imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Piszok menő az Apple Pencil 2


Nyilván ez nem az a műfaj ahol nagy meglepetéseket lehet alkotni, de az apró újítások sokat dobnak majd a felhasználói élményen. Ilyen lett az Apple Pencil 2!

Az Apple még 2015-ben, az első iPad Pro mellett mutatta be az Apple Pencilt. A bejelentés nem csak azért volt érdekes, mert világosan szembe megye Steve Jobs-nak azon „who wants a stylus“ elvével; hanem azért is, mert megdöbbentően sok képességet adott a táblagépnek. Például új szintre emelete a jegyzetelést, a grafikai munkákat vagy a fényképek szerkesztgetését iPaden.

A technológia ez elmúlt három évben nem változott, ami valamelyest érthető is, nem sok innovációnak enged teret a műfaj. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem volt mit tökéletesíteni, és ezt most meg is tette az Apple a Pencil 2-vel. Az újítások gyönyörűen befoltozták a korábbi modell hiányosságait, anélkül, hogy a lényegi specifikációkon érdemben változtattak volna. Mondhatjuk úgy is, hogy

nem az Apple Pencil tudása lett jobb, hanem a használata.

Az viszont eléggé. Kezdjük például azzal, hogy végre nincs többé mozgó alkatrész a styluson a Lightning csatlakozót takaró kupak felszámolásának köszönhetően. Illetve az egész Lightning felszámolásának köszönhetően, az új Pencil ugyanis vezeték nélkül csatlakozik az iPadhez.

Ennek köszönhetően pedig nem csak a formavilág lett letisztultabb (nincs a végén az ezüst csík sem), hanem a töltés is leegyszerűsödött, és talán ez a legfontosabb változás. A hülye-töltés versenyben ugyanis a Pencil iPadbe dugós töltése erős versenytársa volt a Magic Mouse 2 hanyattfekvős mutatványának. Mostantól csak felpattintod mágnesesen az iPad valamelyik oldalára, és már megy is a töltés.

Ebből a felpattintásból következik egy másik változás is. Ahhoz, hogy létrejöhessen két dologra volt szükség. Egyrészt a korábbi évektől eltérően az új iPad Prónak ismét a szögletes élekre kellett visszatérnie. Másrészt a Pencilnek is legalább egy lapos oldalt kellett kapnia, higy ne görögjön el az iPadről.

Ugyan nem fogtam még kézbe az új stylust, de megérzésem szerint a lapos él jót fog tenni a fogásnak is, felteszem stabilabban lehet majd az ujjak közt tartani. Másrészt – szintén nagyon fontos – le lehet majd tenni úgy az asztalra, hogy nem gurul el. Ez elég őrjítő tulajdonsága volt a korábbi modellnek.

Végül pedig egy hatalmas királyság: egyedi igények szerint konfigurálható gesztusvezérlést is kaptunk. Ha kétszer koppintasz majd a tollra különböző kényelmi műveleteket hajthatsz majd végre. Például a Notes appban egy pillanat alatt válthatsz majd ceruzáról radírra, jelentősen felpörgetve ezzel a munkafolyamatot.

Az új tulajdonságokból elég világosan kikövetkeztethető, hogy az Apple Pencil 2 csak az új iPad Prókkal lesz kompatibilis. Az pedig ugyan nem kikövetkeztethető, de sejthető, hogy az új funkciók áremelkedéssel is jártak. Az új Pencil 45 990 forintba kerül, szemben a régi 32 990 forintos árával.

Forrás: The Verge

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!