imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Rekordot döntött az Apple értéke


A tegnapi tőzsdei nap végén az Apple részvényárfolyama ismét rekordot döntött, és ezzel a cég piaci kapitalizációja is rekordértékűre nőtt. Jelenleg nagyjából 662 milliárd dollárt (163 ezer milliárd forintot) ér az Apple, ha az összes részvény pillanatnyi értékét nézzük.

A piaci kapitalizáció egy cég részvényeinek száma megszorozva a részvény értékével, vagyis mondhatjuk azt, hogy a cég részvényesek által kinyilvánított értéke. Utoljára 2012-ben állt hasonlóan jól az Apple ha ezt az értéket nézzük, akkor 658 milliárd dollár volt a rekord tőzsdezárás után.

Az eredménnyel az Apple bőven vezet az összes többi amerikai cég előtt, az Exxon és a Microsoft jelenleg kicsivel 400 milliárd dollár fölött áll, a negyedik helyen tanyázó Google értéke jelenleg nagyjából 370 milliárd dollár. Érdekesség azonban, hogy az alig néhány napja tőzsdére lépett kínai Alibaba.com most 300 milliárd dollár körül áll, a cégben pedig eléggé bíznak a befektetők, szóval ezen a téren szerintem a jövőben számíthatunk még meglepetésekre.

Apple market cap
Adatok: Ycharts.

Az Apple részvényeinek árfolyama egy ideje már megdöntötte a 2012-es rekordot (a felosztás utáni árfolyammal számolva ez 100 dollár volt), a részvények ára az októberi iPad Air 2 és iPad mini 3 bemutató, illetve az előző negyedéves pénzügyi jelentés óta nagyjából 17%-ot emelkedett. Akkor rekord iPhone- és Mac-eladásokat közöltek a befektetőkkel. Az elmúlt egy évben az Apple árfolyama egyébként 50%-ot emelkedett.

Miért csak most dőlt meg a piaci kapitalizáció korábbi rekordja, ha hetek óta ilyen magasak a részvényárak? Azért, mert az Apple hatalmas részvény-visszavásárlásba kezdett, vagyis a cég elkezdte kivonni a szabad kereskedésből a részvényei egy részét azzal, hogy visszavásárolták azokat. Ezek a részvények pedig nem számítanak bele a piaci kapitalizációba. Az Apple egyébként összesen 90 milliárd dollárért (22 ezer milliárd forintért) tervez bevásárolni a saját részvényeiből.

A hírhedt befektető, Carl Icahn egyébként egy közleményben nemrég továbbra is alulértékeltnek nevezte a cég papírjait, és 203 dollár körüli árfolyamot jósolt nekik a jövőben, amivel az Apple lehetne a történelemben az első cég, mely eléri az ezer milliárd dolláros piaci kapitalizációt.

Forrás: 9to5Mac. Borítókép: GangSenggol.com.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!