imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

A Retina MacBook Pro evolúciója


A most érkezett 2018-as MacBook Prók valójában egy 2012-ben útnak indult hagyományt követnek. Nézzük meg, mi változott az elmúlt hat évben, mekkora fejlődésen ment keresztül a széria!

Noha maga a Retina, mint kijelzőkre alkalmazott marketingnév már 2010-ben, az iPhone 4-gyel együtt debütált, a MacBookba csak 2012-ben jutott el először. Phil Schiller a bemutató WWDC-jén elsősorban a laptop vékonyságát és persze a kijelző minőségét hangsúlyozta ki. Két olyan dolgot, ami a 2016-os formatervváltással még tovább fejlődött. De persze nem csak ezen szempontok mentén fejlődött látványosan a MacBook Pro.

Mivel a változásokat folyamatában sokkal nehezebb észrevenni, hasonlítsuk össze a legfrissebb, 2018-as és az első Retinás MacBook Prót (abból is a 15 inches változatokat), hogy lássuk, mennyi minden változott 6 év alatt a szériában.

Kijelző

Kezdjük is rögtön a névadó Retina kijelző kérdésével. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, mindkét Retina MacBook Próban Retina kijelző kapott helyett. Sőt, még a felbontás (2 880 x 1 800 pixel) és a pixelsűrűség (220 ppi) sem változott. A fényerő viszont annál inkább: 300 nitről 500-re emelkedett, ami érezhető változást hozott magával. Aztán ott van még a Macben frissen debütált True Tone kijelzőtechnológia is, mint újdonság.

Ezeken felül persze a több apróbb finomhangolásnak, fejlesztésnek köszönhetően egymás mellé helyezve az akkori és a mostani kijelzőt, szemmel látható különbséget fogunk látni. Már csak azért is, mert a 2012-es, 1 GB memóriával érkező, NVIDIA GeForce GT 650M-mel megtámogatott Intel HD Graphics 4000-ot helyett idén már egy Intel UHD Graphics 630 Radeon Pro 555X (vagy 560X) teljesít szolgálatot 4 GB memóriával.

Processzor

A 2012-es modell még 2,7 GHz-es, négymagos Intel Core i7-tel érkezett, amely a Turbo Boostnak köszönhetően akár 3,7 GHz-en is elmuzsikált. Az új modell ehhez képest az i7 vonalon maradva akár 2,6 GHz órajelet is hozni tud, 6 maggal és 4,3 GHz-ig felpörgő Turbo Boosttal felvértezve. Az Intel Core i9-es modell 2,9 GHz-cel, hat maggal és 4,8 GHz-es Turbo Boosttal pedig már tényleg egy következő szintet jelent még a pár éves modellekhez képest is.

Az Intelről egyébként 50. születésnapja kapcsán épp most beszéltünk kicsit hosszabban. Rossz nyelvek szerint nehéz idők várnak a chipgyártóra, főleg akkor, ha az Apple tényleg meglépi, azt amire egyelőre még csak vadabb pletykák mernek gondolni, és átnyergel saját chipjeire Macen is.

Akkumulátor

Megjelenésekor a Retina MacBook Pro 7 óra webböngészést ígért 95 wattórás beépített aksijának köszönhetően. 2018-ra ez a szám 83,6 wattórára csökkent, a névleges böngészési idő pedig felkúszott 10 órára. Ez elméletben nagyon szépen hangzik, de tartunk tőle, hogy csak arról van szó, hogy régebben becsületesebb volt az Apple a számokkal kapcsolatban.

10 órás üzemidőt mi még speciel soha nem láttunk MacBook Prótól (bár meg kell hagyni, hogy az aksi terén tényleg nincs okunk panaszra). Nem véletlen, hogy az Apple kiszedte a merülésig hátralévő időt számláló menüpontot. Ettől függetlenül persze nem kételkedünk benne, hogy ezen a téren is történt fejlődés, épp csak nem olyan látványos, mint mondjuk a processzor terén.

Macbook Pro

 

Méretek

A centimétereket hentesbárddal nyesegető Jony Ive nem lustálkodott az elmúlt hat évben, és alaposan lejjebb tolta a MacBook Pro fizikai méreteit. Egyrészt a súly a 15“-es modell esetében 2,02 kilóról 1,83-re csökkent; másrészt a gép az eredeti 1,8 centimérteres vastagságról csupán 1,55 centire fogyott. A leglátványosabb azonban egyértelműen a vékonyabb káváknak köszönhető jelentős méretcsökkenés lesz.

Csatlakozók

Na ez a rész egy kicsit fájni fog érzékenyebb olvasóinknak, de essünk túl rajta. Míg a 2012-es modell fel tudott mutatni:

  • 1 darab MagSafe 2 töltőt
  • 2 db Thunderbolt portot
  • 1 db HDMI-t
  • 2 db 5 gigabites 3.0-ás USB-A-t
  • és egy SD-kártyaolvasót

Addig a 2018-as testvérénél már jóval rövidebb lesz a felsorolás: összesen 4 db Thunderbolt 3-as USB-C-t kapunk és csókolom. Igaz, ezek mindegyike alkalmas töltésre is, nem mellesleg pedig 40 gigabites sebességet is tudnak. Később talán majd őszintébb lesz a mosolyunk.

Hang

Hangügyileg a specifikációk szintjén nem sok izgalom történt, pedig a változás hallható. Ugyanúgy sztereó hangszórókat kapunk ma, mint 6 éve. A 2012-es gép subwooferét azonban mostanra magas dinamikatartományú hangszóróra cserélték, aminek köszönhetőn tényleg sokkal jobban szólnak az újabb gépek, mint anno. Mikrofonokkal se történt sok minden, az egykori kettő helyett, most már három teljesít szolgálatot. Hála ég, a jack maradt, bár ki tudja, meddig…

Extrák

Arról se feledkezzünk meg, hogy az évek során a MacBook Pro csomó olyan tulajdonsággal is okosabb lett, ami nem is összemérhető a 2012-es változathoz képest, hiszen akkor még nem léteztek. Gondoljunk itt például a most debütált „Hey Siri“ kulcsszókeresésre, a Bluetooth 5.0-ra, a Taptic Engine-nel megtámogatott hatalmas Trackpadre, a T2 chip erősségeire vagy a Touch Barra és a vele érkező ujjlenyomat-olvasóra.

Frissítsek?

Ahogy az iPhone-ok, úgy a MacBookok is híresek tartósságukról. Hiába beszélünk 6 éves gépről, a legújabb operációs rendszerből, azaz a macOS Mojavéból ő se fog kimaradni. Ami azt illeti, nem túl brutál feladatokat bőven el lehet végezni még a 2012-es Retina MacBookkal is, ami azért mindenképpen elismerésre méltó dolog egy laptoptól. Ettől függetlenül persze a gép már végnapjait éli, hamarosan biztosan megszűnik rá a szoftveres támogatás, egy idő után pedig valószínűleg a szervízek se nagyon fognak tudni mit kezdeni vele.

Ha frissítésen gondolkodsz, több dolgot is érdemes szem előtt tartani. Egyfelől azt, hogy a régebbi dizájn utolsó szériája a 2015-ös Pro vonal volt. Ezek tehát a legfrissebb olyan gépek, amelyek még minden csatlakozót megkaptak, világítós alma logóval díszelegnek, és a régi típusú billentyűzettel pötyögnek.

Ha most veszel gépet, és még nem érzed magad késznek az új, csatlakozóhiányos dizájnra, akkor szerintünk mindenképp ilyet érdemes vásárolni – erővel bírni fogják még egy darabig az biztos. Az iSTYLE-ban egyébként pont van is most pár akciós 15“-es készülék az izmosabb fajtából, 130 000 forint kedvezménnyel.

Ha már az újban gondolkodsz, kicsit komplexebb a dolog. 2016-os gépről 2017-esre szerintünk semmiképp nem érdemes váltani, hiszen az tényleg csak apróbb ráncfelvarrás. A 2018-asra viszont már megfontolandó lehet bizonyos esetekben, minekután tényleg ugrásszerű lett az előrelépés. Például egy erősebb 13“-es MacBook be tud már verni 2016-os 15“-es alapmodelleket is teljesítményben, ha a kisebb méret vonzó lenne. Ha ki tudod használni a teljesítménynövekedést, megszívlelendő lehet akár 2016-os modellről is váltani.

Ha 2016 előtti gépről váltanál az új szériára, akkor is elsősorban a 2018-as modellek valamelyikét tudjuk ajánlani. Viszont, ha túl soknak érzed az árat, és szeretnél egy kicsit spórolni, akkor most a 2017-es Touch Baros gépeknél is kifoghatsz elég komoly akciókat. A döntés nyilván a tied, választási lehetőség akad bőven akár az új, akár a régi dizájn híve vagy.

Forrás: AppleInsider

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!