imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Rejtett fájlok mutatása a Finderben


A Macek tárolnak számunkra láthatatlan könyvtárakat, amikhez nem férünk hozzá. A mindennapok során nem is sok szükség van rájuk, általában a rendszerfájlok jelennek meg így, olykor mégis szükség lehet az elérésükre. Lássuk hogyan hívhatóak elő!

Aki szokott Windowst is használni a macOS mellett, vagy eddig csak azt használt az valószínűleg találkozott már a rejtett könyvtárakkal. Hiszen a Windows Intézőben egy checkbox segítségével megtudjuk ezeket jeleníteni. Nekem főleg akkor volt rá szükségem, amikor az Office rejtélyes módon 80 GB-nyi cache fájlt halmozott fel, szerencsére Macen ilyenbe még nem futottam bele.

De természetesen itt is szükséges lehet ezen fájlok mutatására. Ha pontosan nem tudod, hogy mire lehetőségek nyílnak ezzel, akkor nincs is rá szükséged. És általában a haladó felhasználók is vigyázzanak a rendszerfájlokban való kotorászással. A bevett előhívási módszer a Terminál segítségével működik, amibe a következő kódot kell bemásolnunk:

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE ; killall Finder

Ha pedig inaktívvá szeretnénk tenni, akkor a TRUE értéket írják át FALSE-ra és üssük le az entert:

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles FALSE ; killall Finder

Van azonban egy ennél is egyszerűbb módszer is. Egyszerűen nyisd meg a Finderben azt a könyvtára, amiben éppen keresed a láthatatlan fájlokat. Nyomd meg a Shift + Command + . kombinációt. Miután már nincs rá szükséged, ugyanezzel a paranccsal ki is tudod kapcsolni.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!