imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Rendszerbeállítások – Tipp


2003 óta használok Macet, de bevallom még sosem vettem észre, hogy testre lehet szabni a Rendszerbeállítások ablakot. Pedig tényleg, és most azt is megmutatjuk milyen egyszerűen megtehetjük.

Habár a Rendszerbeállítások panelt nem gyakran használjuk, talán pont emiatt biztosan mindenkivel előfordult már, hogy megnyitás után, hirtelen nem találta meg a keresett ikont a többi közt. Ezen segít az alábbi tipp.

Amint a lenti képen is látható, lehetőségünk van, hogy elrejtsük az általunk nem használt beállítások ikonjait, hogy ezzel átláthatóbbá tegyük a Rendszerbeállítások ablakot.

 

rendsz1

1. Nyissuk meg a Rendszerbeállításokat. Ha nincs kinn a Dokkon, legegyszerűbben az Alma ikonra kattintva érhetjük el.

2. A Nézet menüben, vagy a lapozó melletti gombot hosszan nyomva tartva válasszuk ki a Testreszabást.

3. Ezután kis pipák jelennek meg a beállításokat jelölő ikonok jobb alsó sarkában. Ezekkel eltüntethetjük azokat az ikonokat, melyeket sosem használunk.

4. Ha végeztünk, nyomjuk meg a Kész gombot. Ugyanígy természetesen vissza is állíthatjuk az ikonokat, ha mégis szükségünk lenne rájuk, illetve a keresőből továbbra is elérjük az elrejtett beállításokat.

syspref1

Nagyon megörültem, amikor a 9to5Mac jóvoltából rátaláltam erre a funkcióra, azonnal el is tüntettem azokat az ikonokat melyeket sosem használok. Egér, Szülői felügyelet, Bővítmények és még sok más ikon ment a levesbe. Cserébe ennyire egyszerű és átlátható lett a Rendszerbeállítások ablakom:

syspref_tiszta

Van még egy módszer, hogy például egy prezentáció kezdetén, profiként állíthassuk át mondjuk a laptopunkra kötött kivetítő kijelzőjének felbontását. Erre való pár egyszerű billentyűzetkombináció.

Még csak megjegyeznünk sem kell ezeket, elég csak rápillantanunk az F1-F12 gombokon található jelölésekre. Ha az Alt lenyomása mellett megnyomjuk valamelyik fényerő szabályzó (F1-F2) gombokat, máris a kijelző beállításaiban találjuk magunkat. Alt plusz Expose (F3) esetén, a Mission Control, az Alt és a billentyűzet világítás megnyomásakor (F5-F6) a billentyűzet beállításait érhetjük el meg, végül az Alt és a hangerő gombok kombinációjával pedig (F10-F11-F12) a hanggal kapcsolatos beállítások nyílnak meg.

billentyuzet

Van még egy lehetőségünk, hogy gyorsan elérjük a különböző rendszerbeállításokat, függetlenül attól, hogy elrejtettük-e őket vagy nem. Ha tudjuk az elnevezését a kívánt beállításnak, egyszerűen gépeljük azt be a Spotlight keresőmezőjébe, és üssünk egy entert.

inditolemez
Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!