imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

A nagy okosizzó teszt


Folyamatosan jelennek meg a különböző gyártóktól származó okoskiegészítők – vagyis olyan eszközök, melyeket a telefonunkkal, táblagépünkkel, stb. vezérelhetünk. A fitneszkiegészítők mellett talán a második legnépszerűbb kategória a különböző otthoni okoseszközöket jelenti.

A házautomatizálás és a rendszerbe kötött készülékek ötlete nem új keletű, de az okostelefonok és az ezekkel használható kiegészítők új lökést adtak ennek a piacnak is. Olyannyira, hogy több gyártó – köztük állítólag az Apple is – dolgozik egy olyan átfogó rendszeren, mely közös felületen gyűjti össze ezeket az eszközöket.

No de térjünk rá a most aktuális kategóriánkra, vagyis az „okosizzókra” vagy „okoségőkre” – nevezzük így azokat a LED-es villanykörtéket, melyek valamilyen módon képesek a telefonunkhoz kapcsolódni, és egy alkalmazás segítségével vezérelhetjük őket. Három versenyző száll ma a képzeletbeli ringbe: az Elgato Avea, a LIFX Original és a Philips Hue. Különböző szempontok alapján hasonlítjuk őket össze, hogy megpróbáljunk segíteni azoknak, akik esetleg most gondolkoznak egy ilyen termék beszerzésén – a választás ugyanis nem könnyű.

okosizzók

Elgato Avea

Tesztünk legolcsóbb és legegyszerűbb darabja az Elgato Avea. A cég talán az EyeTV nevű TV-tunereiről a legismertebb, de emellett például Thunderbolt-elosztókat is gyártanak, valamint nemrég elindították a Smart-termékcsaládot, amiben az okoskulcstartó mellett megtaláljuk az okosizzót is.

Társaitól eltérően az Avea nem az otthoni Wi-Fi hálózatunkra kapcsolódik, hanem egyszerű Bluetooth-on keresztül csatlakozik a telefonunkhoz. Ennek ugyanúgy megvannak az előnyei, mint a hátrányai: olcsóbb, nincs szükség bázisállomásra hozzá, viszont lemondhatunk arról, hogy távolról vezéreljük, valamint a Bluetooth hatótávolságán belül kell lennünk, ami egy kicsi-közepes lakás esetében nem probléma, nagyobb házaknál azonban bajos lehet.

Az Avea – többi társához hasonlóan – csinos dobozban érkezik, amiben egy darab izzót találunk. Ez megjelenésre és méretben hasonlít a normál izzókra, bár kicsit talán nagyobb azoknál. Többi társához hasonlóan LED-eket használ a világításhoz, és gyakorlatilag bármilyen színt beállíthatunk rajta. Az App Store-ból elérhető alkalmazást letöltve pillanatok alatt párosíthatjuk a telefonunkkal, szerencsére még a Bluetooth-beállításokban sem kell bogarásznunk hozzá.

Elgato Avea

Az appot elindítva különböző „színreceptekből” választhatunk, amik lassabban vagy gyorsabban váltakozó színeket jelölnek. Van itt északi fény, erdő, naplemente meg kandallótűz, stb. Természetesen egyszerű színek közül is választhatunk, vagyis ha fő fényforrásnak használnánk, akkor különböző színhőmérsékletű fehéreket is beállíthatunk, a szivárvány összes színe mellett. Egy színen belül állíthatjuk a színtelítettséget és a fényerőt is. Sajnos nincs egy, a többi versenyzőhöz hasonló folyamatos színskála, így a színek kiválasztása kicsit nehézkesebb, cserébe könnyedén elmenthetjük a választott színt.

Ha több izzót vásárolunk, akkor az app automatikusan összehangolja őket, így a beépített színreceptek külön-külön szabályozzák őket, ezzel is javítva az élményen. Viszont virtuális szobákat sajnos nem hozhatunk létre, valamint a lámpák kapcsolgatása is nehézkes, ugyanis egyrészt el kell indítanunk az alkalmazást (widget nincs), másrészt bele kell lépnünk egy receptbe, és ott megnyomni az „Activate” gombot. A Bluetooth sajátossága miatt ha két telefonon egyszerre futtatjuk az appot, akkor csak az tud csatlakozni a lámpára, amit előbb indítottunk el.

Elgato Avea app

Társaihoz hasonlóan ébreszteni is tud, azonban mindössze egyetlen fix időpontot állíthatunk be, és automatikus kikapcsolás sincs. Cserébe a korral haladva Apple Watch alkalmazást is kapunk, amiben az ébresztést is állíthatjuk, és Glance-nézetet is tartalmaz. A Watch OS sajátosságai miatt azonban követlenül a Glance-ből nem kapcsolhatjuk a lámpát, itt mindössze az állapotát láthatjuk, valamint elindíthatjuk az appot, ahol aztán ténylegesen állítgathatjuk.

Összességében az Elgato Avea egyáltalán nem egy rossz termék, ráadásul mai triónk legolcsóbb darabja, a maga bruttó 14 900 Ft-os árával. Ha nem az egész lakást akarod átállítani hasonló rendszerre, hanem mondjuk csak az éjjeliszekrényen kéne egy lámpa, vagy a nappaliban pár villanykörte hangulatvilágításnak, akkor érdemes elgondolkozni rajta. Arra azért figyelni kell, hogy az Avea 7 W-os áramfogyasztásához mindössze legfeljebb 400 lumenes fényerő tartozik, ami nagyjából egy 40 W-os hagyományos izzónak felel meg.

Elgato Avea eredmény

 

LIFX Original

Második versenyzőnk a Kickstarteren kezdte profi karrierjét. Az azóta családdá bővült okosizzót tehát a közösség finanszírozta meg, a LIFX nevű cég pedig csak ezzel a termékvonallal foglalkozik. Tesztünkben – a másik két lámpához hasonlóan – az E27 foglalatú, színváltós darab szerepel. Az Aveához hasonló dobozban érkezik, egyvalami azonban egyből feltűnhet, ha a kezünkbe vesszük a két termék csomagolását: a LIFX jó nehéz.

Persze ez nem véletlen, ugyanis ez az égő már Wi-Fi technológiát használ, viszont a Philips Hue-tól eltérően nincs szükségünk hozzá egy hubra, vagyis bázisállomásra. Ennek az előnyeit azt hiszem nem kell ecsetelnem (nem kell kezdőcsomagot venni), a hátránya viszont megmutatkozik a LIFX vetélytársaihoz képest óriási méretében és durva tömegében. Közel 300 gramm, és nálam ugyan csak egy járt belőle, de komolyan aggasztott volna, ha mondjuk hármat kell becsavaroznom a nappaliban található mennyezeti lámpába. Amikor először megláttam a Hue után, az jutott eszembe, hogy ez olyan „orosz” cucc. Nem is tudom hirtelen, hogy milyen mennyezeti lámpában mutathat elfogadhatóan 13,5 cm-es hosszával és 6,5 cm-es vastagságával.

A tudása miatt azonban nem kell szégyenkeznie, a teljesítménye pedig lemossa a színről a vetélytársakat. 1000 lument kapunk a maximális 17 W-os fogyasztás mellett, ami egy 75 W-os hagyományos izzó fényereje – vagy két és fél Elgato Avea. Az App Store-ból elérhető alkalmazás pofás minimalista dizájnt kapott, és talán ezzel a legegyszerűbb a három eszköz közül a színeket beállítani. A kör alakú csúszkán választhatjuk ki a színárnyalatot, a középső tekerővel pedig a fényerőt állíthatjuk. Ezen kívül külön felületen szabályozhatjuk a fehér színhőmérsékletét, vagyis ha hagyományos izzókról váltanánk, be tudjuk lőni pontosan ugyanazt a „fehéret”.

LIFX Original

Ezen kívül természetesen megkapjuk ugyanazokat a színsémákat mint a többi versenyzőnél, illetve saját fotókat felhasználva is kikeverhetünk egy megvilágítást. További extra az alkalmazásban, hogy különböző effekteket is bekapcsolhatunk, ilyen például a gyertyaláng pislákolása, a stroboszkóp, vagy a zenére villódzó fény, melyhez az iPhone mikrofonját használja az app. Természetesen virtuális szobákat is létrehozhatunk, és egyszerre kezelhetjük az ezekben található LIFX égőket. A csomaghoz Apple Watch app is jár, amivel könnyedén kapcsolgathatjuk a lámpáinkat. És ez még nem minden.

A LIFX ugyanúgy nyílt API-t használ mint a Philips Hue, vagyis a gyári alkalmazáson kívül számos más app és szolgáltatás képes vezérelni a lámpáinkat. Az App Store-ból letölthetjük például a Hue Party-t egy házibulihoz, de kézzel készített színrecepteket is kaphattunk a – sajnos azóta már megszűnt – Goldee használatával. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a Philips Hue-t támogató legtöbb alkalmazás működik a LIFX-szel is. Ráadásul az IFTTT-vel is összeköthetjük, vagyis gyakorlatilag bármilyen online szolgáltatással kapcsolatban kaphatunk „fényüzeneteket” – például világítsanak kicsit kékesen a lámpáink ha esni fog, villanjanak egyet, ha megemlítenek minket egy Twitter-bejegyzésben, stb.

Mivel a LIFX mellé jár egy ingyenes LIFX Cloud fiók is, távolról is bárhonnan vezérelhetjük az égőinket, nem kell hozzá feltétlenül az otthoni Wi-Fi hálózaton lennünk – persze az izzóknak áram alatt kell lenniük, vagyis a villanykapcsolóval nem szabad lekapcsolni a lámpát, csak az alkalmazáson belül. Ezen kívül – bár itthon ez annyira talán nem érdekes – össze tudjuk kötni a Nest-termékekkel is, így ha például elindul a Nest-szénmonoxidmérőnk, pirosan villoghatnak a LIFX-izzók, ami különösen hallássérülteknek lehet nagyon hasznos.

Összefoglalva tehát, a LIFX egy meglehetősen robusztus megoldás, bár az ára is ezt tükrözi: egy Original színváltós izzó bruttó 29 900 Ft-ba kerül, ami pont a duplája az Elgato Avea árának. Cserébe elég dinamikusan bővíthető a rendszer és sokkal több funkcióval rendelkezik, mint az előző Bluetooth-os megoldás – az IFTTT integráció pedig nagyon csábító lehet vérbeli geekeknek. Érdemes azonban lemérnünk az otthoni lámpá(i)nkat, ugyanis a LIFX társaihoz képest meglepően nagyra sikeredett.

LIFX Original eredmény

 

Philips Hue

Végül pedig elérkeztünk ma utolsó versenyzőnkhöz. A Philips meglehetősen régi szereplő ami a világítástechnikát illeti, ráadásul a színváltós LED-es hangulatvilágítás területére sem ma léptek be – korábban a LivingColors termékcsalád képviselte ezt a vonalat. A Hue volt az egyik első megoldás az okosizzók családjában, éppen ezért néhány tulajdonsága kicsit idejétmúltnak tűnhet, azonban az évek alatt a Philips folyamatosan csiszolgatta a rendszert.

Az egyik negatívum a kötelező bázisállomás, vagyis a Philips Hue Bridge. Ahhoz, hogy használhassuk a Hue család tagjait, mindenképp rendelkeznünk kell egy Bridge-dzsel, amit egy három izzót tartalmazó kezdőcsomaggal együtt tudunk megvásárolni. Ez azt is jelenti, hogyha csupán egyetlen lámpával vagánykodnánk, akkor a Hue nem feltétlenül a legjobb megoldás. A népes családnak köszönhetően azonban szerintem jelenleg ez a legsokoldalúbban bővíthető rendszer. Az E27-es foglalatú izzók mellett vásárolhatunk GU10-es spotokat is, a  Hue Lux egy olcsóbb, különböző színhőmérsékletű fehéreket kibocsátó izzó, a Bloom egy aprócska asztali lámpa, a LightStrips egy LED-es fénycsík, és folyamatosan érkeznek az új modellek.

A Hue kezdőcsomag dobozában tehát a három izzó mellett egy bázisállomást is találunk, ezt kell egy konnektorba bedugnunk, majd összekábeleznünk az otthoni routerrel egy Ethernet kábellel. A kis doboz folyamatosan kéken világít, vagyis vagy olyan helyre tesszük, ahol ez nem zavar, leragasztjuk szigszalaggal, vagy beledobjuk egy kábelrejtő dobozba – én ez utóbbi megoldást választottam nagyjából másfél éve, amikor beruháztam a Hue-ra.

Philips Hue

Innentől az alkalmazás letöltése után pár lépésben össze is állíthatjuk a rendszert, létrehozhatjuk a virtuális szobáinkat az egyszerre kezelendő égőkhöz, és különböző témákat menthetünk el az alkalmazáson belül. A Philips ad néhány gyári megoldást, de ezen kívül természetesen teljesen testre szabhatjuk az izzók színét, saját kép alapján állíthatjuk be őket, stb. A színbeállítás sajnos nem annyira egyszerű, mint a LIFX esetén, itt egy Photoshop-szerű palettára kell böknünk, ami ekkora méret és az ujjunk használata esetén meglehetősen nehézkes. Természetesen a fehéreket is szabályozhatjuk, amikor először lőttem be otthon a Hue-t, bent hagytam a lámpában egy korábbi energiatakarékos izzót, majd pontosan ennek a színéhez és fényerejéhez állítottam a Philips megoldását, így a gyakorlatban első ránézésre semmi nem változott.

Az appon belül ezen kívül természetesen az automatikus be- és kikapcsolást is szabályozhatjuk, ráadásul ezekhez megadhatjuk, hogy egy +/- 30 perces ablakban véletlenszerűen szabályozza a világítást – ez akkor lehet hasznos, ha hosszabb ideig vagyunk távol a lakástól, de azt szeretnénk, hogy kívülről úgy tűnjön, otthon van valaki. Amit viszont legnagyobb bánatomra nem lehet beállítani az az, hogy a naplemente időpontjához igazodva automatikusan állítsa a bekapcsolás időpontját az app. Ezen kívül nem kapunk olyan extrákat mint a LIFX esetében a zenére pulzálás és hasonlók.

Philips Hue app

Ezt a hiányosságot ugyanakkor áthidalhatjuk a kismillió külső alkalmazás valamelyikével, ugyanis a Hue is nyitott szabványon kommunikál, és ugyanúgy kapunk egy online fiókot is a termékhez, vagyis bárhonnan vezérelhetjük (akár mobilhálózaton keresztül is), és összeköthetjük az IFTTT-tel is. Meg kell azonban említeni, hogy a külső appok sajnos a legtöbbször fizetősek. A Hue az egyetlen amihez jár iOS widget, vagyis az értesítési központból pillanatok alatt kapcsolgathatjuk a lámpáinkat, illetve egy Apple Watch appot is telepíthetünk, amivel a widgetbe tett színsémákat érhetjük el és aktiválhatjuk, illetve természetesen lekapcsolhatjuk a világítást.

Kialakításra és méretre egyébként talán a Hue áll a legközelebb egy normál izzóhoz, egyáltalán nem nehéz, ettől függetlenül alumínium- és rendes üvegborítást kapott. Az E27-es foglalatú színes Hue 9 W-os fogyasztás mellett 600 lumenes fényerővel világít, vagyis nagyjából egy 50 W-os hagyományos izzónak felel meg, és 160°-ban szórja a fényt. A GU10-es spotok fényereje 250 lumen, és 38°-ban világítanak.

Philips Hue eredmény

 

Összegzés

Most kéne megmondani, hogy melyik a legjobb megoldás, de az a helyzet, hogy nincs egyértelmű győztes. Ha csupán egy-két hangulatvilágítást biztosító égőt szeretnél lecserélni, és nem érdekelnek a speciális funkciók, csak színes, telefonról vezérelhető fényt szeretnél, akkor az Elgato Avea a legköltséghatékonyabb választás. A LIFX nagy teljesítményű izzói sok fényt igénylő helyekre lehetnek jók, és megvan az az előnyük, hogy nem szükséges hozzájuk bridge, így apránként is összevásárolhatjuk a rendszert. A Hue talán a legsokoldalúbb a család rengeteg különböző tagjával, a szoftverével sincs semmi probléma, viszont első alkalommal is elég nagy befektetést jelent a kezdőcsomag megvásárlása.

Ha nagyon leegyszerűsítve akarjuk megnézni az ár/érték arányt, akkor kiszámolhatjuk, hogy mondjuk 2000 lumennyi fény mennyibe kerül az egyes gyártók termékeivel. Az Aveából ötöt kell vennünk, vagyis 74 500 Ft-ot kell rászánnunk – és csak egy egyszerűbb, Bluetooth-os rendszerünk lesz. LIFX-ből elég kettőbe beruházni, viszont így nincs annyi lehetőségünk elhelyezni őket, a költség pedig 59 800 Ft lesz. A Hue érdekes kérdés, mivel a kezdőcsomag 1800 lumet biztosít, ez 57 900 Ft-ba kerül, viszont a 2000 lumenes értékhez be kell ruháznunk még egy izzóra 17 900 Ft értékben. Így már 75 800 Ft-nál járunk, viszont 2400 lumennél. Az egyenlő bánásmód érdekében elméletben vegyünk csak egy harmad plusz égőt, így 2000 lumen költsége 63 900 Ft lesz.

Én a Philips Hue rendszer mellett tettem le a voksomat, nagyon szeretem, a család tagja lett már azóta az E27-es izzók mellett egy Bloom is, és egyáltalán nem bántam meg, valamint sosem futottam bele problémába a másfél éves használat során. Persze kérdés, hogy visszahozza-e valaha az árát a beruházás – valószínűleg nem, mondjuk nem szabad elfelejtenünk, hogy nem egyszerű világítótestekről beszélünk. Ettől függetlenül már el sem tudnám képzelni a lakást normál égőkkel.

A tesztelt okosizzókat az iSTYLE Webshopban vásárolhatod meg »

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!