imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Retroriadó – Történelmi videók az Apple múltjából


Az ünnepi uborkaszezonra való tekintettel leporoltunk pár érdekesebb tételt a YouTube archívumából.

Talán túlzás nélkül állítható, hogy kevés cégről van annyi videó a YouTube kínálatában, mint amennyi az Apple-ről összegyűlt az évek során. A szokásos reklámok és keynote-ok mellett számos történelmi csemegét is találni, ezek közül válogattunk ki párat az ünnepi lazsáláshoz.

1981: Interjú Steve Jobsszal

Ez a lassan negyvenéves felvétel az ABC News riportja apropóján született, mely az akkor már rohamosan terjedő számítógépek hátulütőivel foglalkozott. A műsorban kb. 5:50 körül kezdődik az a páros interjú, amiben a 26 esztendős Steve Jobs egy íróval ütközteti érveit az új technológiával kapcsolatban. A jelenből visszatekintve különösen érdekes, hogy a fő aggodalmak már akkor is az adatgyűjtésről és a magánszférára leselkedő veszélyekről szóltak.

1984: Mac reklám Bill Gatesszel

Az első Macet Jobs egyértelműen a tömegeknek szánta, hiszen már a grafikus felület megalkotásánál is a barátságosság volt a fő irányelv. Az Apple viszont nem mondott le az üzleti szektorról sem, így elkészítették ezt a promót Bill Gates-el, akinek a neve már akkor is remekül csengett a vállalatok világában. A videó legjobb része talán nem is az ifjú Microsoft vezér felbukkanása, hanem a vége, amikor a Mac hordozhatóságát prezentáló szerencsétlen hölgy láthatóan fájdalmas arccal emeli meg a gépet rejtő hatalmas táskát.

1985: Steve Jobs és a NeXT

Miután Jobs 1985-ben elhagyta az Apple-t, és NeXT néven új céget alapított, az Entrepreneurs (Vállalkozók) című sorozat leforgatta ezt a dokumentumfilmet az indulásáról. A hónapokon át készült anyag a kezdeti brainstormingot, s azon keresztül Jobs munkamódszerét mutatja be. A stábnak még egy kisebb balhét is sikerült megörökítenie, kb. 10 perc környékén Joanna Hoffman, az eredeti Mac csapat egykori tagja szól be a legendás CEO-nak a szoros határidők miatt. Az én kedvenc részem viszont a legeleje, amikor Jobs hófehér ingben kertészkedik, sáros répákat húzva ki a földből.

1987: Az Apple kísértetiesen pontos jövőképe

Ebben a rövidfilmben azt láthatjuk, hogy miként képzelte az Apple 1987-ben a 2011 körüli időszakot. A videó főszereplője az esetlen kinézetű Knowledge Navigator, amely hatalmas kijelzőjével leginkább a mai táblagépekre emlékeztet. Az eszköz hangvezérléssel működtethető, hívásokat intéz, figyelmeztet a közelgő eseményekre, bármiről képes adatokat előkeresni, valamint lehetővé teszi, hogy a beszélgető felek megosszák egymással a különböző tartalmakat. Ismerős? A Johny Sculley által megálmodott csodamasina lényegében mindent megcsinál, amire ma az iPhone-iPad-Apple Watch hármasát használjuk.

1992: Az Apple és a szabadalmak

Ez a gyöngyszem már a kilencvenes évek elején született, és a szabadalmak fontosságát mutatja be. Az elején megszólal az arcátlanul fiatal Steve Wozniak, de a céget később a csőd szélére navigáló Sculley is. A videó csúcspontja, amikor az egyik kollega földhöz vág néhány pofátlan Apple II-koppintást azt fejtegetve, hogy bárcsak levédették volna az eredeti gépház dizájnját.

1993: Fő az etika

Itt talán nem is a konkrét tartalom az érdekes, hanem maga a témaválasztás. Az anyag egy arculatépítő film arról, hogy az Apple milyen elvek mentén, milyen vállalati kultúrára támaszkodva üzletel a világszerte meglévő partnereivel. A videóban többször is feltűnik a 2017-ben elhunyt Michael Spindler, aki 1993 és 1996 között volt a cég vezetője. A Spindler-korszak közel sem tartozik az Apple csúcsévei közé, a német születésű marketingszakember ugyanakkor még a 80-as években rengeteget tett a márka első európai sikereiért.

1994: Macworld, Boston

A Computer Chronicles egy csaknem húsz éven át futó műsor volt a PBS csatornán a számítógépek szerelmeseinek, ebben az epizódban pedig az 1994-es Macworldöt örökítette meg. E kiállítások egykor az Apple-univerzum kiemelten fontos eseményeinek számítottak, Steve Jobs például az 1997-es rendezvényen jelentette be, hogy 12 év után visszatér a céghez. Az eseményt viszont 2014 óta “szünetel”, úgyhogy már csak ezért is érdekes látni, hogy negyedszázada még milyen nyüzsgő buli volt.

1995: Célkeresztben a Microsoft

1995-ben Steve Jobs még mindig a NeXT vezetője volt, így egy apró cég CEO-jaként nyilatkozhatott az akkori techvilág királyáról, a Microsoftról. Monológjának kezdetén ugyan dicséri a redmondiak kitartását és helyzetkihasználását, de utána már kissé nyersen fogalmazva azt mondja róluk, hogy nincs ízlésük, s lélektelen, harmadrangú termékeket készítenek. A teljes interjúból 2012-ben dokumentumfilm készült, ami itt tekinthető meg.

1998: Jobs, az ideiglenes vezető és az iMac

Ez az 1998-as interjú néhány nappal az iMac rajtja előtt készült. Az iMac volt az Apple első igazán sikeres terméke egy kudarcos időszak után, ám a gép megalkotását Steve Jobs hivatalosan csak ideiglenes vezetőként dirigálta. A videó érdekessége, hogy a riporter megpróbálja kifaggatni arról, hogy meddig marad a cégnél, s ki lesz az utódja, de Jobs látványosan hárít. Azóta persze már tudjuk, hogy esze ágában sem volt távozni, s az ideiglenes vezetői cím is csak afféle óvatoskodás volt a részéről.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!