imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Rendszerkarbantartás. Tegyük vagy ne?


Átlag felhasználók nem nagyon foglalkoznak ezzel, mégis nagy többségük évekig probléma nélkül használja a gépét. Lehet, hogy nincs is rá szükség OS X alatt?

Ez egy vitára okot adó írás lesz, már az elején érzem… Miért? Mert mindenki magából indul ki, vannak a gépük minden rezdülését folyton figyelő, a Safari egytized másodperccel lassabb indulásakor Apple fórumokat bújó felhasználók és vannak, akik ezt észre sem veszik, csak használják amíg működik. Én az előbbi csoportot erősítem, ez persze munkából adódó ártalom is, hiszen sok problémás géppel találkoztam már, így gyakran rövid próba után pár jelből következtetek a hiba okára. Kik a boldogabbak? Biztos vagyok benne, hogy azok, akik bekapcsolják és használják amíg működik.

Semmi lesajnálás nincs ezekben a mondatokban. Egyrészt az Apple maga is olyan rendszert fejleszt lassan 15 éve, ami arra hivatott, hogy bekapcsolod és csak simán működik — it just works. Ez az összes operációs rendszert fejlesztő cég közül a mai napig nekik sikerült a legjobban. Ha nem így lenne, nem lenne ez a magazin és nem írhatnám ezt a cikket sem. Másrészt, ha nem lennének felhasználók, akik másra bízzák a rendszer karbantartását, javítását, az éhínség hamar felütné fejét a portám körül…

Komolyra fordítva a szót: jelek. Az előbb hencegtem, hogy vannak hibára utaló jelek, amiket felismerek. Nincs ebben sok titok. A leggyakoribb panasz, ha lassú a rendszer, a másik pedig, ha ez vagy az, vagy minden fagyogat. Legelőször a hardverhibát kell kizárni. Ha hagyományos merevlemez van a gépünkben és rendellenes hangokat hallat, az nagy eséllyel a végét járja. Ugyancsak ezt jelzi, ha a Lemezkezelőben a S.M.A.R.T. állapot hibát mutat. Ilyenkor mielőbbi adatmentésre — későbbi írás témája — és az adathordozó cseréjére van szükség. Mint egy korábbi cikkben írtam, a fagyások, „strandlabdázások” másik hardveres oka, a memóriamodul hibája lehet. Ha a hardveres meghibásodást kizártuk, jöhet a szoftveres gyógyítás.

Az említett egyébként kevésbé karbantartó felhasználók jó esetben évente egyszer megteszik a karbantartásukat: telepítik a legújabb operációsrendszer-frissítést. Ezt az App Store fel is ajánlja megjelenés után. Persze gyakran pontosan ezután jelentkeznek problémák, főleg ha sok más gyártó által kiadott kiegészítő program fut és azokat nem frissítik időben. Vagy a gyártó, vagy felhasználó… A karbantartás első lépése a Lemezkezelő elsősegély részében a jogosultságok javítása és a lemezellenőrzés. Az OS X UNIX gyökerei miatt érzékeny a fájlok, mappák jogosultságaira, azok pedig néha javításra szorulnak. Havonta egyszer-kétszer, rendszerfrissítések után javasolt lefuttatni, nem tart sokáig a művelet. Legközelebb például a hamarosan megjelenő 10.10.2 után indítsunk egy jogjavítást. A „strandlabdázás” másik gyakori oka: kevés hely a merevlemezen, SSD-n. A rendszer normális működéséhez mindig hagyjunk szabadon legalább 10 GB, de inkább ennél is több helyet! Ha kíváncsiak vagyunk mi is az és pontosan hol található, ami sok helyet foglal erre ez az ingyenes kis program a kedvencem: SupaView

Screen Shot 2015-01-17 at 17.35.54

Érdemes tudni, hogy a rendszer maga is végez automatikus karbantartást, napi, heti és havi karbantartó szkriptek segítségével. Ilyenkor törli az ideiglenes fájlokat, elavult logokat és egyéb karbantartó műveleteket végez. Bár ez a Snow Leopard előtti rendszereken volt fontos, azért érdekességképp leírom. Ezek a szkriptek éjszaka 3.15 és 5.30 között futnak le. A régebbi rendszereken ha ebben az időszakban ki volt kapcsolva a gép, nem futottak le, tehát volt akinél sosem. Ez ma már megváltozott, ha éjszaka aludt vagy kikapcsolt a gép, akkor indítás után lefut a karbantartás. Ha szeretnénk mi magunk mégis lefuttatni, akkor Terminalba írjuk be ezt:

sudo periodic daily weekly monthly

Ekkor adminisztrátori jelszavunk begépelése után lefut mindhárom karbantartó szkript. Ha csupán arra vagyunk kíváncsiak, mikor futott utoljára, akkor gépeljük be ezt: 

ls -al /var/log/*.out

Screen Shot 2015-01-17 at 16.42.49

Léteznek különféle rendszerkarbantartó segédprogramok, ilyen például az Onyx – ez ingyenes, a Cocktail és a CleanMyMac. Ezeken kívül is léteznek hasonló alkalmazások, talán a legismertebbeket sikerült felsorolnom, de kommentben írjátok meg, ha mást használtok és miért éppen arra esett a választás… A karbantartó szoftverek általában jók és kárt nem tesznek, csak arra érdemes figyelni, hogy mindig a legfrissebb, aktuális rendszerverziónkkal kompatibilis kiadást használjuk. Általánosságban az is elmondható, hogy ha a gyárilag kipipált lehetőségeken kívül a felhasználó más funkciót nem aktivál, nagy baj nem lehet. Tehát nyomatékosan kérem, hogy csak akkor használjunk ilyen programokat, ha szükségét látjuk és tudjuk is melyik funkció mit tesz, kezdő maceseknek egyiket sem ajánlom! Ha nem vagy biztos a dolgodban, fordulj inkább szakemberhez.

maintenance

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!