imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Rengeteget fizet az Apple egy-egy exkluzív tartalomért


Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a cégnek, ha azt szeretné, először náluk jelenjen meg egy nevesebb előadó albuma. Még akkor is, ha az elsőség csak pár hétig tart. Most az egyik előadó árult el konkrét számokat, aminek nem biztos, hogy felhőtlenül örültek Cupertinóban.

A streamingszolgáltatók harcáról szóló kétrészes cikksorozatunkban alaposan körbejártuk a témát, hogy az egyes szolgáltatók milyen funkciókkal próbálják megtartani a meglévő, illetve kiépíteni az új felhasználótáborukat. Az Apple Music minden kétséget kizáróan elsősorban az exkluzív tartalmakkal próbálja ezt elérni – igaz, mi nem voltunk teljesen elájulva a felhozataltól. Sejthető, hogy ez nem olcsó mulatság, egy-egy nagyobb név leszerződtetése komoly dollármilliókba kerülhet.

Eddig viszont konkrét számokat sosem tudtunk meg, mivel az Apple nyilvánvalóan külön-külön köt megállapodásokat az előadókkal, így érdeke titokban tartani a pontos összegeket. Azonban úgy tűnik, elfelejtettek titoktartási szerződést is csatolni ezekhez a megállapodásokoz, a Chance the Rapper művésznévre hallgató rapper ugyanis minden különösebb probléma nélkül kitálalt – már ami az összegeket illeti. Aki esetleg nem ismerné, erről a fiatalemberről van szó:

Mondjuk aránylag nehéz nem ismerni, kérészéletű Beats 1 rádiózásom alkalmával, körülbelül 42x volt szerencsém meghallgatni valamelyik új slágerét.

A részleteket valószínűleg hirtelen felindulásból osztotta meg Twitterén, miután többen is azzal vádolták, hogy eladta magát az Apple-nek. Az előadó ugyanis híres arról, mennyire nehezen tud kiadókkal megállapodni, és új albumait rendszeres ingyenesen letölthetővé szokta tenni. Most viszont friss, Coloring Book című lemeze Apple Music exkluzív lett, és még a reklámozásba is besegített neki az Apple.

Apple-Music-4-99-euro-cover-2

A vádakra egy többfelvonásos Twitter üzenetsorral válaszolt:

Sosem éreztem, hogy magyarázkodnom kéne az Apple-lel kötött megállapodásom miatt, most viszont többen is kétségbe vonták a függetlenségemet. Tegyük tisztába a dolgokat: az Apple fél millió dollárt (~ 150 millió forint – a szerk.) és egy reklámposztot fizetett azért, hogy a Coloring Book két hétig exkluzív legyen az Apple Music-on. Ez volt a megállapodásom kitétele, két hét után az album ingyenes lett a SoundCloud-on. Szükségem volt a pénzre, és egyébként is, jó srácok vannak ott (mármint az Apple-nél – a szerk.).

Úgy érzem, ha ezt nem tisztázzuk, akkor az emberek folyamatosan megpróbálnák kétségbe vonni azt a munkát, amit a Coloring Book-ba fektettünk. Azt gondolom, hogy az előadók sokat nyerhetnek a streamingszolgáltatók háborúzásán, egészen addig, amíg kontroll alatt tudják tartani a saját alkotásukat. […] Ha jön egy lehetőség, hogy jó emberekkel dolgozz együtt, felvedd a pénzt és megőrizd a tisztességedet én azt mondom: csináld!

Ezek voltak hát Chance the Rapper bölcs gondolatai, de ami ebből számunkra igazán érdekes az a pénz mennyisége. Az Apple képes 150 milliót fizetni egy olyan album exkluzív jogaiért is, ami két hét múlva ingyenes lesz. Ez még úgy is sok, hogy nyilván ez csak aprópénz a cégnek.

Forrás: 9to5mac

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!