imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A politikusok már most aggódnak a Face ID miatt


Az új, ráadásul állítólag sokkal biztonságosabb biometrikus azonosítás nemcsak a felhasználóknak fontos újítás, de a kormányszerveknél, hatóságoknál és titkosszolgálatoknál is új korszakot hozhat. Egyes amerikai politikusok már most tartanak a feltörhetetlen Face ID-tól.

Alig egy nappal a Face ID bemutatása után a demokrata Al Franken, minnesotai szenátor aggodalmát fejezte ki az Apple új biometrikus azonosítását illetően. Több kérdésére is választ vár Cupertinótól. A dolog pikantériája, hogy a szenátor tagja a Szenátusi Igazságügyi Bizottság  Adatvédelemért, Technológiáért és a Törvényekért felelős alosztályának (Senate Judiciary Committee on Privacy, Technology, and the Law), magyarul részese annak a hivatalnak, melynek jogkörébe tartozik a hasonló technológiák szabályozása.

Al Franken

A kérdésekből ítélve Al Franken nem követte figyelemmel a Keynote-ot, hiszen ha így tett volna, eleve fel sem tett volna a kérdések közül jó párat. A szenátor például rákérdezett arra, hogy az Apple ki tudja-e nyerni a felhasználók adatait, illetve hogy mégis hol tárolja azokat: helyben vagy szervereken. Ez természetesen nem kérdés, hisz ugyanúgy, mint a Touch ID esetében, az Apple semmilyen módon nem fér hozzá a biometrikus adatokhoz, melyeket csak és kizárólag a készüléken tárol, azon belül is a Secure Enclave-ben, ami a kiemelt védelemért felelős.

A sok álfontoskodó kérdés mellett persze voltak olyanok is, melyekre még nem adott megnyugtató választ az Apple. Például hogy van-e bármilyen megoldása a vállalatnak arra az esetre, amikor az iPhone X-et a tulajdonos arcába tolja egy jogosulatlan személy, például egy rablótámadás során. (Valószínűleg nincs, ahogy a Touch ID esetében sem védett meg semmi attól, hogy erőszakkal rányomják az ujjadat a készülékre).

Aztán persze jött az elmaradhatatlan: “És a titkosszolgálatotokkal hogyan fogtok együttműködni?” című fejezet is. Az FBI vs. Apple majdnem jogi útra terelődött csatározásból ítélve azt mondanám, hogy leginkább sehogy. Ezúttal ráadásul az említett szervek duplán nehéz helyzetbe kerültek, mivel a Face ID még a nagy nehezen feltört Touch ID-nál is nagyságrendekkel biztonságosabb. Ráadásul sem fotóval, sem maszkkal nem lesz átverhető az Apple állítása szerint.

Franken kérdéseit egy Tim Cooknak címzett levélben szedte össze, melyet ti is elolvashattok, ha érdekelnek a pontos részletek. Tekintve, hogy nem hivatalos felszólításról van szó, Cook nem kötelező rá válaszolni, de az Apple CEO-ját ismerve, a jó politikai kapcsolatok megőrzésének érdekében biztosan fog. A szenátor egyébként a Touch ID bemutatásakor is írt egy, a mostanihoz nagyon hasonló levelet. Úgy tűnik, a 66 éves Frankent rendkívül érdeklik a tech világ újításai.

Forrás: Macrumors

A FaceID-ről részletesebben az iPhone X újdonságait taglaló cikkünkben olvashattok egyelőre, de már készülünk egy nagyobb, mindenre kiterjedő összefoglalóval is. Addig is, ha gondoljátok, nézzetek rá akciós Mac kínálatunkra, jó pár darabot lehet most nagyon kedvezményes áron hazavinni.

iPad

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!