imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Quick Actions futtatása Touch Barról


A macOS Mojavéval bemutatott Quick Actions, becsületes magyar nevén Gyorsműveletek-munkafolyamatok, lehetővé teszik, hogy scripteket és Automatorban elkészített munkafolyamatokat (workflow) ments azonnali eléréssel a Touch Barra.

Ez főleg akkor lehet hasznos, ha nagyüzemben gyártasz különböző dolgokat vagy vannak folyamatok, amiket rendszeresen futtatsz. Például, ha képekkel dolgozol és egyszerre szeretnél nagy mennyiségű képet méretre vágni vagy vízjelezni. Akkor nagyon jól jöhet, hogy az egész csak egy gombnyomásnyi, pontosabban érintésnyi erőfeszítést igényel, nem pedig több óra mazsolázást.

Quick Actions futtatása Touch Barról

Mea culpa, mea maxima culpa, de nem vagyok hajlandó a Gyorsműveletek-munkafolyamatok kifejezést használni. Maradjunk a Quick Actionsnél vagy a Gyorsműveleteknél. Egyben engedjétek meg azt is, hogy eltekintsek a komplett Automator használat ismertetésétől.

Első lépésként szükség van egy Quick Actionre, amit a Touch Barról futtatni szeretnél, ennek elkészítéséhez:

  • Nyisd meg a Fájl menüt az Automatorban és válaszd az Új opciót
  • A felugró panelen válaszd a Quick Actions (Gyorsművelet) lehetőséget
  • Készítsd el a scriptet
  • Mentsd el valamilyen egyedi névvel

Ha mást nem adsz meg, akkor az Automator automatikusan a Library > Services almappába menti a scriptedet.

Gyártsd le a számodra megfelelő mennyiségű és minőségű folyamatot, majd válogasd ki azokat, amiket hozzá szeretnél adni a Touch Barod felületéhez.

Bátortalanabb felhasználók számára, akiket esetleg megrémítenek az Automator és script szavak, érdemes körbenézni a jó öreg Google segítségével, hátha már valaki legyártotta a pont számára megfelelő parancssort. 

A hozzáadáshoz:

  • Nyisd meg a Rendszerbeállításokat
  • A Kiegészítők menüben a lista végén találod a Touch Bart

A jobb oldali panelen felsorolva találod az összes Gyorsműveletet, ahonnan ki- és bepipálással összeválogathatod, hogy miket szeretnél a menüsoron látni. Ez után nincs más dolgod, mint testreszabni a Touch Barod tartalmát és belefoglalni a Quick Actionst a listába. Egészen pontosan a Control Strip nevezetű szekcióba, ahová az egyedi elemek kerülnek.

A Control Strip testreszabásához vagy látogasd meg a Rendszerbeállítások > Billentyűzet > Billentyűzet tabján a Control Strip testreszabása elemet vagy bármely alkalmazás Nézet menüjében választhatod a Touch Bart.

Annyira kell ilyenkor figyelned, hogy érintsd meg a Touch Bar Control Strip területét, így átvált a Control Strip testreszabására. Ezután a kurzorral húzd le a kívánt elemeket a kijelzőről a Control Strip területére. A Control Strip területén található elemeket balra és jobbra elhúzva átrendezheted, illetve eltávolíthatod úgy, hogy felfelé kihúzod őket a Touch Barból.

Amikor végeztél, koppints a Kész gombra a Touch Bar felületén, vagy kattints a képernyőn látható Kész gombra.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!