imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Richard Howarth, az Apple új ipari formatervező alelnöke


Hét elején robbant a hír, miszerint Jony Ive július elejétől nem mint az Apple dizájnért felelős alelnöke dolgozik tovább a cégnél, hanem előléptetik az újonnan létrehozott „Chief Design Officer” pozícióba. Ehhez kapcsolódóan szétbontják a korábbi feladatait, a szoftveres kezelőfelületekért ezentúl Alan Dye felel, míg a hardveres dizájn Richard Howarth-hoz tartozik majd.

Jony előléptetése azt is jelenti, hogy kevesebbet foglalkozik majd a mindennapos vezetői teendőkkel, illetve újfajta projektek felé kacsingat – ettől függetlenül persze az Apple közleménye alapján továbbra is az övé az utolsó szó mindenben, ami a formatervezéssel kapcsolatos. De ki az a Richard Howarth, aki megörökölte az ipari formatervezésért felelős alelnöki posztot – azt a munkakört, amibe Jony Ive került 1997-ben, nem sokkal Steve Jobs visszatérése után?

Az Apple dizájncsapatáról nem sok mindent lehet hallani, nem nagyon szoktak nyilvánosan szerepelni, illetve a legtöbbjüknek a nevét sem nagyon ismerjük. Ettől függetlenül persze régóta aktív szerepet vállalnak a cég életében. Ilyen Howarth is, aki 20 éve mozog a formatervezés világában, az Apple-höz pedig 1996-ban került – maga Jony Ive csábította át az IDEO-tól. A csapat nagy része egyébként ebben az időszakban jött az Apple-höz, és ők voltak azok, akik egyebek mellett az első iMac formabontó kialakítását álmodták meg, hogy aztán az iPoddal, iPhone-nal és iPaddel folytassák a sort.

Az Apple dizájnercsapata. | Kép forrása: Cult of Mac.
Az Apple dizájnercsapata. | Kép forrása: Cult of Mac.

Howarth Afrika déli részén, Zambia fővárosában, Lusakában született. Ettől függetlenül Stephen Fry igazi angolként írja le a Telegraph-ban nemrég megjelent Jony Ive-ról szóló cikkében – nem véletlenül, hiszen Richard az Egyesült Királyságban nőtt fel. Londonban végezte el a Ravensbourne főiskolát 1993-ban. (Nem kell tehát lemondanunk az „aluminium” jellegzetes kiejtéséről, ha esetleg ő váltaná Ive-ot a fehér szobában a videókon.) Tanulmányai alatt a Sonynál gyakornokoskodott, ahol többek között egy Telephatik Fish nevű, minidisckel működő Walkman-prototípus tervezésében vett részt.

Miután végzett, egyből az Egyesült Államokban kezdett dolgozni az IDEO-nál, ahonnan pár évvel később Jony halászta el. Az Apple-nél pedig szerves része lett a csapatnak. A cégen belül egyes hírek szerint úgy zajlik a tervezés, hogy a csapat minden tagja hozzáad valamit az egyes termékekhez – emellett azonban minden projektnek van egy vezető tervezője is. Ez Howarth volt például az első iPod, a titán PowerBook G4, az első műanyag MacBookok és az első iPhone esetében.

Alan Dye, Jony Ive és Richard Howarth | Kép forrása: The Telegraph
Alan Dye, Jony Ive és Richard Howarth | Kép forrása: The Telegraph

Sőt, ő találta ki az úgynevezett „szendvics-dizájnt” is, már az első iPhone bemutatása előtt. Ez azt jelenti, hogy két műanyag- vagy üveglap között egy fémkeret fut körbe – ismerős ugye? Bizony, ez lett végül az iPhone 4, és 4s, eleinte pedig csak azért nem használták ezt a kialakítást, mert nem tudták volna elég vékonyra csinálni a készüléket az akkori technológiákkal. Jony el is mondta a Telegraph-interjúban:

A kezdetektől Richard vezette az iPhone tervezését. Ott volt az első prototípusoktól a megjelent készülékekig.

Az egyik első iPhone-prototípus („Purple”). A formaterv Howarth-é.
Az egyik első iPhone-formaterv („Purple”). | Kép forrása: Cult of Mac

Howarth tehát közel 20 éve dolgozik az Apple ipari formatervező részlegén, és 806 szabadalomban szerepel a neve mint társ-feltaláló (Jony Ive nevéhez 5000 levédett szabadalom köthető). A stúdióban eltöltött hosszú idő alatt gyakorlatilag Ive jobbkeze lett, amolyan „végrehajtó”-féleség. A New Yorker profiljából az derül ki, hogy igencsak tisztelik a kollégák, akik Ian Parkernek félig viccelődve az alábbiakat mondták:

Richard igazi tökös csávó, ha az irányításról van szó. Az emberek félnek tőle.

Howarth egyébként San Franciscóban, a Dolores Park felett él két gyermekével és feleségével, Victoria Slakerrel. Slaker maga is formatervező, az Ammunition Group dizájnalelnöke. Ha valaki esetleg ebben a formában nem hallott volna a cégről, ők azok, akik a Beats-termékek eredeti dizájnját tervezték, és az ő neve szerepel például az első Lady Gaga Beats-fülhallgató formatervének szabadalmán is. Kicsi a világ, nem?

Victoria Slaker | Kép forrása: Ammunition Group
Victoria Slaker | Kép forrása: Ammunition Group

Richard Howarth nyilvánosan eddig nem sokat szerepelt – és az előléptetése sem biztos, hogy változtat ezen. Legutóbb a Royal Society of Arts (RSA) egyik rendezvényén beszélt, ahová egyébként Jony Ive is elkísérte, aki azt mondta róla, hogy „hihetetlenül, elképesztően tehetséges… és nagyon jó barát”. Ezen kívül például 2012-ben tanúként részt vett az Apple–Samsung szabadalomsértési perben, a vallomása azonban nem nyilvános.

Alan Dye-t, a kezelőfelületekért felelős új alelnököt egy másik cikkünkben mutatjuk be.

Források: Cult of Mac, Business Insider, The Telegraph, The Next Web, New Yorker. Borítókép: Richard Howarth / Facebook.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!