imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Rejtett Mac háttérképek


Az Apple egy csomó szebbnél-szebb háttérképet csomagolt a macOS-be, amik közül a háttérképválasztóban szabadon böngészhetünk. De a legjobbakat valamiért elrejtette. Pedig ott vannak a gépeden. Megmutatjuk, hol keresd, és hogy nekünk melyek a kedvenceink.

Tudjuk jól, hogy az Apple és a háttérképek viszonya elég sajátos. Egyrészt mind iOS-en, mind macOS-en alapból gyönyörű képeket kapunk. Én például Mac-en nem is szoktam egyedi megoldások után nézni, teljesen jól elvagyok a gyárilag mellékelt fotókkal. Másrészt nem elegáns dolog, hogy néha bizonyos készülékek exkluzív háttereket kapnak, amiket nem mellékelnek a többi készülékbe. Érthetetlen.

Az viszont még ennél is érthetetlenebb, hogy van a macOS fáljrendszerének útvesztőjében elrejtve egy rakat, baromi jó nagy felbontású fotó, ráadásul szépen rendszerezve. Amiket valamiért nem tettek bele a háttérképválasztóba, egyedül képernyővédő slideshow-nak állíthatjuk be őket.

Összesen 39 fényképet számoltam össze, amelyek négy mappán helyezkednek el. Az elsőben gyönyörű National Geographic-os természeti fotók vannak, a másodikban tájképek, a harmadikban pár világűr tematikájú fénykép, és végül egy összeállítás természeti mintázatokról. Tényleg baromi jók. Ahhoz, hogy megtaláld őket, egy CMD + Space billentyűkombinációval hívd elő a Spotlightot, írd be, hogy Default Collections, majd nyomj entert.

Ha azt szeretnéd, hogy a háttérképválasztóból is elérhesd őket, nem kell mást tenned csak átmásolni a fájlokat a megfelelő mappába.

  • Nyisd meg az említett Default Collections mappát, jelöld ki az összes képet és másold őket a vágólapra
  • A Finder ablakban nyomd le a CMD + SHIFT + G kombinációt és másold be a következő útvonalat: /Library/Desktop Pictures
  • Itt találhatóak az elérhető képek, innen olvassa be a háttérképválasztó a fájlokat
  • Illeszd be a vágólap tartalmát, add meg a rendszergazda jelszót, és kész is.

Innentől kezdve ha megnyitod a Rendszerbeállítások/Desktop & Screen Saver/Desktop menüpontot, az eddig rejtve lévő képek közül is válogathatsz kényelmesen. Ugyanezzel a módszerrel egyébként a saját válogatásodat is hozzáadhatod a listához, így az összes háttérképet egy helyről érheted el.

A következő galériában a mi kedvenceinket gyűjtöttük össze.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!