imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Pocket Build: alkoss saját mesevilágot!


Mai bemutatónk alanyát a nyugodt tempójú, kreatív húrokat pengető játékmenet kedvelőinek ajánljuk. Ha szereted a városépítős műfajt, akkor a zavartalan szabadságot kínáló Pocket Build-re is érdemes lehet egy pillantást vetned.

Az alkotásra való hajlam mindenkiben ott szunnyad, még azoknak is van kreatív oldala, akik az ellenkezőjét gondolják magukról. Ezt az ösztönös igényt tartották szem előtt MoonBear LTD fejlesztői, mikor kitalálták Pocket Build névre keresztelt játékukat. A bájos világszimulátor bőséges és igényesen kidolgozott eszköztára abszolút mentes a teljesítési kényszertől. Termelés, tervezés, és építkezés kötöttségek nélkül, saját ízlés szerint.

Világunk elnevezése után csak rajtunk múlik, hogy milyenre formáljuk. Több száz, havonta bővülő pályaelemből alakíthatjuk egyéni víziónkat. Ezek lehetnek utak, kerítések, épületek, fények, használati tárgyak, stb. Túlnyomó részük a középkori/modern/vadnyugati témát eleveníti meg, de ha úgy tartja kedvünk, egész összetett goblin tanyákat is felhúzhatunk. Szinte zavarba ejtően széles a választék, némi türelemmel mesébe illő városokat és erődöket emelhetünk. Képzeletünknek még a terep sem szab határt, a földrajzi és természeti adottságokat is gond nélkül változtathatjuk.

Az alap, ingyenes objektumok kínálata is bőséges, de az igazán különleges dolgokhoz és az élőlényekhez nyersanyagokra lesz szükségünk. Ez főként étel és fa, de bizonyos esetekben már aranyat kell villantanunk. A bányászás teljesen automatikus: csak elhelyezzük a karaktert, s hozzá is lát a legközelebbi erőforrás kiaknázásához. A gyűjtögető lehet paraszt, király, de akár zombi is. Minél drágább az illető, annál gyorsabban képes dolgozni.

Saját névvel ellátható munkásaink szakadatlanul serénykednek, az alapanyagok a játékból kilépve is gyarapszanak, az így összejött mennyiségről pedig minden indításkor tájékoztatást kapunk. Aranyat viszont csak goblinokkal bányászhatunk, akik az emberek esküdt ellenségei, így a harc sem maradhat el. Rajtuk kívül kb. harmincféle állat, valamint tucatnyi megtáncoltatható (nem vicc) óriás várja, hogy beköltöztessük, az élővilág változatosságára tehát aligha lehet panasz.

Mindez szerencsére egy nagyon jól kitalált, ízléses kezelőfelületen át valósul meg. A választék méretéhez képest gyorsan megy a böngészés, a fejlesztők remek munkát végeztek a csoportosítással. Nagy könnyítést jelent, hogy egy elem elhelyezésénél a játék automatikusan pakolná mellé a következőt, így egy pillanat alatt húzhatjuk fel az ismétlődő darabokból álló pályarészeket is. Ez az interakció a játékélmény szerves része, kicsit sem nyomasztó az építkezés.

Az optimalizálással természetesen nincs gond, a Pocket Build kifejezetten energiatakarékos. A grafika egyszerű, de bájos. Meseszerűen megrajzolt háromdimenziós világunkat bármilyen szögből megcsodálhatjuk, s ráközelítve is minden tűéles marad. Az időjárás sajnos nem, de a napszakok változnak, éjszaka például remek látványt nyújt egy-egy tábortüzekkel vagy utcalámpákkal tarkított város.

A fények színét és erősségét darabonként is szabályozhatjuk, ezzel még különlegesebbé téve a látványt. A részletes kidolgozás egyébként szinte minden pályaelemre jellemző, a készítők igényes munkát végeztek a modellezésnél. A lista ráadásul folyamatosan bővül, a verziótörténet alapján nem ritka a havi több frissítés sem, ami egy offline játék esetében ritka jelenség.

A Pocket Build a nyugodtabb játékosoknak szól, akik szeretnek elveszni a részletekben, majd rácsodálkozni, hogy milyen remek dolgot teremtettek. Nem összetévesztendő az online harcra és pszichológiai trükkökre építő „stratégiai” játékokkal, valójában sokkal közelebb áll egy digitális rajztáblához, mint ezek bármelyikéhez. A keretei kötöttek ugyan, de a fejlesztők mindent elkövettek, hogy ez ne legyen feltűnő.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!