imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megjöttek az első hírek az iOS 14-ről

Vajon melyik készülékeken lesz elérhető?

Powerbeats3 teszt: Teljesítmény. Erő. Szabadság.


Ezeket a hangzatos szavakat nem a francia forradalomban rakták egymás mellé jelmondatul, de még csak nem is én találtam ki őket. A Beats by Dr.Dre jellemzi velük újdonsült, W1 chippel szerelt, elsősorban sportolóknak szánt vezetéknélküli fülhallgatóját. Tesztünkben annak jártunk utána, mennyi ebből az igazság.

Az iPhone 7 bemutatásakor összesen öt fej- és fülhallgatót mutattak be a jackmentes telefonnal párhuzamosan. Ebből a Lightning csatlakozós sport JBL-t teszteltük először, őt követte a Beats Solo 3-as fejhallgatója, majd az Apple-féle AirPods. Nyilván ez utóbbi érdekelte a legtöbb felhasználót, de nem feledkezzünk meg a maradék két Beats fülesről sem, azaz a Powerbeats3-ról és a Beats X-ről. Ezek közül most a Powerbeats3 egy példánya került a kezeink közé, pontosabban a fejünk került a fülesek közé. És még milyen szerencse, az eddigi legjobb Beats-élményemet köszönhetem a Powerbets-nek. Nézzük, mitől nyűgözött le a fülhallgató.

Disclaimer

Közepesen nevezném magamat audiofilnek. Igényes vagyok a zene minőségére, jobb kedvelem a tömörítetlen hangzást, van egy aránylag jó hangrendszerem és egy RHA MA750i in-ear fülhallgatóm. Viszont nem nézem le azokat a Youtube-ról hallgatják a zenét, nem hallok ki minden apróságot a számokból, és nem fetrengek görcsben akkor sem, ha Spotify-ról vagy Apple Music-ról hallgatom a streamet.

lkjd

Külső, anyagminőség

Egy aránylag nagy, fehér doboz fogad majd minket, miután megvásároltuk a készüléket. Tetején az átlátszó műanyaglapon keresztül rögtön meg is pillanthatjuk a szépen elhelyezett fülest. A doboz hátulján kis feature-lista hírdeti a legfontosabb képességeket, úgyis mint vezetéknélküliség, üzemidő, gyorstöltés, vízállóság, stabil tartás, és médiavezérlés. Ami inkább érdekes, az a doboz oldalán található fotó és idézet LeBron James-től. Aki nem ismerné, a 32 éves úriember profi kosárlabdázó, a nemzetközi média az NBA jelenlegi legnagyobb sztárjaként tartja számon középiskolai évei óta.

Sokkal fontosabb viszont számunkra, hogy az NBA sztár rendszeresen szerepel a Beats reklámokban. Aminek bőven meg is kéri az árát, ha minden igaz, körülbelül olyan 30 millió dollárért hajlandó a kamerák elé állni. Szóval ha esetleg vettél egy Powerbeats3-at, akkor mindenképpen gyönyörködj majd az idézetben, feltehetőleg nem egy ezresedbe került. Spoiler: arról beszél benne, hogy a Beats „mély és magával ragadó” hangzása mennyire nagy hatással van az életére. Hát persze.

maxresdefault

A dobozt felnyitva több rétegben tárulnak elénk a kiegészítők. Először természetesen a fülhallgatót vehetjük szemügyre, ami esetünkben neonsárga-fekete színekben pompázott. Egyből eszünkbe is jutott, milyen jól passzolna az Apple Watch Nike+ dizájnjához, nagyon hasonlóak a két termék árnyalatai. Ezen kívül persze több színben is elérhető a készülék: kék, piros, fekete és fehér opciók közül választhatunk még.

A füles maga aránylag nagy, a sportkialakításnak köszönhetően pedig a szokásos „szárny” formájú. A fő vázat alkotó műanyag kifejezetten kemény, így felteszem elég erős és ellenálló is. Ezen kívülről egy jókora, dombornyomott Beats embléma büszkélkedik gyártójáról. A fülön átívelő hurok már egy lényegesen puhább, rugalmas anyagból készült, aminek hála nem fog letörni egykönnyen, és még kényelmetlen se lesz. A pár baloldali fele funkcionál irányítóközpontként, itt lehet bekapcsolni és tölteni a készüléket. Előbbi esetben, a szintén ezen az oldalon található apró LED fehéren világít, míg utóbbinál pirosan, egészen a teljes töltöttségig, amikor is újra fehérre vált.

lkjlkg

Az összekötőkábel lapos kialakítású, durván olyan 20-30 centiméter hosszú lehet, de Szerencsére a rajta található kis „gombnak” köszönhetően tetszés szerint szabályozhatjuk a méretet. Elég vékonyka szegény, így talán ezt érzem az egész füles legsebezhetőbb pontjának. Nem beszélve arról, hogy a lapos kialakítás szerintem ebben az esetben nem túl szerencsés, mivel ugye a tarkónk mögött vezetjük el, így ha élével érintkezik a bőrrel, kicsit irritáló tud lenni.

Ezen található a baloldali fejtől pár centire a médiavezérlő, ami tud mindent: számok léptetése, lejátszás megállítása, hangerőszabályozás, Siri előhívása. A gombjai jól kitapinthatóak, könnyű megtalálni őket, és szépen kattannak, nem vészesen műanyagos a hatás. Az viszont tény, hogy így gyakorlatilag a nyakad mellé kell nyúlkálnod, ha ezen akarsz piszkálni valamit, ami közel sem a legkényelmesebb művelet, főleg nem futás közben mondjuk. Igaz, máshová nem nagyon lehetett volna tenni, ha csak nem csinálja meg a Beats is érintősre a fejeket, mint azt az Apple tette az AirPodsoknál.

Tovább haladva a doboz mélye felé egy kis fekete dobozkával találkozunk. Benne a szokásos papírok, Beats matrica (látszik az Apple-ös összeborulás hatása) stb. A tetejére egy kis papírsínbe van rögzítve a további három pár, különböző méretű gumiharangokat tartalmazó kis műanyag. Amiből pont úgy lehet kiszedni a harangokat, mint egy levél AlgoFlexből: egy vékony hártyát átszakítva, ki kell nyomni őket. Én speciel imádok gyógyszereket nyomkodni, van benne valami kéjes érzés, de kétségtelen, hogy visszatenni így már nehéz lesz őket. Meg különben is, ebben a kategóriában a RHA 750 acéllemezes megoldásánal jobbat senki nem fog nekem mutatni az biztos.

kljjdkk

Megfordítva a fekete kartont egy rövid, nagyjából 10 centiméteres töltőkábel van szépen rögzítve. Itt egy felirat demózza a lényeget: 12 óra üzemidő, és Fast Fuel, ami a gyorstöltés Beats nyelvű megfelelője, ezzel 5 perc alatt +1 óra üzemidőt lehet belepakolni a fülesbe. Igaz, ez nem olyan impresszív, mint az AirPods 15 perc alatt 3 órája, vagy a Solo 3 öt perc alatt 3 órája, de arra pont elég lesz, hogy megkíméljen minket az „ó basszus, már megint lemerült ez a vacak” pillanatoktól, amikor közvetlenül futás előtt jövünk rá, hogy elfelejtettünk tölteni. Egy óra alatt átlagos tempóban kb. 10 kilométert le lehet futni, nem hiszem hogy az átlag ennél többre pályázna. Főleg nem ilyen hidegben.

Csatlakozásokat illetően a kábel fülesbe illesztendő része Micro-USB, míg a laptopba egy USB-A mehet, ami ismét egy facepalm az Apple-nek és a csatlakozóhiányos Prójának. Gratu. A töltő mellett egy kis kivágásban helyezték el a tojásformájú gumiszerű anyagból készült tokot. Nincs rajta se cipzár, se gomb, se semmi, az oldalait megnyomva tudjuk kinyitni a tartó száját. A füles tökéletesen beleilleszthető, és a kezdeti félelmeimmel ellentétben nem is esik ki belőle, még szándékos rázogatással sem.

IMG_0047

Összegezve bár kecsesnek nem mondanám a kialakítást, de nyilvánvalóan egy sportfülhallgatónál nem is ez a fő szempont. Ettől függetlenül minőségi anyagok felhasználásával készült, amik valóban elég tartósnak ígérkeznek. A színek szerintem pofásak, a kábelek elég hosszúak, esetleg a töltőzsinór lehet, hogy kevés lesz egyeseknek. Az anyagminőségre egy szavam sem lehet, de ezt el is várjuk egy Beats-től. És külön pluszpont jár a gyártónak a tokért, nekem nagyon bejött.

Hangminőség, használat

Hangminőség terén nem lett pálfordulása a Beats-nek. Továbbra is erősen mélykiemelt a hangkép, de jelen esetben ez nem is biztos, hogy akkora baj. Viszont mindenképp le kell szögezni: a Powerbeats3 elsősorban sportfülhallgató. Éppen emiatt nem is azt vártam tőle, hogy kristálytiszta, iszonyat pontos és részletes legyen a hangja, hiszen ezekre edzés közben úgysem figyel senki. Ami olyankor kell, az a lüktetés. Ehhez pedig tökéletes a mélykiemelés. Kevés olyan emberről hallottam, aki Bach G-dúr csellószvitjére tud legjobban fekvenyomni.

Én például – bár nem vagyok nagy kedvelője a műfajnak – csak minimál technóra szeretek futni. A zene, és a sportág monotonitása tökéletesen takarékra tudja tenni az agyam. A basszus pumpálása egyfajta metronómként segít tartani az ütemet, nem mellesleg pedig felspanol annyira, hogy ne akarjam kettő perc után abbahagyni. Így válik egyik pillanatról a másikra a „Beats-es” hangzás hátrányból előnnyé. Nem véletlenül írtam, hogy a Powerbreats adta eddigi legjobb Beats élményemet: végre abba a funkcióba került a füles, amire való.

gdhgsgaf

Ráadásul olyan, mintha a hangkép is javult volna valamennyit, talán még a Solo 3-nál is jobb. Ebben persze biztosan közrejátszik az, hogy míg ez ugye in-ear kialakítású, addig az összes másik általam tesztelt Beats on-ear volt. Viszont, míg egy on-earnél különösen zavaró, ha a hangnak nincs elég tere, dinamikája, és még pontatlanok is, addig az agybadugós kialakítástól eleve kevésbé várjuk ezeket. A basszusok mintha valamivel pontosabbak lennének, végre a közép és a magas tartományokba is több élet szorult, és magasabb hangerőn sem torzul jelentősen a hangkép.

A viselése kényelmes, nem mondom hogy nem hordtam még konfortosabb fülest, de rendben van. Már ha nem egész nap, hanem elsősorban sportoláshoz használja az ember. Értelemszerűen a tesztidőszak alatt próbáltam minél többet hajtani, és hát pár óra után azért lekívánkozott a fülemről. Rövidtávon viszont semmi gond nem volt vele, ráadásul futás, és egyéb heves fejmozgást igénylő testmozgások közben is úgy szorul a fülbe, mintha odaragasztották volna. Ehhez viszont az kell, hogy átessünk a behelyezési procedúrán: gyakorlatilag be kell csavarni a hallójáratodba. Ezt aránylag hamar meg lehet tanulni, így relatív gyorsan és fájdalommentesen tudjuk elvégezni a műveletet, viszont emiatt sose lesz rendes „irodai” füles belőle, ahol sokszor ki-be kellene helyezni, attól függően mennyit beszélnek hozzánk.

asdasd

Szerencsére az Apple W1 chip minden áldását élvezi a termék. A párosítás ennek varázslatosan egyszerű, tényleg a bekapcsolod és használod kategória. Sőt, most kiderült az is, hogy annak ellenére, hogy itt az irodában négy iPhone is volt egymástól pár centi távolságra, valamiért csak az enyémnek ajánlotta fel a csatlakozást – gondolom mivel ez volt hozzá legközelebb. Menő! A másik nagy jóság a 12 órás üzemidő. Ha abból az ideális feltételezésből indulunk ki, hogy a felhasználó minden munkanap fél órát tölt majd valamilyen testmozgással, akkor papíron egy hónapig nem kell foglalkoznia a töltéssel. Persze csak akkor, ha másra nem használja majd a Powerbeats3-at. A maratonfutás rekordere, a kenyai Dennis Kipruto Kimetto pedig egy feltöltéssel akár 6 távot is lenyomhatna, ez több mint 250 kilométer. Akárhogy is nézzük, szép vastag az üzemidő, és ennek érdemes örülni, nem erről szoktak híresek lenni a Bluetooth-os cuccok.

Verdikt

A Powerbeats3-ban végre azt csinálta meg a Beats, amihez tényleg ért is: jó minőségű, kényelmes kialakítás, és a funkciónak tökéletesen megfelelő hangzás. Viszont ennél nem is ér messzebbre a füles. Jó szívvel tényleg csak azoknak ajánlom, akik sportoláshoz keresnek fülhallgatót: tartósan annyira nem kényelmes, ki-be tenni kicsit macerás, az üzemidő is inkább innen nézve bámulatos. Ezek rövidtávú, ritkább használat mellett egyáltalán nem zavaróak, viszont napjában tizenötször becsavarni a fülbe már az.

Cserébe viszont azt, amire tervezték, hibátlanul teljesíti. A strapabíró anyaghasználat és a vízálló kivitelezés miatt nem fog egykönnyen tönkre menni, lehet nyúzni bátran. Egyedül a kábelre kell figyelni, hogy lehetőleg ne szakadjon el. A Fast Fuel szuper jól jöhet, kifejezetten örömteli hogy belerakták, még ha nem is tud annyit, mint azt máshol láthattuk. A fülbe pompásan rögzül, és még az aksiidő is elég lesz jópár körre a Margitsziget körül.

Árat tekintve a 65 900 forint nem mondható alacsonynak, ennél még az AirPods is olcsóbb lesz, majd ha egyszer sikerül eleget gyártania az Apple-nek, és hozzánk is jut belőle elég. És mivel réteg termékről van szó, nem is buzdítanék mindenkit, hogy szaladjon érte a boltba. (Már csak azért se, mert éppen nálunk vendégeskedik tesztelésen a JBL Under Armour vezetéknélküli terméke is, ami erős vetélytársa lehet a Beats-nek.) Viszont ha már régóta keresel egy sportolásra szánt fülest, ami bírni fogja üzemidővel, és még kényelmes is, akkor mindenképpen érdemes megfontolnod, hogy beszerzel magadnak egy Powerbeats3-at.

Persze ezelőtt erősen ajánlott, hogy magad hallgasd meg, mit tud a füles. Ezt bármelyik iSTYLE üzletben megteheted, ahol a Powerbeats3 mellett többek közt az Apple AirPodsokat és a B&O H5-öt is kipróbálhatod.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!