imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iOS Keyboard

Rejtett billentyűzet bujkál az iOS-ben


Ráadásul nem is akármilyen, hanem egykezes, kibővített funkciós, jobb és bal kezeseket is támogató varázskeyboard. De sajnos van egy szépséghibája is…

Az Apple rendszereiben gyakran szoktak olyan kódrészletekre bukkanni, amik az átlagos felhasználó számára nem látható funkciókat takarnak. Ennek egészen egyszerű oka van: az Apple programozói sokszor már korábbi operációs rendszer verziókba beágyaznak olyan funkciók kódmorzsáit, amik csak egy későbbi frissítéssel fognak debütálni.

Sokan éppen ezért előszeretettel bújják az Xcode iOS szimulátorát, hátha valami érdekességre bukkannak. Nem kell itt nagy dolgokra gondolni, legtöbbször csak olyan apróságokra lehet utalást találni, mint hogy mekkora lehet a következő iPhone felbontása. De sokszor ezek sem jönnek be, például anno az iPhone 6 előtt az Xcode alapján 828×1472 pixeles felbontást vártak, mint utólag tudjuk nem így lett.

Xcode

Most viszont ennél egy lényegesebb nagyobb szabású kódsorra bukkant egy Steve Troughton-Smith nevű fejlesztő. Ráadásul, olyanra, ami az iOS 8 óta megvan minden rendszerben.


Igen, egy teljesértékű egykezes billentyűzetet fedezett fel, amit a kijelző jobb vagy bal széléről lehet aktiválni, attól függően, milyen kezes a felhasználó. Ezen kívül a billentyűzet szélére felfértek még szövegműveleteket segítő gyors gombok is. Ezek segítségével kivágás, másolás és beillesztés, valamint a visszavonás is csak egy kattintás. Lenne.

Kép forrása: Cult of Mac
Kép forrása: Cult of Mac

Azért csak lenne, mert ezt a beviteli megoldást soha nem használta az Apple. És ha két éve változatlanul ott pihen a kódban, akkor valószínűleg nem is fogják már. Sokkal esélyesebb, hogy egyszerűen csak ott felejtették, amiért jár az ejnye-bejnye: illene a lehető legtisztábban tartani a kódot.

Nem véletlen az sem, hogy pont az iOS 8 óta bujkál a programban a keyboard. Ha visszaemlékszünk 2014 szeptember 19-én jelent meg az iPhone 6 és a 6 Plus, az első igazán tepsi Apple telefonok, ahol már jogos igény volt az egykezes bevitelre. Az említett készülékek pedig már ezzel, a nyolcadik főverziószámú iOS-szel kerültek kiadásra.

iOS Keyboard

Azt nem tudjuk pontosan, miért nem aktiválták a végleges kiadásban a dolgot. De igazából mindegy is, a jelenlegi Home gomb duplaérintéses megvalósítás is bőven elég kényelmes a mindennapi használathoz.


Ha már a billentyűzeteknél tartunk, érdemes megemlíteni, hogy a Google iOS-re szánt saját megoldása, a májusban bemutatott Gboard a napokban kapott egy nagyobb frissítést.

Gboard

Ennek keretén belül rengeteg hasznos funkció érkezett. Például egy gombnyomással lehet az alkalmazáson belül keresni az interneten, majd a találatokat beilleszteni. Ez kifejezetten kényelmessé teszi a gépelést, mivel nem kell alkalmazásváltásokkal megszakítani a flow-t.

A másik királyság, hogy emailek írása közben beállíthatunk követést, amivel láthatjuk, mikor nézték meg levelünk. Ha pedig azt szeretnénk, ütemezhetjük is, hogy mikor küldje el üzenetünket a kliens. Így a főnök is elégedett lesz, látva, hogy még hajnali 3-kor is nagyban dolgozunk.

Gboard

Végül a Swype-hoz és a SwiftKey-hez hasonlóan mostantól a Gboarddal is gépelhetünk “csúszkálással”. Tehát nem szükséges pötyögni, elég egy hosszú csúsztatással összekötni a karaktereket ahhoz, hogy az alkalmazás felismerje mit szerettünk volna írni.

A Gboard már augusztusban is frissült egy nagyobbat. Akkor sok nyelv támogatása is bekerült az alkalmazásba (a magyar egyelőre coming soon státuszban), a GIF-ek és az iOS emojik mellett. Ráadásul az egészet kedvünk szerint témázhatjuk, akár saját fotókkal, akár a Google által felajánlott tájképekkel.

Gboard

Nekem kifejezetten megtetszett a billentyűzet, el is gondolkodtam rajta, hogy a magyar nyelv támogatásának érkezésével váltok a gyári megoldásról.

A Gboard ingyenesen letölthető az App Store-ból.

Forrás: Cult of Mac és App Advice

iPhone 7 részletfizetéssel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!