imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Retina kijelzős gépek egymás ellen – teszt


Beleszerettél a Retina kijelzőbe, de nem tudsz dönteni a MacBook 12″, MacBook Pro 13″ és a MacBook Pro 15″ közt? Ez a cikk talán segít dönteni a választásban. Összemértük, mire képesek egymás ellen az Apple Retina kijelzős laptopjai.

Egy Apple boltba belépve, a PC-ről váltó vásárlónak talán egyáltalán nem egyértelmű, hogy melyik Apple laptopot érdemes választania. Tételezzük fel, hogy az ár nem számít, és képes vagy kifosztani a családi kasszát. Úgyis sokat kell dolgoznod, így az elmaradt nyaralásból is megspóroltál több százezer forintot, egy MacBook pedig nem kérdés, hogy feldobná a hangulatodat.

Tehát kéne egy laptop. Legyen Retina kijelzős, hiszen ez volt az első amibe beleszerettél amikor először megláttad őket a boltban. De melyik legyen? Az ultravékony és könnyű 12 hüvelykes MacBook, vagy a gyorsabb 13-as MacBook Pro? De ott van a 15 hüvelykes MacBook Pro is, ami nagy és viszonylag nehéz, de talán gyorsabb annyival, hogy megérné ezt a gépet választani?

A tesztekben az alábbi konfigurációkat izzasztottuk meg:

  • MacBook 12″ 1,1 GHz-es, kétmagos Intel Core M (TurboBoost 2,6GHz), 8GB RAM, 512GB SSD, Intel HD Graphics 5300
  • MacBook Pro 13″ 2,9 GHz-es, kétmagos Intel Core i5 (TurboBoost 3,3GHz), 8GB RAM, 512GB SSD, Intel Iris Graphics 6100
  • MacBook Pro 15″ 2,5 GHz-es, négymagos Intel Core i7 (TurboBoost 3,7GHz), 16GB RAM, 512GB SSD, AMD Radeon R9 M370X

Az alábbi tesztek segíthetnek a döntésben. Elsőként nézzük mit tudnak az SSD-k.

mb12_mbp13_mbp15.001 mb12_mbp13_mbp15.002

Az SSD sebessége több szempontból is igen fontos tényező. Erről a háttértárról fut a rendszerünk, és nem mellékes, hogy milyen gyorsan érjük el a rendszerfájlokat. Persze egy átlagos HHD-hez képest már a MacBook is sokkal gyorsabb, de láthatjuk, hogy a MacBook Pro 15 egészen elképesztő, 2 GB adatot képes olvasni másodpercenként. Ha Final Cutban szeretnél HD vagy 4K videókat vágni, akkor egyértelműen a 15-ös MacBook Pro a jó választás.

A következő tesztekben a videokártyáké a főszerep.

mb12_mbp13_mbp15.003 mb12_mbp13_mbp15.004

A 15-ös MacBook Pro fölénye azonnal érződik, hiszen ebben a gépben található egy másodlagos GPU az Intel integrált kártyája mellett. A MacBook Pro 13 és a MacBook 12 közt nincs nagy különbség, legalábbis nem akkora mint a 13-as és 15-ös gép közt. Ha grafikus, fotós, vagy videóvágó vagy, válaszd a 15 hüvelykes MacBook Prót, minden másra elég a másik két gép.

Ős PC felhasználókat legjobban a CPU sebessége érdekli, de itt érdemes megjegyezni, hogy a gépek teljesítménye közel sem csak a CPU sebességétől függ, hiszen sok alkalmazás együtt használja a CPU-GPU párost. Arról nem is beszélve, hogy hiába a bika CPU és GPU, ha a háttértárról nem tudjuk megfelelő sebességgel beszippantani az adatokat. A kis kitérő után jöjjenek a CPU tesztek.

harmas-teszt2.001 harmas-teszt2.002

A Cinebench egymagos tesztjénél (felső grafikon), ahogyan az várható, szabályos libasorban követik egymást a gépek, nincs túl nagy különbség közöttük. Ha viszont egy-egy alkalmazás képes kihasználni a CPU összes magját (alsó grafikon), akkor ismét jelentős előnyre tesz szert a 15 hüvelykes MacBook Pro. Jól látszik, hogy a 15-ös gép több mint kétszer gyorsabb mint a 13-as, és háromszor gyorsabb mint a 12-es MacBook.

A teljesítményen kívül érdemes még figyelembe venni a kijelzők felbontását. Mindhárom Retina kijelzős gépen hatféle felbontás közül választhatunk. A Retina kijelzőnek köszönhetően, természetesen mindegyik felbontáson tökéletesen éles képet kapunk, de fontos megjegyezni, hogy a gépek maximális felbontása különböző. A MacBook 12″ 1440 x 900, a MacBook Pro 13″ 1680 x 1050, a Macbook Pro” 15 1920 x 1200-as maximális felbontásra képes, ennek megfelelően a 15-ös gépen sokkal több helyünk lesz a különböző alkalmazások használata közben. Természetesen az előbbi felbontások csak logikai felbontások, a fizikai pixelszám a maximális felbontások kb. másfélszerese.

retina

Üzemidőben mindhárom gép hasonló eredményeket produkál, egyedül a 13-as MacBook Pró lóg ki a sorból, amely 9 helyett 10 óra üzemidőt biztosít. Nem szabad elfelejtkeznünk a különböző portok számáról sem, ebben a tekintetben a MacBook egyáltalán nem jeleskedik az egyetlen USB-C portjával.

A fenti tesztek alapján jól látható, hogy nem véletlenül a 15 hüvelykes Retina kijelzős MacBook Pro ára a legmagasabb, hiszen ez a gép egy erőmű. Sok esetben másfélszer vagy akár kétszer-háromszor gyorsabb kisebb kijelzős társainál, így könnyedén kimondható, hogy akinek a teljesítmény az elsődleges, annak egyértelműen a MacBook Pro 15″ a legjobb választás. Igazi férfias szörnyeteg.

A MacBook 12″ és a MacBook Pro 13″ között igazából nem ennyire látványos a különbség.  A MacBook Pro 13″ azoknak lehet ideális társa, akik például hobbi szinten fotózgatnak, vagy videóznak. Mindenesetre nem árt tudni vásárlás előtt, hogy mire szeretnénk használni a gépet, ennek megfelelően lehet prioritás alapján sorba rakni a teljesítmény, súly, méret, dizájn jellemzőket.

shop
iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!