imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Rebel Inc.: Stratégia mesterfokon


A brit Ndemic Creations csapata 2012-ben robbant be az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő Plague Inc.-vel. A halálos járványok elterjesztését szimuláló játékuk után most újabb stratégiával jelentkeztek, ám ezúttal a politika terepére kalauzolnak minket.

Bármennyire is adná a platform, sajnos nem mondhatni, hogy dúskálnánk az igényes mobilos stratégiákban. Ingyenesen letölthető darabokban ugyan nincs hiány, ám ezek mélysége és értelme finoman fogalmazva is kérdésesnek mondható. Ezt az űrt foltozza be a nemrég megjelent Rebel Inc., amely minőségével új mércét teremt.

A politikai szimulációban egymás után öt eltérő adottságú terület felett kell átvennünk az irányítást. Küldetésünk, hogy a lakossági, kormányzati, és katonai szektorok fejlesztésével elérjük a maximális stabilitást, így megnyerve az adott pályát. A csavart az adja, hogy közben meg kell küzdenünk az ellenérdekelt felkelőkkel is, akik mindent elkövetnek a káosz felszításáért.

Az Ndemic Creations állítása szerint a maximális realizmus érdekében aprólékos kutatásokat végeztek az országlásról és a lázadók elleni harcról nemzetközi szakértőket, politikusokat, újságírókat is bevonva az egyeztetésbe. A kampány mélységét látva még akár hihetünk is nekik, a Rebel Inc. ugyanis az App Store egyik legkomplexebb darabja lett.

A játék alapját adó civil fejlesztési lehetőségek elképesztően sokrétűek, a szennyvízelvezetés megszervezésétől a helyi gazdaság ösztönzésén át a nemzetközi kereskedelmi programokig terjednek. Az egymástól függően megnyíló opciók mindegyike eltérően befolyásolja a lakossági kapcsolatainkat, a hírszerzésünk hatékonyságát, és a felkelők káros tevékenységének sikerességét.

Teljesítményünk legfontosabb mérőszámai a korrupció, az infláció, a hírnév, és a stabilitás értékei. A korrupció ellen a megfelelő kormányzati programok fejlesztésével tehetünk, az infláció féken tartásáról az optimális sorrendben elvégzett beruházások gondoskodnak, hírnevünkre pedig minden meghozott döntés befolyással van valamilyen módon. Az egyes pályákat akkor nyerjük meg, ha a régió eléri a stabil állapotot, elveszteni pedig akkor tudjuk, ha a népszerűségünk nullára csökken.

A helyes politikai döntések meghozatala persze piskóta lenne a címszereplő felkelők nélkül, az ellenük folytatott háború megnyerése elengedhetetlen a befejezéshez. A zónákra osztott térképen piros pontok formájában felbukkanó lázadókat saját sereggel és nemzetközi koalíciós erőkkel is megállíthatjuk. Előbbiek lassabban képezhetők ki, utóbbiak viszont ellenérzéseket keltenek a helyi lakosokban, bevetésük komoly népszerűségvesztés nélkül csak határozott ideig lehetséges.

A felkelők legyőzésének kulcsa a bekerítés, mivel csakis így akadályozhatjuk meg, hogy a vesztett csaták után elmenekülve újult erőre kapjanak. Harcunkban a földrajz is segítségünkre lesz, az ádáz gerillák ugyanis nem tudnak minden terepviszonnyal megbirkózni. Nyerő helyzetbe kerülve végül megkezdhetjük béketárgyalásokat, ám vigyáznunk kell, mert túlzott engedékenységünkkel hamar lerombolhatjuk hírnevünket.

Mindezek mellett gyakran kényszerülünk azonnali, váratlan helyzetek megoldására is. Ilyen lehet például, amikor el kell döntenünk, hogy miként segítsünk a termésüket vesztett helyi gazdálkodókon. Választásunk befolyással lehet a környék stabilitására, népszerűségünkre, és a költségvetésre is. Minden opciónál becslést kapunk döntéseink hatásainak esélyéről. A női egyenjogúsági programról szóló dilemmánál például tízszázalékos valószínűség mutatkozott a konzervatívok szította népszerűségvesztésre, de nálam szerencsére gond nélkül végigfutottak az intézkedések, s boldogan olvashattam az első női pilóta alkalmazásáról szóló híreket.

Erősségei ellenére a Rebel Inc. sem hibátlan termék, akad némi negatívuma is. A továbbjutáshoz ugyanis az aktuális pályát mindhárom nehézségi szinten teljesítenünk kell, ami egyáltalán nem könnyű feladat, eleve árulkodó a végső fokozat „brutal” elnevezése.

Ebbe természetesen sokak bicskája beletörhet, s ekkor jön a lehetőség arra, hogy darabonként 300 forintért feloldjuk a következő területet. Ez nem túl rokonszenves fejlesztői húzás még akkor sem, ha a Rebel Inc. alapból nem teljes áron szerezhető be. Barátságosabb lett volna, ha egy kicsit drágábban kínálnák, de tetsztőleges nehézségi szinten szabadon haladhatnánk végig a kampányon.

Ettől eltekintve a kihívásra vágyóknak tökéletes választás az Ndemic Creations egyelőre kizárólag iOS-en elérhető alkotása. Egy ilyen bemutató keretei vészesen szűkösek ahhoz, hogy a Rebel Inc. minden elemére kitérjek, s ez már önmagában is beszédes. A játék a műfaj legjobb hagyományain alapul, kulcsfontosságú az összefüggések átlátása és a minél gyorsabb döntéshozás.

A szerteágazó lehetőségeket biztosító játékmechanizmus kiismerése időbe telik majd, így még a vérbeli sztratégoszoknak is sokáig szórakoztató maradhat. Hasonlóan átgondolt szimuláció nem igazán akad jelenleg az App Store toplistáján, alternatívaként esetleg a Civilization VI jöhet szóba, de az 7000 forintos árával egy egészen más ligában versenyez.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!