imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Régi emberrel erősít az Apple egészségmérés fronton


Időre-időre nyomon szoktuk követni, hogy az Apple korábbi, meghatározó emberei éppen mit csinálnak, hol dolgoznak, főleg azért, mert nem kizárt, hogy egyszer csak visszatérnek a céghez, mint tette ezt Bob Mansfield, akit Steve Zadesky távozása miatt hívtak vissza sokadszor a nyugdíjból, hogy ugyan legyen kedves egyengetni a Project Titan útját. De azt is érdekes olvasni, hogy Tony Fadell, az „iPod atyja” még mindig ugyanolyan konfliktusos ember, mint régen, vagy hogy a viharosan távozott (=kirúgott) Scott Forstall mit csinál. Most ismét a „régi csapat” egy tagját hívták vissza, Evan Dollt.

Evan Doll újrafelvétele azt jelzi, hogy az Apple tényleg minden korábbinál nagyobb erővel fog ráfordulni az egészségméréssel kapcsolatos technológiákra. LinkedIn profilja szerint már július óta az egészségméréssel kapcsolatos szoftverek fejlesztéséért felelős igazgatói pozíciót tölti be. 2003 és 2009 között már dolgozott szoftveres fejlesztőmérnökként az Apple-nek, először a pro alkalmazásokkal foglalkozott, majd részt vett az első iPhone szoftverének az elkészítésében. 2009-ben, egy évvel az App Store elinulása után azonban távozott a cégtől, hogy aztán Mike McCue-val karöltve 2010 nyarán elindítsák a Flipboard közösségi magazint.

Mike McCue (bal) és Evan Doll (jobb) Flipboard alapítók.
Mike McCue (bal) és Evan Doll (jobb) Flipboard alapítók.

A Flipboard igyekezett jó viszonyt fenntartani az Apple-lel, mobil alkalmazásuk pedig nagy sikereket ért el, olyannyira, hogy az Apple 2010-ben rögtön az év iPad alkalmazásának kiáltotta ki, ami nyilván nem tett rosszat a friss startup cégnek. Aztán az iOS 9-cel együtt megjelent az Apple saját News alkalmazása, és bár a Flipboard továbbra sem az Apple-lel szemben határozta meg magát, egyértelmű versenyhelyzet jött létre. Doll aztán tavaly szeptemberben fogta magát és lelépett az általa alapított cégtől, hogy egy rövid kitérő után visszatérjen az Apple-höz. Nem ő az első a sorban, az elmúlt időszakban több vezető egészségtechnológiával foglalkozó mérnököt vettek fel Cupertinóba, így például Yoki Matsoukát a Nesttől, vagy Stephen Friend Sage Bionetworks alapítót.

Breathe-cover
A watchOS 3-mal bemutakozik a Breathe app is.

Tim Cook megmondta, hogy merre van az előre, és ennek megfelelően az Apple Watch a jövőben még pontosabb szenzorokkal fogja figyelni az egészségügyi adatainkat. Ha figyelembe vesszük, hogy egyes számítások szerint csak az Egyesült Államokban az egészségügyi iparban 4,6 billió dollár pénz forog, akkor a törekvés érthető. Az elmúlt napokban felröppent egy olyan kósza pletyka is, hogy egy teljesen új, jövőre bemutatandó egészségügyi kütyün dolgozik az Apple, de mi ezt valószínűtlennek gondoljuk, hisz ott az Apple Watch, amit bőven lehet még fejleszteni ezen a téren.

Források: Bloomberg via 9to5Mac, MacRumors

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!