imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Pont került a történelmi per végére: nyert az Apple a Samsunggal szemben


Laza 7-8 évig tartott, de végre sikerült eldönteni: a Samsung tényleg, egészen biztosan, minden kétséget kizáróan, 1000%-ig megsértette az Apple szabadalmait a Galaxy széria korai modelleivel. Fizethetnek is rendesen…

Egy darabig mi is lelkesen követtük a gigászi, történelmi, mindent eldöntő Samsung vs. Apple per fejleményeit. Aztán a 110. cikk körül kezdett világossá válni, hogy ennek a történetnek sohasem lesz vége, úgyhogy megfogadtuk, hogy legközelebb csak akkor írunk róla, ha lezárult a dolog.

Nos, lezárult.

Az eredmény kevésbé váratlan, mint maga a lezárás ténye: az Apple nyert. Nem kicsit, nagyon. A Samsungnak összesen 539 millió dollárt kell kicsengetnie a megkárosított, megtiport és gyalázott vállalatnak, amiért több ízben is megsértették a szabadalmaikat. Az, hogy a dél-koreaiak veszíteni fognak már egy ideje nem igazán volt kérdés, inkább azon ment a variálás, hogy mennyi legyen az annyi.

Apple vs. Samsung

Mindketten gondoltak egy számra. A gond abból állt, hogy a Samsungnál ez 28 millió dollárra jött ki, az Apple-nél meg 1 milliárdra. A bíróság végül az arany középutat választotta, azaz körülbelül a kettő összeg közötti csekélyke, jóformán elhanyagolható különbség felét lőtték be kártérítési díjul. Mondjuk, ha tippelnem kéne, ez nagyjából az ügyvédi költségek tizedét fedezi majd, de nyilván ez a történet nem a pénzről, hanem az elvekről szólt.

Ha egészen pontosak akarunk menni, akkor a büntiből 533 316 606 dollárt tesz ki három dizájnszabadalom megsértése, és 5 325 050 dollárt két használati mintáért. Fun fact, hogy a Samsung jócskán rábaltázott a fellebbezésére, ugyanis ez az összeg jelentősen nagyobb, mint amennyit a fellebbezés előtt megítélt a bíróság. Ez van.

Nem szeretnénk újra felidézni a hosszú huzavona fordulatokban és megható sorokban bővelkedő epizódjait. A lényeg, hogy tulajdonképpen a „ki találta fel a lekerekített sarkú téglatestet“ kérdéskör körül ment a lamentálás. Az Apple szerint természetesen ők, a Samsung szerint meg ilyet nem is lehetne levédetni egy ideális világban. Tény, hogy egymás mellé téve az iPhone 3GS-t és a Samsung Galaxy S-et valóban kísértetiesen nagy a hasonlóság, de az is tény, hogy elég nehéz ettől nagyon eltérő dizájnt kitalálni egy okostelefonnak, és lényegében azóta is ugyanúgy néz ki minden egyes készülék.

Az Apple és a Samsung is közleményben kommentálta a döntést. Az Apple természetesen mélységesen egyetért; a Samsung pedig természetesen a kreatív energiák szabad áramlásának korlátozása miatt aggódik. Egészségükre.

Forrás: MacRumors

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!