imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Rekordméretű bírságot kapott a Facebook


A büntetést az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, azaz az FTC szabta ki a népszerű közösségi oldalra adatkezelési hiányosságokra és titoktartási kötelezettségszegésre hivatkozva. Ezen már szinte meg sem lepődünk, azonban az amerikai szerv nem viccel, a hatalmas összeget még a Facebook is meg fogja érezni.

A Wall Street journal jelentése szerint az FTC nagyságrendileg 5 milliárd dollár büntetés megfizetésére kötelezné a Facebookot, mert állításuk szerint a közösségi oldal vezetése megszegte a 2012-es megállapodásukat a korábbinál sokkal szigorúbb adatvédelem tekintetében.

Az ügy az Igazságügyi Minisztériumban kerül majd végleges lezárásra egy újratárgyalás után, azonban a bizottsági tagok eddig 3 igen, 2 nem arányban tették le a voksukat. A republikánusok szinte egyöntetűen támogatták a büntetés kiszabását, a demokraták pedig nagy egyetértésben ellene szavaztak, a későbbi döntésnél várhatóan nem lesz jelentős változás a hányadok tekintetében.

Az ügy több mint egy évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor is az FTC elkezdte vizsgálni a brit Cambridge Analytica nevű – mára már nem létező – politikai tanácsadó céget, ami Donald Trump 2016-os kampányán is dolgozott. Mint kiderült, több millió felhasználó adatai kerültek illetéktelenül a vállalkozás kezébe.

Ha az Igazságügyi Minisztérium végleg elfogadja a döntést, azzal ez lesz minden idők legmagasabb összegű büntetése. Az eddigi csúcstartó a Google – a maga 22,5 millió dolláros elmarasztalásával -, de ez szinte csak porszemként értelmezhető a Facebook 5 milliárdos fizetési kötelezettsége mellett. Csak összehasonlításképpen a közösségi oldal hét éve ennek az összegnek mintegy ötödéért vásárolta fel az Instagramot. Másik érdekesség, hogy az Apple hozzávetőlegesen ugyanennyiből építette fel a komplett Apple Parkot.

Ti mit gondoltok, mennyire érinti majd meg a rekordösszegű bírság Mark Zuckerbergéket?

Forrás: 9to5Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!