imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Pocket City – Várostervezés mesterfokon


1989-es megjelenésétől a SimCity bő két évtizeden át egyeduralkodó volt a városszimulátorok között, realisztikus megközelítésével afféle Szent Grálnak számított a célközönség köreiben. Mai mobil verziója sajnos alig hordoz valamit az egykori hangulatból, ám az eredeti élményt hiányolók most örülhetnek: a Pocket City újra elhozta azt.

Sosem felejtem el, hogy gyereként hányszor nekifutottam a SimCity 3000-nek. Újból és újból megpróbáltam létrehozni álmaim városát, de nyelvtudás híján fogalmam sem volt, hogy miként járhatnék sikerrel. Így aztán végül mindig elbuktam, s valamilyen természeti katasztrófa formájában adtam meg a kegyelemdöfést az adósságspirálban vergődő településeimnek. A kanadai Bobby Li jóvoltából most esélyt kaptam a történelmi elégtételre, alkotása ugyanis a klasszikus szimulátor jól bevált játékrendszerét hozza el mobil eszközeinkre.

A nagy előd alapjaira építkező Pocket City egy régimódi vonásokkal bíró, ugyanakkor mégis korszerű élményt kínál. Feladatunk természetesen nem más, mint egy város felvirágoztatása. Kezdetben csupán egyetlen épületből álló településünk csakis gondos tervezéssel válhat igazi metropolisszá. Az alapok régről ismertek: lakossági, kereskedelmi, illetve ipari zónákat jelölünk ki, melyek az infrastrukturális feltételek (áram, úthálózat, vízellátás) biztosítása után automatikusan fejlődésnek indulnak.

A lakosaink boldogsága és a működés zavartalansága érdekében gondoskodnunk kell az olyan alapvető szolgáltatásokról is, mint a rendfenntartás, a tűzoltóság, a kórházak és a szórakozási lehetőségek. A jobb levegőhöz fák és közparkok kellenek, a dugókat csökkentendő pedig fejleszthetjük a közösségi közlekedést is. Az ezekhez szükséges épületek számos változatban állnak rendelkezésünkre, s a küldetésekkel haladva egyre több lesz belőlük.

A játék vezérfonalát egy jól átgondolt fejlődési rendszer adja. A város lakosaitól küldetéseket kapunk, melyek az olyan egyszerű céloktól, mint az 500 lakos elérése olyan szokatlan kihívásokig terjednek, mint hogy találjunk egy járókelőt, aki szereti a jógát. A feladatok teljesítéséért tapasztalati pontokat kapunk, s minden szintlépésnél újabb lehetőségek nyílnak meg előttünk.

Pénz nélkül persze hiába is álmodoznánk felhőkarcolókról, az anyagi háttér megteremtéséhez pedig el kell sajátítanunk a játék gazdasági részét is. Jövedelmeink forrását elsősorban a kereskedelmi zónák és az eladható termékek jelentik. Farmokon, fűrésztelepeken, bányákban állíthatunk elő különféle árukat, melyek a kikötőn keresztül értékesíthetők. Ha nem vagyunk elég ügyesek, bizonyos dolgokból importra szorulhatunk, ami komoly kiadást jelent. Szűkös anyagi helyzetben emelhetünk az adókon is, de ezt a drasztikus lépést ajánlott kerülni, mert a siker kulcsa leginkább az elégedett lakosság.

A SimCity kapcsán már említett természeti katasztrófák itt sem maradnak ki, leginkább tornádók és vulkánkitörések sújtják szegény városunkat, melyek után kisebb pénzügyi segélyt kapunk a helyreállításhoz. Ha kedvünk tartja, kezdeményezhetünk hangulatjavító eseményeket is, például utcabált, tűzijátékot, autóversenyt, vagy rakétakilövést.

A játék alapvetően könnyed, bohókás hangulatú. Erről nem csak a meseszerű látványvilág és a nem túl kegyetlen nehézségi szint, de maguk a lakosok is gondoskodnak. A küldetéseket adó karakterek mind barátságosak, még a xGangsta_Face_98x nevű álarcos huligán is ügyel a jómodorra (kanadai játék, ugyebár). Az utcákra közelítve pedig szövegbuborékokban láthatjuk a járókelők gondolatait, amelyek nem csak a város helyzetéről adnak visszajelzést, de számos humoros aranyköpéssel is megörvendeztetnek (pl. Szép ez a park, itt majd egész nap nézhetem a telefonomat).

A teljesítmény a teszt során kielégítőnek bizonyult, a Pocket City nem okoz túlzott melegedést, merülést. Akadozást és összeomlást sem tapasztaltam, így stabilnak mondható, ami persze alapvető elvárás. Valószínűleg még régebbi eszközökön is hatékonyan fut, mivel a beállításokban a végletekig butíthatjuk a grafikát a felbontás csökkentésével, az effektek kikapcsolásával és az FPS korlátozásával.

A városfejlesztés, a gazdaság menedzselése és az ügyesen kitalált küldetések egy lendületes, addiktív játékká állnak össze. Sokszor kapjuk majd azon magunkat, hogy már le kéne tenni, de nagyon szeretnénk még kiépíteni a következő zónát is. Szerencsére prémium címről beszélünk, így ebben semmi nem akadályoz minket. A rendszer sehol sem tart vissza, nem kényszerít hirdetések megnézésére vagy indokolatlan várakozásra. A Pocket City remekül felidézi a régi városszimulátorok hangulatát, de nem csak a nosztalgiára vágyóknak lesz szórakoztató.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!