imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Reeder 2 for Mac: nem maradsz le egy hírről sem


Már egy ideje megjelent a nagy sikerű Reeder alkalmazás utódja a Mac App Store-ban, de csak most jutottam el odáig, hogy röviden bemutassam ezt az egyszerű de nagyszerű hírolvasó alkalmazást, a Reeder 2-t.

Már elég sok idő eltelt azóta, hogy kivették a Safariból az RSS-olvasó funkciót (ami viszont hamarosan félig-meddig visszatér a Yosemite-ben), illetve a Google Reader is lassan egy éve halott, de úgy tűnik, az RSS népszerűsége töretlen, egyre-másra jelennek meg a különböző alkalmazások és webes szolgáltatások. Szerintem az egyik legegyszerűbb és legletisztultabb alkalmazás Macre a Reeder.

Ha valaki esetleg nem lenne képben az RSS mibenlétével, pár szóban összefoglalnám: a legtöbben úgy böngészünk a neten hírek után kutakodva, hogy vannak jól bejáratott weboldalaink, amiket naponta többször is végigböngészünk. És ez a probléma, hiszen sosem tudhatjuk előre, lesz-e új tartalom az adott oldalon, illetve adott esetben elég sok oldalt kell végigpörgetnünk. Az RSS erre nyújt megoldást: feliratkozhatunk oldalakra, és egy egységes felületen (valamilyen kliensben) értesítéseket kaphatunk az új tartalmakról. Az OS X-es Safariban jelen levő push értesítések szerintem kiváltanák ezt, azonban sajnos nem minden weboldal használja ezt a technológiát jelenleg. Mi természetesen igen, remélem fel is iratkoztál már. :) Ha pedig az RSS-re esküszöl, természetesen az is van ám: http://imagazin.hu/feed/

Szóval, a Reeder 2 ezeket a feedeket gyűjti össze egy pofonegyszerű de nagyon szép kezelőfelületen. Feliratkozhatunk benne hagyományos RSS-ekre is, de az igazi erőssége az olyan gyűjtőszolgáltatások integrációjában van, mint például a Feedly. Én ezzel használom, de ezen kívül kezeli a Feedbin, Feed Wrangler, Fever és Readability regisztrációkat is.

Az app letöltése után pár kattintással összeköthetjük az általunk használt szolgáltatással. A Feedlyből gond nélkül áthozza a különböző csoportjainkat is. Alapvetően egy jobbra-balra scrollozós, kicsit a Windows Phone logikájára hasonlító kezelőfelületet kapunk. A klasszikus kinézetben három panelünk van, balról jobbra haladva: a feliratkozásaink, a hírek és az utoljára megnyitott hír. Minimalizált nézetben (én így használom) jön elő igazán a görgetős megoldás lényege: itt alapesetben a feliratkozásainkat és a híreket látjuk, ha két ujjal jobbra görgetünk, bejön a legfrissebb hír RSS nézete, majd újabb jobbra lapozás után a beépített böngészőben megnyitja a weboldalt. Ha kicsire van nyitva az ablakunk, az alkalmazás a mobil változatot kéri le, ezzel is megkönnyítve az olvashatóságot.

Reeder 2
Balra a klasszikus nézet, jobbra a minimalizált.

Ami miatt nagyon felgyorsítja a hírolvasást a Reeder 2, azok a különböző, teljesen testre szabható gyorsbillentyűk. Egy gombnyomással megnyithatjuk a Safariban az éppen olvasott hír, kirakhatjuk vágólapra a linket, becsillagozhatjuk az érdekesebb dolgokat, de egyetlen gomb lenyomására konfigurálhatjuk a különböző megosztási módokat is (pl. Facebook, Twitter, üzenet, stb.), amikből rengeteg van, nem is sorolom fel, nézzétek meg a mellékelt képen a megosztás menüpontot:

Reeder 2

A megosztásokat ahol lehet, az OS X saját motorjával oldja meg, így például a Twitter, Facebook és iMessage megosztás a jól megszokott OS X kezelőfelületen keresztül történik. A Reeder 2-ben több grafikai téma közöl is választhatunk, szerintem mindegyik nagyon szép színekkel operál, nekem az alapértelmezett Dark Reeder tetszett meg a legjobban. Az animációk nagyon szépek és jól kitaláltak, külön kedvencem, amikor például balra már nem tudunk tovább navigálni a „lapok” között, akkor finoman megnyúlik a legszélső panel, nehéz leírni, de nagyon szép.

Reeder 2

Az új hírek számát egyébként a letisztult dokk-ikon oldalán tudja megmutatni, de választhatjuk a klasszikus piros pöttyöket is az ikon tetején. Én még egy opcionális Notification Center-integrációt hiányolok belőle, de ez legyen a legnagyobb gond.

Reeder 2

Sokkal többet igazából nem is lehet írni a Reeder 2-ről, hiszen pont az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége: iszonyú könnyedén és nagyon gyorsan tudunk végigpörgetni egy csomó hírt, majd a nekünk fontosakat elolvasni vagy megosztani az ismerőseinkkel. Ha nagyüzemi hírfogyasztó vagy, de nem tetszik pl. a Feedly kezelőfelülete, akkor a Reeder 2 tökéletes választás lehet.

A Reeder 2 for Mac a Mac App Store-ból tölthető le 8,99 euróért. A Silvio Rizzi által fejlesztett alkalmazásnak van uiverzális iOS változata is, ez 4,49 euróba kerül.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!