imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Próbáld ki a 80-as évek régi Apple programjait!


Egy internetes oldal segítségével olyan időutazáson vehetünk részt, amit még a Terminátor sem tud überelni. Az Internet Archive egyfajta jövőbeli múzeumként is értelmezhető: az oldal rengeteg régi filmet, könyvet, zenét, és többek közt szoftvert is tartalmaz – utóbbi érdekes betekintést nyújt a ’80-as évekbeli Apple világába.

Miután napjainkban a számítástechnika az a tudományág, ami a legnagyobb hatással van a mindennapi életünkre, a különböző művészeti ágak előszeretettel mutatják be a történelem ezen szeletét. Több kiváló sorozat foglalkozik a Szilícium-völggyel a múltban és napjainkban (Kontroll nélkül, Szilícium-völgy), de készült már film a Google-ről és a Facebook-ról is. Steve Jobs munkásságát 2 mozi is megpróbálta már bemutatni (több-kevesebb sikerrel). Ezek mellett rengeteg könyv jelenik meg a számítástechnika nagyjairól, illetve napjaink meghatározó gondolkodóiról. Egyszóval a kultúra meghatározó eleme lett a technológia fejlődéstörténete.

Screen_Shot_2017_04_16_at_4.02.20_PM.png

Éppen ezért fontos az olyan weboldalak jelenléte, mint az Internet Archive, ami ezt a hatalmas tudáshalmazt tömöríti egybe. Az oldalon futó szoftverek emulátorok segítségével működnek és ezen keresztül ingyenesen ki lehet próbálni azokat a programokat, amiken ma már inkább csak nevetünk, hiszen bármelyik iPhone alkalmazás többet tud náluk, ugyanakkor mérföldkőnek számítottak a számítástechnika világában. A grafikus felhasználói felület, az egér használat, az ikonok, szimbólumok és jelrendszerek által az Apple-nek sikerült közelebb hoznia az informatikát az emberekhez, habár akkoriban az első Macintosh óriási bukás volt, amely a után a cég elindult a lejtőn.

Kirázott a hideg, amikor elindítottam az 1.5-ös MacPaintet: a 2015-ös Steve Jobs filmben van is róla egy jelenet, amikor a bemutató előtt Steve lánya, Lisa egyedül képes elindítani a programot és rajzolni benne. De csemegézhetünk itt más érdekességek közül is, hisz régi OS X verziók is vannak a kínálatban, vagy épp a Microsoft-DOS és az arra írt játékok, szóval el tudjátok képzelni a katarzisélményt. Mintha beleesnél a történelembe, ha informatikatanár lennék, biztos, hogy ilyen módszerekkel tanítanám meg a diákjaimnak az informatika alapjait, hiszen annyira természetes, hogy ott van mindenki kezében a telefonja,  temérdek játékkal és végtelen lehetőségekkel.

Screen_Shot_2017_04_16_at_4.05.06_PM.png

Ha te is vagy annyira megszállott, mint mi, akkor mindenképp próbáld ki, garantált az élmény. Esetleg, ha nem kötnének le a 30 éves programgyűjtemények, akkor is találsz magadnak érdekességeket: a történelemből nagyon sok írásos emlék található meg, illetve időrendbe szedett ok-okozati gyűjtemények. Ezek közül egyet emelnék ki, a 2001. szeptember 11-i légi szerencsétlenséget feldolgozó szedetet, minden napra jut valami új információ.

Forrás: The Verge

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!