imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Pulzusmérőt csomagolna a fülhallgatókba az Apple


Legalábbis erről tanúskodik, egy mindössze 4 hónapja beadott szabadalmi kérelem, ami az AirPods egy jövőbeni változatából csinálna fitnesz és egészségügyi változatot. De vajon esélyes egy ilyen eszköz bemutatása?

Az AirPods rövid időn belül a felhasználók legkedveltebb vezeték nélküli fülhallgatója lett, úgy látszik nem hiába fáradoztak a mérnökök a W1 chip koncepció megvalósításával és az intuitív párosítással. A szeptemberben bejelentett második generáció, amit már az AirPowerrel kompatibilis vezeték nélkül tölthető tokkal lehet majd megvásárolni iparági források szerint még ebben a hónapban kerülhet a boltok polcaira.

Mielőtt még megjelent volna a második generáció, máris hírek röppentek fel egy szintén továbbfejlesztett vezeték nélküli fülhallgatóról, ami a szabadalom leírása alapján akár pulzusmérésre is alkalmas lenne. Így fitnesz kiegészítőnek sem lenne utolsó. Már ha nincs az embernek eleve egy Apple Watch a csuklóján. Éppen ezért kétséges, hogy valódi fejlesztésről van-e szó, vagy egy újabb jó ötletnek tűnő szabadalomról, ami végül sosem valósul meg.

Ugyan ebből igen sok szokott lenni az Apple háza táján, az mégis bizalomra adhat okot, hogy nem ez az első hasonló szabadalmi kérelme a cégnek. Az ötlet pedig egyáltalán nem megvalósíthatatlan, sőt hasonló termék nálunk is járt már tesztelésen. A JBL-nek volt hasonló kísérlete, az Under Armourral készítettek egy tipikusan sportolásra kitalált, pulzusmérővel ellátott fülhallgatót, ami szintén vezeték nélküli volt, de nem zsinór nélküli.

Terjedelmében persze jelentősen nagyobb volt a JBL fülpántos megoldása, kérdés ez a technológia megvalósítható-e az AirPods méreteivel, illetve az is milyen befolyással lenne ez az üzemidőre. Igény valószínűleg lenne rá, hiszen nem csak az Apple Watch alkalmas pulzusmérésre, korábban például mi is teszteltünk mellkas pántot és fejpántot. Ezekkel összehasonlítva a fülhallgató máris egy kényelmesebb megoldásnak tűnik.

Mi több, ez a megoldás akár a hordható okoseszközök egészen új szintjét is jelenthetné. A biometria szakértői azt mondják, hogy a fülön található tragusnak (a fülkagyló porcának hallójárat előtti kiemelkedése) jobb a vérellátottsága, így potenciálisan jobban mérhető a légzésszám és a vérkapacitást, mint például a csuklón. Egy pár elektródát hozzáadva a galvanikus bőr válasz akár meghatározhatná a felhasználó stressz szintjét is.

Ezeknél az eszközöknék nemcsak az edzések pontosabb mérése a cél a sikeresebb edzésprogramok érdekében, hanem a felhasználók általános egészségügyi feltérképezése is. Ennek köszönhetően az Apple szívügyi tanulmányokat folytat annak érdekében, hogy megvizsgálják, hogyan lehet a legpontosabban előrejelezni a szív zavaros működését, esetleg elkerülni egy szívinfarktust, amire nem is olyan régen volt már példa.

Ezen logika alapján az Apple nem feltétlen akar házon belül konkurálni a saját termékeivel, inkább úgy alakítaná a termékpalettáját, hogy minél több módon, minél több rendelkezésre álló adatból sikerüljön megóvni az emberek egészségét. Erre a forgatókönyvre azonban még várnunk kell, hiszen a következő nagy lépés az AirPods fejlesztésében valószínűleg a cseppállóság lesz, aminek bemutatásának ideje egyelőre még erősen kérdéses.

Forrás: Cult of Mac

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!