imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

R.I.P. MagSafe, te voltál a legjobb csatlakozó valaha


A MacBook Air volt az utolsó olyan Apple-laptop, amelyiknek még a legfrissebb, aktuális kiadása rendelkezett a csatlakozóval. Az új Air érkezésével hivatalosan is véget ért a MagSafe pályafutása.

Ha van olyan csatlakozó a világon, ami felé érzelmei lehetnek az embernek, az egészen biztosan a MagSafe. Tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni róla, egyetlen negatívumot sem tudnék felhozni ellene, maximum csak annyit, hogy mivel egyedül a MacBookok sajátja volt, így nem lehetett kölcsönkérni bárkitől egyet, ha esetleg otthon hagytuk a sajátunkat.

Csak pár érv amellett, hogy miért volt zseniális ötlet a bevezetése anno:

  • Nem tudtad a kábelnél fogva lerántani a géped az asztalról.
  • Sötétben is könnyen fel tudtad tenni töltőre a MacBookod.
  • Pontosan tudtad, hogy még tölt-e a masina vagy már leveheted az áramforrásról.

Az Apple valamikor az első 12“-es Retina MacBookok táján mégis úgy döntött, hogy elkezdi a MagSafe módszeres leváltását egy, a felszínen sokkal rosszabb megoldásra. Valójában persze megvannak az jól felfogható érvek az USB-C-re váltás mellett.

Például:

  • Lassan az iPhone-on kívül tényleg mindenki USB-C-t használ töltésre, így egy univerzálisabb megoldásról beszélünk.
  • Használhatunk külső aksit is töltésre.
  • Arról az oldalról töltünk, amelyikről akarunk (feltéve, hogy mindkettőn van port), azon a porton keresztül, amelyiken keresztül csak akarunk.
  • Ezen keresztül jön az adat is, ráadásul ugye ott a Thunderbolt 3 szabvány is.
  • Fillérekért gyártják az USB-C-s alkatrészeket (amire jó nagy árrést lehet pakolni).
  • Nem hülyeség, hogy külön van az adapter és a kábel. Például ha elromlik valamelyik és cserélni kell, vagy ha csak kulturáltan szeretnénk elpakolni a töltőt.

Ennek ellenére egy szempillantás alatt elcserélném négyből két USB-C csatimat egy MagSafe 2-re, ha lenne rá lehetőségem. De nincs, és már nem is lesz többé:

az új MacBook Airrel hivatalosan is véget ért a csatlakozó pályafutása, mostantól egyik aktuális MacBook sem rendelkezik ilyen jellegű csatlakozóval.

Ég veled MagSafe!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!