imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ritka és limitált kiadású Apple-termékek


Az Apple alapvetően tömeggyártásban gyárt termékeket, és nem túl gyakori, hogy bármiből csinálnának korlátozott darabszámú vagy különleges kiadást. Ettől függetlenül a cég közel 40 éves történetében néhányszor volt példa ilyesmire. Sőt, Jony Ive arany iránt érzett vonzalma sem az Apple Watch Editionben öltött testet először!

Most olyan Apple-termékekről, vagy a céghez köthető tárgyakról olvashattok egy listát, amik valamilyen szempontból eltérnek a megszokott termékkínálattól. Vannak köztük egészen nagy példányszámban gyártottak, de akadnak olyanok is, melyekből csupán egyetlen darab készült.

Apple-logós faliszőnyeg

Apple faliszőnyeg

Egyből egy nem túl hagyományos „termékkel” kezdünk. A szivárványos Apple-logós faliszőnyegből összesen 25 darab létezett. A Myra Burg által kézzel készített szőnyegeket az 1983-as Apple ajándékkatalógusból lehetett megrendelni 350 dolláros áron. Ez a mai árfolyamon 831 dollárt, vagyis nagyjából 230 ezer forintot jelent. A faliszőnyegből Steve Jobs és Steve Wozniak 1-1 darabot ajándékba kapott.

 

Twentieth Anniversary Macintosh

Twentieth Anniversary Macintosh

A Huszadik Évfordulós Macintosht nem meglepő módon az Apple megalakulásának huszadik évfordulójára készítették. Ez volt Jony Ive egyik első munkája, és az Apple aktuális csúcstechnológiáját volt hivatott képviselni. Ez volt az első asztali egybeépített Mac, ami LCD-kijelzőt használt (800×600 pixeles felbontással), ezen kívül különleges Bose-hangszórók kaptak helyet a két oldalán, és egy mélynyomó is járt hozzá. A bekapcsoláskor egyedi „gong-hangot” hallhattunk, amit egyetlen másik Mac sem használt. A bejelentéskor 7499 dollárért árulták (ma ez inflációval számolva nagyjából 3 millió forintot jelentene), cserébe egy szmokingba öltözött futár hozta házhoz, aki az első bekapcsolásban is segédkezett. Összesen 12 ezer darab készült belőle, amiből 399-et alkatrészként megtartott az Apple. Nem aratott hatalmas sikert (főleg az ára miatt), fél év múlva már 3500 dollárért meg lehetett venni, végül egy évvel a bemutatása után megszüntették, a maradék készletet pedig 2000 dollárért szórták ki. Természetesen Steve Jobs és Steve Wozniak ebből is kapott 1-1 darabot. Jony Ive pedig akkor még nem a fehér szobából szólt hozzánk:

 

Apple IIGS „Woz-kiadás”

Apple IIGS Woz

Az Apple nem csak a 20., hanem a 10. születésnapját is egy különleges számítógéppel ünnepelte. Ez egy Apple IIGS lett, aminek az elejére a társalapító Steve „Woz” Wozniak aláírását gravírozták, alá pedig a „Limited Edition” felirat került. Összesen 50 ezer darabot gyártottak belőle, ha pedig visszaküldtük a dobozban található regisztrációs kártyát, postafordultával kaptunk egy eredetiségi tanúsítványt, melyet maga Steve Wozniak írt alá 12 másik Apple-mérnökkel egyetemben. Ezt leszámítva a modell mindenben megegyezett a normál Apple IIGS-sel.

 

Apple ajándéktárgyak és ruhák 1986-ból

Apple ruhák

A ’80-as években sok olyan dolog történt, amin ma már csak mosolygunk. Többek között saját ruha- és ajándéktárgy-kollekcióval állt elő az Apple – aztán valamiért mégsem ez lett a cég legsikeresebb üzletága. A csodás pólókról, rövidnadrágokról, törölközőkről és óráról(!) mi is írtunk már korábban, érdemes kattintani. Persze csak óvatosan, nehogy kiégjen a retinátok!

 

A rózsaarany EarPods

arany EarPods

Térjünk vissza akkor Jony Ive arany iránt érzett vonzalmára. Nem az Apple Watch Edition volt tehát az első színaranyból készült termék, hanem ez a 18 karátos rozéarany EarPods fülhallgató. Igaz, csak egyetlen darabot gyártottak belőle, azt is a Bono nevével fémjelzett (RED)-aukcióra, aminek bevételéből az AIDS elleni küzdelmet támogatták. A különleges egyedi EarPods végül 461 ezer dollárért (közel 128 millió forintért) talált gazdára 2013-ban.

 

Apple Watch Edition arany Link Bracelet szíjjal

Beyoncé Apple Watch

Ha már arany és Apple Watch, akkor természetesen nem hagyhatjuk ki a különleges, arany Link Bracelet szíjas Apple Watch Editiont sem, mely hivatalosan nem is létezik – legalábbis az Apple nem nyilatkozott a termékkel kapcsolatban, és az Apple Store-ban sincs listázva. Eddig három darabról tudunk: egy Beyoncé, egy Karl Lagerfeld, egy pedig Kanye West csuklóját díszíti. Az árát sem tudni, de a „normál” Edition modellekből kiindulva elég húzós lehet.

 

iPod U2 Special Edition

iPod U2

Az első iPod U2 2004-ben jelent meg. Kicsit kilóg a sorból, mert mennyiségileg nem volt éppen limitált kiadás, viszont azon ritka termékek közé tartozik, amiket már az Apple is különleges kiadásként reklámozott. Belsőleg semmiben nem különbözött az akkori click wheeles iPodtól, a külseje viszont merőben eltért attól: fekete alapszínt kapott piros tárcsával, a hátuljára pedig a U2 tagjainak aláírását gravírozták. 50 dollárral került többe a normál iPodnál, ezért viszont exkluzív U2-tartalmakat tölthettünk le az iTunes Store-ból. Később további frissítéseket is kapott, így létezett videós modell is.

 

A piros Mac Pro

Mac Pro (RED)

Szintén a (RED)-aukcióra készült ez az egyedi Mac Pro számítógép is, ami piros színű borítást kapott. Ezen kívül sok mindenben nem különbözik az amúgy is megvásárolható Mac Prótól, a szerencsés licitáló ráadásul az alapmodellt kapta meg a 977 ezer dolláros (270 millió forintos) árért. Persze ő valószínűleg nem elsősorban a teljesítményért fizetett. Ezzel egyébként ez a Mac Pro lett a világ eddig legdrágább asztali számítógépe.

 

Piros koronás Apple Watch

Tim Cook és a piros koronás Apple Watch

Tim Cook csuklóján egy piros koronás Apple Watch-csal találkozhatunk fehér sportszíjjal. Ilyen nem rendelhetünk saját magunknak az Apple-től, azonban nem ő az egyetlen akinek egyedi órája van: a magasabb beosztású Apple-vezetők ilyen különleges digitális koronával rendelkező Apple Watch-ot kapnak.

Forrás: Business Insider. Borítókép: Sotheby’s.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!