imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Putyin is a mesterséges intelligenciában látja a jövőt


Azon talán kevésbé lepődik meg bárki, hogy a tech cégek vezetői sorra figyelmeztetnek a mesterséges intelligencia veszélyeire vagy éppen hívják fel a figyelmet az előnyökre. De, amikor egy nagyhatalom elnöke is beszáll a párbeszédbe, az már jelent valamit a téma jelentőségével kapcsolatban.

Bármiféle túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a mesterséges intelligencia most az egyik legforróbb téma tudományos és tech berkekben egyaránt. Elon Musk például tart tőle, Zuckenberg izgatottan várja a fejleményeket, Tim Cook pedig azt nézi, miként fejleszthetnének tovább termékeiken a technológia segítségével. Abban, hogy az említett vezetők az MI-ről diskurálnak, nincs semmi meglepő, hiszen részben az ő vállalataik kutatás-fejlesztési részlegeiben történnek a fejlesztések, tőlük jut el az egész a felhasználókig.

Mára szinte a legtöbb tech cégnek van valamilyen mesterséges intelligencia(-nak nevezett) fejlesztése.

Amikor viszont már a nagyhatalmi vezetők is erről kezdenek el értekezni, az mindenképpen figyelemreméltó. Ez közvetlen jele annak, hogy a technológiának vannak gazdasági, háborús és hatalmi vonatkozásai is, és nem csak valami geek hóbort az egész. Ezúttal Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke osztotta meg gondolatait a témáról egy diákoknak tartott előadásában. Az elmondottak alapján Putyin nagyon komolyan veszi a mesterséges intelligenciát.

A mesterséges intelligencia a jövő. Nem csak Oroszországé, hanem az egész emberiségé. Óriási lehetőségeket és egyben megjósolhatatlan veszélyeket rejt magában. Akárki is lesz ennek a területnek a vezető hatalma, az lesz a világ ura – mondta az orosz elnök.

Nagy szavak ezek, melyekben van is igazság. Az elmúlt években az MI egyre inkább nemzetbiztonsági és fegyverkezési kérdéssé is kezdett válni. Jelenleg úgy tűnik, hogy Kína és az Egyesült Államok a két vezető hatalom a területen. Kína például nemrég arról beszélt, hogy 2030-ra ők szeretnének lenni az abszolút elsők mesterséges intelligencia terén.

Éppen ezért több elemző és tanácsadó is felhívta az Egyesült Államok figyelmét arra, hogy nagyon oda kell figyelniük, ha nem akarnak lemaradni. Nem véletlenül voltak megosztók a Trump adminisztráció azon előkészületei, melyek a tudományos és technológiai költségvetés megvágásáról szóltak.

Hadidrón-irányítók

Könnyen belátható, hogy a mesterséges intelligenciának oroszlán része lehet egy ország hatalmi és gazdasági szerepének kialakításában. A technológia többek közt kamatoztatható a gyógyszer és a nehéziparban, nem mellesleg pedig a hadiiparban is. Gondoljunk csak bele, mikre lehet képes egy „közös aggyal” felszerelt drónraj…

Amikor az egyik fél drónjai elpusztítják majd a másik fél drónjait, nem marad más választás a vesztes fél számára, csak a megadás. – jósolta Putyin

Ezzel valószínűleg a veszélyekre különösen érzékeny Elon Musk is egyetért. Sőt, a Tesla-vezér odáig megy, hogy szerinte az MI körüli versengésből fog kirobbanni a harmadik világháború is. Kívánjuk, hogy ne így legyen, ehhez viszont minden bizonnyal tényleg szükség lesz azokra a nemzetközi szabályozásokra, melyek bevezetését Musk is sürgeti.

Putyin egyébként meglehetősen felelőségteljesen nyilatkozott a helyzetről, biztosítva a világot, hogy ha Oroszországon múlik, akkor nem hatalmi versengés lesz az MI körül, hanem kölcsönös tudásmegosztás.

Ha mi leszünk a terület vezetői, akkor az egész világgal meg fogjuk osztani a tudásunkat, csakúgy, ahogy azt a nukleáris technológiákkal kapcsolatban is tesszük.

Reméljük, ha élesre fordul a helyzet, akkor is hasonlóan bölcsen fognak dönteni a mindenkori nagyhatalmak vezetői…

Forrás: The Verge

A témával mostanában mi is kiemelten foglalkozunk. Az elmúlt pár hétvégén például hosszabb cikkekben értekeztük róla, milyen jövőt várhatunk a mesterséges intelligencia térnyerésétől.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!