imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Pillanatok alatt csúcsra ért az ARKit


Hamarosan elkészül rá a legfontosabb alkalmazás, ami nélkül az egész koncepció füstbe ment terv lenne: az IKEA bútorpróbálgató appja. Ennél jobb felhasználását a kiterjesztett valóságnak biztosan nem fog tudni mutatni senki nekem.

Amikor még csak pletyka szinten lehetett sejteni, hogy az Apple is beszáll az AR/VR piacra, sokat beszélgettünk az irodában, hogy ez mégis mire lehetne jó. A VR-t még érti az ember: izgalmas világokat, helyszíneket, játékokat, (filmeket *khm*) nézhetünk meg úgy, mintha ott lennénk. Na de az AR? Pokémon GO-ra tényleg jó, szó se róla, de semmi komolyabb felhasználását nem igazán tudtunk elképzelni. Egyet kivéve:

Ha vásárlás előtt a bútorokat virtuálisan be lehetne próbálni a lakásba.

Na, ez tényleg megkönnyíthetné gyakorlatilag minden felhasználó életét, hiszen nincs az az ember, aki bizonyos időközönként ne venne magának valamilyen lakberendezési tárgyat. Éveken át tartó megfigyeléseim alapján ilyenkor a következő szokott történni 10-ből 8 esetben:

 • Apuka a szerszámosládából előveszi a centit.
 • Hatalmas precizitással felméri a célterület paramétereit.
 • Az eredményeket a gyerektől kölcsönzött kisméretű matekfüzetbe (szigorúan ceruzával) feljegyezi.
 • Beülteti a családot a kocsiba, majd az egész família eldöcög a bútorboltba.
 • Itt egy fél óra bolyongás után végre megérkeznek a kívánt részleghez.
 • Eközben: 1.) a gyerekekre 23x kellett rászólni, hogy ne ugráljanak páros lábbal minden egyes ágyon, amit meglátnak 2.) a feleség vett 13 olyan kis szirszart, amire nem is volt szükség.
 • Megvan a kiszemelt bútor, egy kis méricskélés, passzol minden méret, lehet hazamenni.
 • A kocsiba azért természetesen nem fog könnyen beleférni a doboz, szóval apuka még kicsit szerencsétlenkedik, félig eggyé válva a csomagtartóval.

Otthon kicsomagolás, összeszerelés, és a következő esélyek:

 • 60%-os valószínűség: anyukának nem tetszik a szín/forma/anyag/stb = vissza kell vinni.
 • 30%-os valószínűség: apuka elfelejtette beleszámolni a mérésbe a konnektor kilógó műanyagházát, és nem lesz jó a méret = vissza kell vinni.
 • 10%-os valószínűség: minden jó, mindenki elégedett.

Na, a fenti kálváriát kerüli majd el az IKEA készülő ARKites alkalmazása, aminek a fejlesztését elvileg már meg is kezdte a bútorgyártók alfája-omegája. A koncepció egyszerű: megvan a kinézett hely, előkapjuk a digitális katalógust, a kiterjesztett valóság segítségével helyére illesztjük a kiválasztott (méretarányos) bútort, eldöntjük, hogy kell-e vagy sem, majd ennek függvényében vagy megrendeljük rögtön az appból a terméket, vagy nem.

Hibátlan.

Ha csak fele olyan jó lesz a megoldás, mint amilyen irritáló a hasonló célokat szolgáló AR nyomtatott katalógusuk reklámja, már biztosak lehetünk benne, hogy imádni fogjuk.

Forrás: 9to5mac

Szerencsére az iPhone már három éve ugyanúgy néz ki, így biztosan nem kell hozzá AR alkalmazás, hogy tudd, miként fog mutatni a kezedben, nyugodt szívvel böngészheted akciós kínálatunkat.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!