imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Qualcomm importtilalmat kér az iPhone-okra


Egyre hevesebb az Apple és Qualcomm közt zajló vita. Először az Apple perelte be a chipgyártó céget, akik viszonzásul visszaperelték az Apple-t. A cicaharc most kezd egy kicsit komolyabbra fordulni: a Qualcomm az iPhone-ok importjának megszüntetését kéri.

Egy akkora tech cégnél, mint az Apple, teljesen természetes, hogy állandó jogi csatákba keveredik. Ezek egy része kisebb szabadalmi trollkodás, amit csőd közeli cégek indítanak Cupertino ellen, hátha kapnak egy kis aprópénzt; más részük meg dollármilliárdos nagyságrendű valóságos háborúk. Gondoljunk csak a Samsung és Apple évek óta elhúzódó pereskedésére. A mostani Qualcomm helyzet inkább az utóbbiak közé tartozik.

A történet ott kezdődött, hogy az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (United States Federal Trade Commission [FTC]) eljárást indított a Qualcomm ellen, amiért az szerintük megsértette a Szövetségi Antitröszt Törvényt. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a chipgyártó tisztességtelen versenyelőnyhöz próbált jutni, amihez elsősorban a befolyását használta ki. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a cég foggal-körömmel ki szerette volna sajtolni, hogy továbbra is ők legyenek az elsőszámú baseband processor (értsd: LTE chip) beszállítók a mobilgyártók szemében.

Igen ám, csakhogy ez a hatályos jogszabályok értelmében éppenséggel tilos. Az FTC szerint a Qualcomm kihasználta azt a helyzetet, hogy rengeteg szabadalommal rendelkeznek, és tisztességtelen megállapodásokra kényszerítette a gyártókat. Különösképpen az Apple-t, akik hirtelen annyira egyetértettek a hivatallal, hogy rögtön egy egymilliárd dolláros pert akasztottak a chipgyártó nyakába, állítván: olyan technológiákat akartak rájuk sózni, amivel nekik semmi kezdenivalójuk nincs.

A Qualcomm ezen annyira felhúzta magát, hogy visszavágott, olyan súlyos vádakat zúdítva az Apple nyakába, minthogy a Cupertinóiak állítólag többször is megsértették a szerződésben foglaltakat, megállapodásokat és üzleti kapcsolatokat akadályoztak meg más cégekkel, mindezt persze a Qualcomm kárára. Továbbá visszatartottak bizonyos, a szabadalmakért járó kifizetéseket, amikben pedig előre megállapodtak a felek. Mi több, szerintük az Apple szándékosan visszatekerte az általuk előállított komponensek órajeleit az iPhone 7-ben, annak érdekében, hogy azonos szinten tartsák őket az Intel által gyártott chipekkel. Keresetükben az is áll, hogy mindezt az Apple megtiltotta a Qualcomm-nak, hogy bárhol is nyilvánosságra hozzák.

Eddig tehát csak a sima szofisztikált anyázás ment, most azonban a chipgyártó egy szinttel tovább lépne a Bloomberg értesülései szerint. A Qualcomm felkészült rá, hogy keresetet nyújtson be a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnál, hogy az megtiltsa az iPhone-ok importját Ázsiából – ahol ugye összeszerelik a készülékeket – különös tekintettel az idén őszre várható következő modellre. Különösebb indoklásról nem számolt be a lap névtelen forrása, de sejthető, hogy nem is nagyon van ilyen, a történetben ugyanis a jelenlegi állás szerint nagyon úgy néz ki, hogy a Qualcomm a rosszfiú. Legalábbis az FTC egyszer már elmarasztalta ebben az ügyben a chipgyártót. Innen szép nyerni…

Forrás: Macrumors

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!