imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Rekordot dönthet az A14 processzor


Aranyszabálynak tekinthető, hogy az Apple minden évben új procival áll elő, s most úgy tűnik, hogy a következő generáció valódi rekorder lehet.

Az Apple saját fejlesztésű ARM-chipjei általában kiválóan szerepelnek az erőmérőkön, s rendszerint eltart néhány hónapig, míg a konkurencia is felzárkózik a számaikhoz. Nemrég kiszivárogtak az internetre az ősszel érkező A14 GeekBench 5-ös eredményei, melyek alapján az idei év jelentős teljesítménynövekedést hozhat.

A sejtések ezek az adatok valójában az A14-hez tartozhatnak.

Az IceUniverse nevű Twitter-felhasználó által nyilvánosságra hozott adatok alapján az A14 lehet az első mobilos ARM chip, amelynek órajele átlépi a 3 GHz-es határt, összesen 3,09 GHz-et produkálva. A processzor a GeekBench 5-ben az egymagos teljesítményre 1658 pontot, a többmagosra 4612 pontot kapott.

Ez azt jelenti, hogy a várhatóan az ősz során debütáló A14 ereje jóval meghaladja majd a jelenlegi A13 Bionicét. Az aktuális csúcshardver ugyanis 2,7 GHz-es frekvencián üzemel, a GeekBench 5-ben az egymagos teljesítményére 1329, a többmagosra pedig 3468 pontot kapott. Amennyiben a kiszivárgott értékek helytállóak, akkor az A14 egymagos teljesítménye így 22 százalékkal, a többmagos pedig 33 százalékkal múlhatja felül az iPhone 11-családban szolgáló A13 számait.

Az A14-et egyébként a taiwani TSMC gyártja majd, akik a jelentések szerint várhatóan áprilistól pörgetik fel a termelést. Az új chip állítólag már az 5nm-es technológiával készül, tehát az Apple mindössze két generáció után (A12, A13) búcsúzhat a 10 nm-es lapkáktól. Már csak ki kell várni az iPhone 12 (az sem kizárt, hogy online) bemutatóját, és meglátjuk, hogy a kiszivárgott információk megegyeznek-e a valósággal.

Forrás: Research Snipers

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!