülék, vagy inkább bírja-e tovább akkumulátoridővel. (Ha egy napot bírja, én az előbbire szavazok!) Sokak szerint ahelyett, hogy folyamatosan vékonyítanák az iPhone-okat, inkább nagyobb akkumulátorokat kéne építeni a házba, mivel már az iPhone 4 / iPhone 5 / iPhone 6 is elég vékony volt (a megfelelő aláhúzandó). Phil – nem meglepő módon – nem ért egyet ezzel:

Ha olyan terméket akarsz, ami vastagabb, nagyobb akkumulátorral, az nehezebb és drágább is lesz, valamint tovább tart feltölteni. Az összes vastagságot és méretet kipróbáljuk az összes tömeggel, és megnézzük, mik az egyes méretek előnyei és hátrányai. Szerintem nagyszerű döntéseket hoztunk ezen a téren.

Végül pedig belenyúltak az igazi darázsfészekbe, vagyis az új MacBook egyetlen USB-C portjába. A kritikusok szerint ez tökéletes példa arra, hogy az Apple a funkció elé helyezi a dizájnt, valamint használhatatlanná teszi a kisméretű laptopot. Schiller elmondta, hogy ő egy asztroszürke MacBookot használ, és köszöni szépen, elvan vele, sőt imádja, mennyire vékony és könnyű. Azt elismerte, hogy nem mindenki számára ez az ideális számítógép, viszont szerinte az Apple-nek vállalnia kell a kockázatot annak érdekében, hogy megmutassa a világnak a jövőt:

Ha csak apró, járulékos változtatásokat csinálunk, hol marad az izgalom? Vállalnunk kell a kockázatokat. Ez az az Apple, amit én szeretek. Egy olyan Apple, ami merész, vállalja a kockázatokat és agresszív.

Hamarosan a teljes interjú elérhető lesz John Gruber blogján, a Daring Fireballon.

Forrás: 9to5Mac, The Verge. Borítókép: Apple.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!