imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Rázós tippek iOS-készülékekhez


Töröltetek már úgy egy e-mailt, hogy még szükségetek lett volna rá? Vesztettek már el hosszú percekig tartó gépelés után egy szöveget vagy üzenetet egy véletlen mozdulattal? Általában az emberrel mindig akkor történik ilyen, amikor fontos dologról van szó. Szerencsére az iOS rendszerekben már régóta van egy kis trükk ezeknek a problémáknak az orvoslására.

Az iOS 8 megjelenésével egy eddig még nem látott alkalmazással is bővült az alap alkalmazások repertoárja. A „Tippek” nevezetű alkalmazásban folyamatosan frissülő tippeket kaphatunk, miként is tudjuk jobban kezelni iOS-t futtató készülékünket. Jelenleg 41 tippet találunk az alkalmazásban, melyeket kedvelhetünk az alkalmazáson belül vagy megoszthatjuk őket az ismerőseinkkel. Ha még nem tettétek volna, nézzétek meg, biztosan találtok benne érdekességeket, olyan funkciókat, amiket korábban nem ismertetek, pedig hasznosak lennének a mindennapok során. Most összegyűjtöttük az összes olyan funkciót, amiket a készülék „megrázásával” érhetünk el.

E-mailek törlésének/archiválásának visszavonása

Tegyük fel, hogy éppen a spameket töröljük a bejövő e-mailek közül, de véletlenül egy fontos üzenet is áldozatául esik a tisztogatásnak. Ami a legfontosabb, hogy ne lépjünk ki az alkalmazásból, mert ezután már kicsit kényelmetlenebb visszaszerezni. Rázzuk meg a telefonunkat, ilyenkor feljön egy párbeszédablak, ami megkérdezi, szeretnénk-e visszaállítani az éppen törölt üzenetet. Ha kiválasztjuk a megfelelő lehetőséget, akkor az üzenet visszakerül oda, ahol volt. Fontos továbbá az is, hogy a kukából való törlés végleges és nem lehet visszaállítani. Ez a funkció tulajdonképpen arra jó, hogy a kukából/archivált mappában való keresést felgyorsítsa, illetve csökkenti annak a lehetőségét, hogy a kukában keresve véglegesen töröljük az üzenetet.

screenshot
Gépelés visszavonása / gépelt szöveg törlésének visszavonása

Előfordult már, hogy elkezdtél visszatörölni szöveget, majd meglódult a törlés, ahogy az iOS egy idő után egyes karakterek helyett teljes szavakat töröl? A hibás gépelés vagy törlés után egyszerűen rázzuk meg a készülékünk és válasszuk a visszavonás lehetőségét. A folyamat tulajdonképpen ugyanez, ha a begépelt szöveget akarjuk visszavonni. Ez minden olyan alkalmazásban működik, ahol lehetőség van szövegbevitelre a virtuális billentyűzettel.

screenshot2

Elméletileg mivel a készülék megrázása egy beépített kézmozdulatként van listázva az iOS rendszerében ugyanúgy, mint például a két ujjas húzás valamelyik irányba, ezért bármelyik alkalmazásban használhatjuk ezeket a funkciókat, ha a fejlesztők használják a lehetőséget. Érdemes kipróbálgatni, melyik alkalmazásban van esetleg efféle rejtett funkció. Amit személy szerint tudok, hogy a Google Maps is használja a rázást mint kézmozdulatot, bár sok mindent nem csinál, csak a fejlesztőkkel tudjuk megosztani tapasztalatainkat egy visszajelzéssel.

Sőt, még weboldalak is kihasználhatják az iOS ezen funkcióját! Próbáljátok csak ki, mi történik, ha megnyitjátok az istyle.eu oldalt a Safariban az iPhone-otokon, és megrázzátok a készüléket.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!