imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Rekord negyedévről jelentett az Apple


Tegnap hazai idő szerint késő este jelentett az Apple 2017 negyedik negyedévéről. A számok alapján a vállalat a legtöbb országban és a legtöbb termékével rekordot döntött. Jöjjenek a számok részletesebben.

Összességében a vállalat rekord negyedévet zárt. Az eladások 52,6 milliárd dollárt tettek ki, ami 12%-os növekedés az előző évhez képest. Ebből az Apple profitja 10,71 milliárd dollár volt. A világ majd minden piacán sikerült új rekordot felállítani, Kínában például 12%-os növekedést értek el a piaci részesedésben, míg Indiában megduplázták a bevételt az előző év számaihoz képest.

A felmérések szerint 69%-a azoknak, akik a következő 90 napban okostelefont szándékoznak vásárolni, új iPhone beszerzését tervezi. A vállalati szektoron belül még nagyobb ez a szám: a decemberi beszerzések alatt a cégek 80%-a tervez iPhone mellett dönteni, ez pedig a legmagasabb szám a készülék történetében.

Nem csoda (és nyilván az iPhone X-nek is köszönhető), hogy Tim Cook az ünnepek közeledtével a most következő negyedévben az Apple valaha volt legjobb negyedévét várja.

A piac is meglehetősen pozitívan reagált a jelentésre: az ez eddigi (rekord) 168 dolláros árfolyamról a kereskedés utáni órában (ekkor jött a jelentés) 173 dollárig lökték fel az árfolyamot, és ugyan volt pár elmozdulás, cikkünk írásakor is ebben a sávban mozog a vállalat papírjainak értéke.

Szolgáltatások

Egyre jobban tör előre az Apple a szolgáltatásokban, olyannyira, hogy a 30 milliárdos bevétellel már önállóan is egy Fortune 100-as üzlet lenne. A tavalyi számokhoz képest 24%-ot sikerült nőni, az App Store pedig már a Google Play bevételének közel kétszeresét generálja.

25 millióval sikerült növelni a fizető előfizetők számát 210 millió főre. Az Apple Music konverziós rátája (hány ingyenes szolgáltatást igénybevevő felhasználó fizet is végül elő) 75%-kal magasabb az indulásnál mért számoknál. Az iCloud is kétszámjegyű növekedést ért el a felhasználók átlagos havi számában és a bevételekben egyaránt.

iPhone

Hiába a rossz időzítés, az iPhone 8 és 8 Plus volt a legkeresettebb iPhone modell, miközben 46,7 millió készüléket adtak el az időszak alatt, ami ismét növekedés a tavalyi 45,5 millió készülékhez képest.

Azonban egyértelműen látszik, hogy az iPhone X iránt hatalmas az érdeklődés. Ezért most azon dolgoznak, hogy a következő negyedévben ki tudják szolgálni az igényeket, és minél több ember kezébe juttassanak az új csúcsmodellből. Valószínűleg ezen is múlik majd az új rekord bevétel.

A kiterjesztett valóság (AR) egyre fontosabb az Apple-nek, így mára az iOS 11 lett a legnagyobb AR platform, több mint 1 000 ilyen alkalmazással. Cook egy kérdés kapcsán külön az AR megjelenését az Apple termékekben ahhoz hasonlította, mint amikor 2008-ban elindították az App Store-t.

iPad

A korábban egyre rosszabb számokat hozó iPad esetében az új modellek úgy tűnik eddig hozzák a számokat, sorozatban a második negyedévben ért el kétszámjegyű növekedést. Összesen 10,3 millió iPadet adtak el, mely 4,83 milliárd dollár bevételt generált.

Mac

A Mac vonal is az eddigi legjobb negyedévét zárta a legnagyobb bevétellel. A tavalyi 4,89 millió eladott készlékhez képest az idei záró negyedévben 5,39 millió Macet adtak el, mely 7,17 milliárd dollár bevételt jelent.

Apple Watch

Az Apple okosóra eladásai továbbra is szárnyalnak: a harmadik negyedévben ért el 50% feletti növekedést. A teljes kategória (hordozható eszközök) 2016 negyedik negyedévéhez képest egyébként 70% közeli növekedést ért el, és már ez az ágazat is önmagában egy Fortune 400 bevételét generálja.

Széles paletta

Egy kicsit még vissza az iPhone X és 8 induláshoz. Az iPhone 8 Plus induláskor állítólag jobban teljesít, mint a korábbi két Plus modell. Az iPhone X esetében pedig Cook ismét kiemelte, hogy folyamatosan dolgoznak a gyártás felgyorsításán, és hétről-hétre egyre több megrendelést tudnak majd kielégíteni. Ahhoz képest, hogy az iPhone X tele van új technológiával, alapvetően elégedett az eddigi számokkal.

Arra a kérdésre, hogy mennyire széles lett a paletta az árak tekintetében, Cook azt válaszolta, hogy a vállalat igyekszik kielégíteni a lehető legszélesebb bázis fogyasztói igényét. Ezért kapható az elérhető áru SE modell, illetve, először a vállalat történetében, három prémium kategóriás új készülék.

 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!