imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

R.I.P. iPod classic


Tegnap megérkezett az iPhone 6, és az Apple bemutatta saját okosóráját is, az Apple Watch-ot. A háttérben azonban további „frissítések” és változtatások is történtek a termékpalettán illetve a szolgáltatások körében. Szerintem ezek közül az egyik legérdekesebb az iPod classic forgalmazásának a beszüntetése.

Persze ez egy ideje már várható volt. Sokan nem értették akár már két évvel ezelőtt sem, hogy miért tartja meg az iPod-családban az Apple minden iPodok nagyapját, az eredeti iPod közvetlen utódját, az iPod classicot. Persze a kicsit öregnek ható classic egyvalamiben többet tudott, mint bármelyik másik iPod: 160 GB-os kapacitása mellett eltörpült akár a 64 GB-os iPod touch tárhelye is.

Viszont ezen kívül nem sokat tudott felmutatni: mai szemmel nézve kicsi volt a kijelzője, érdekes a kezelése – pedig a Click Wheel annak idején forradalmi ötletnek tűnt –, a mérete és tömege pedig még jóindulattal sem nevezhető csekélynek. Ettől függetlenül én szerettem az iPod classicot, van is otthon egy 80 GB-os belőle, talán még 2008-ból, bár már nem emlékszem egészen pontosan. Méltó búcsúként nézzük végig, milyen változásokon ment végig az eredeti iPod az elmúlt 13 évben.

Az eredeti iPod – 2001

iPodAz első iPodot 2001. október 23-án mutatta be Steve Jobs, és ezzel az Apple egy új korszakba lépett. Nem sokkal később elindult az iTunes zeneáruház, és a cég bevételei és népszerűsége elindult a 2000-es években bekövetkező szárnyalás útján. Kapacitása 5 GB volt, az Apple úgy reklámozta, hogy „1000 dal a zsebedben”. Noha mai szemmel hatalmasnak tűnhet, akkor rendkívül kicsinek számított, mivel 1,8″-es merevlemezt használt a versenytársaknál megszokott 2,5″-es helyett. Eredeti ára 399 dollár volt, az inflációval számolva ma ez kb. bruttó 165 ezer Ft-ot jelentene. További érdekesség, hogy ebben a modellben még nem volt benne a később ikonikussá vált Click Wheel, az első generációs iPodban lévő Srcoll Wheel ugyanis egy ténylegesen görgethető kerék volt.

 

2. generációs iPod – 2002

iPod classicEgy évvel később az Apple lefrissítette az iPodot. 10 és 20 GB-os méretben lehetett megvásárolni, a Scroll Wheelt pedig egy érintésérzékeny változatra cserélték, bár a gombok még mindig nem a keréken voltak. Kapott egy sapkát a FireWire port is, és áttervezték a lock-kapcsolót is. A 160 x 128 pixeles, 2″-es monokróm kijelző maradt a régi, viszont lényeges változás következett be a kompatibilitásban: a második generációs iPod már Windows-zal is működött.

 

3. generációs iPod – 2003

iPod

Az Apple a harmadik generációra teljesen áttervezte az iPod megjelenését. Sokkal lekerekítettebb lett az eszköz háza, a gombok átkerültek a Touch Wheel fölé, és kaptak háttérvilágítást is. Az új iPod lényegesen vékonyabbá vált elődjeinél, valamint itt jelent meg először a később széles körben használt 30-tűs dokkcsatlakozó is. 10, 15 és 30 GB-os változatokban lehetett megvásárolni 299, 399 és 499 dollárért.

 

4. generációs iPod – 2004

iPod

A negyedik generációs iPod végre megkapta az időközben megjelent iPod miniben is alkalmazott Click Wheelt, vagyis a gombok most már az érintésérzékeny tárcsa alá kerültek, középen a menü gombbal. Az új iPod megkapta a mini energiatakarékosabb komponenseit, így akár már 12 órán át is hallgathattunk zenét vele. Év végén érkezett meg a piros-fekete U2 különleges kiadás, melynek hátuljába a zenekar tagjainak aláírása lett belegravírozva. A U2 iPoddal egyszerre jelent meg az iPod Photo is, mely az első színes kijelzős iPod lett. A 65 ezer színt megjeleníteni képes kijelző felbontása is megnőtt, 220 x 176 pixelre. 2005 közepén végül az iPod Photo és a klasszikus iPod az iPod Color családban egyesült.

 

5. generációs iPod – 2005

iPod

Az új iPodot nem sokkal az iPod nano után jelentették be 2005-ben. Jelentősen megváltozott a negyedik generációhoz képest: 2,5″-es 320 x 240 pixeles QVGA kijelzőt kapott, kisebb Click Wheel-lel. Ez volt az első iPod ami videót is le tudott már játszani, és mostantól már fekete színben is megvásárolhattuk az alapkiadást. Hátlapja lekerekítettebb lett, az előlap pedig laposabb, egyenesebb. Eredetileg 30 és 60 GB-os változatban lehetett megvásárolni, majd később a 60 GB-os modellt a 80 GB-os váltotta 2007-ben. A frissítés során nagyobb fényerejű kijelző került az új iPodba, és az akkumulátoridőn is javítottak. Megjelentek a játékok is, melyek egy firmware-frissítéssel a korábbi modellekre is elérhetőek lettek.

 

6. generációs iPod: az iPod classic – 2007

iPod classic

2007. szeptember 5-én mutatta be Steve Jobs a mostantól hivatalosan is iPod classcinak nevezett új nagy kapacítású iPodot. Ismét jelentős átalakításokat hajtottak végre a készülék külsején: az előlap az eddigi műanyag helyett immáron alumíniumból készült, a fehér változatot pedig az ezüst modell váltotta. Jelentősen átalakult a kezelőfelület, és megjelent az iPhone-ból is ismerős Cover Flow mód. 80 és 160 GB-os változatok léteztek belőle, a 160 GB-os jelentősen vastagabb volt. Ezt a generációt még kétszer frissítette érdemben az Apple. 2008. szeptember 9-én csak a vékonyabb változat maradt meg, viszont 50%-kal megnövelt, 120 GB-os kapacitással. Majd 2009-ben ugyanebbe a házba 160 GB-os merevlemez került, és ez volt az utolsó frissítés az iPod classic történetében.

A tegnapi iPhone 6 és Apple Watch bemutató után tehát az Apple beszüntette az iPod classic forgalmazását, és ezzel véget ért egy korszak a cég történetében. Miért vártak ezzel eddig, vagy miért pont most lépték meg? Szerintem ezzel is jelezni akarják, hogy már más szelek fújnak a cgénél, mint a 2000-es évek során. Ha gyorsan szeretnél még hozzájutni egy iPod classichoz, a készlet erejéig megvásárolhatod az utolsó darabokat az iSTYLE webshopban.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!