imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Problémák az Apple készülő streaming-szolgáltatása körül


Nemrég adtunk hírt arról, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálódik az Apple – most már gyakorlatilag nyílt titoknak számító – új streaming-szolgáltatásával kapcsolatban. A céget a piaci erőfölényével való visszaéléssel gyanúsítják, illetve hogy megpróbálja ellehetetleníteni az ingyenes megoldásokat, kihasználva a zeneipari befolyását.

Most arról szólnak az értesülések, hogy sok kiadóval nem sikerült megállapodni, márpedig ennek hiányában meglehetősen kevés zenével tudna elindulni az átszabott Beats Music. Ez egyébként egyszer már előfordult az Apple-lel: az iTunes Radio 2013-as beindításakor még néhány nappal a szolgáltatás élesítése előtt is szerződéseket próbált kötni a cég. Az új zenei streaming elindítását sokan a júniusi WWDC-re várják, ám a szűk egy hónapban még sok munkája lesz az Apple-nek.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mely kiadók ódzkodnak a szerződés aláírásától – vagy próbálnak meg több pénzt kihúzni az Apple-ből. A korábbi hírek a Sony Musicről szóltak, mint magányos ellenállóról, de újabban a Universal Music Group neve is felmerült. Hozzájuk tartoznak sok más mellett olyan előadók jogai is, mint a Maroon 5, Taylor Swift vagy Katy Perry. Az eset jól példázza azt, hogy még most is mekkora befolyással rendelkeznek a zenekiadók, annak ellenére, hogy a digitális zeneterjesztés hajnalán sokan a közelgő „halálukat” jósolták. Ráadásul az iTunes Store sikerének ellenére sakkban tudják, illetve akarják tartani az Apple-t.

Music iOS 8.4
A megújuló Zene app terve.

Az újratervezett zene alkalmazás és az új streaming-szolgáltatás megjelenését sokan az iOS 8.4-be várják, ami valószínűleg a WWDC idején debütál majd. Persze ezek alapján a hírek alapján elképzelhető, hogy megismétlődnek a 2013-as, iTunes Radióval kapcsolatos események: megmutatják, mivel készülnek, aztán ténylegesen csak hónapokkal később kezdhetjük el használni a szolgáltatást, amikorra sikerült megállapodni a zenekiadókkal. Pedig valószínűleg szeretne ezzel sietni az Apple, hiszen a Beatsért tavaly kifizetett 3 milliárd dollár azért annyira nekik sem aprópénz.

A WWDC-re egyébként egyre több újdonságot várunk: az iOS 9 és az OS X 10.11 szinte biztosra vehető, de erősödik a hírcunami a megújuló Apple TV körül is, és érkezhet a fejlesztők számára az új WatchKit is, amivel natív alkalmazásokat készíthetnének az Apple Watch-ra.

Forrás: The Verge. Borítókép: Beats.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!