imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Robotporszívók hoznak áttörést az Apple Mapsbe?


Elsőre talán kicsit őrültségnek tűnhet, azonban jobban belegondolva van ráció abban az ötletben, mely egy robotporszívókat gyártó élelmes vállalkozásnak jutott eszébe.

Az idei WWDC egyik legfontosabb Apple Mapsre vonatkozó bejelentése volt, hogy az iOS 11-től kezdve az alkalmazásban megjelenik majd a beltéri navigáció az ezt támogató épületekben, főként reptereken és plázákban. Bárki, aki hozzám hasonlóan bolyongott már hosszú perceket a WestEndben, a hír hallatán biztosan összetette a két kezét. Bár félő, hogy Magyarországon elég kevés támogatott létesítmény lesz első körben, ha egyáltalán lesz. De legalább a lehetőség adott.

Ennek oka, hogy annyira azért nem egyszerű feltérképezni az épületek belsejét. A műholdak természetesen nem látnak bele a létesítményekbe, alaprajzok meg aligha keringenek szabadon hozzáférhető módon a neten. Őszintén szólva nem is tudom pontosan hogyan csinálják. Ha jól sejtem, ki kell mennie egy erre szakosodott csapatnak a terepre, akik mindenféle speciális eszköz segítségével elvégzik a feltérképezést. Ez pedig idő, pénz és erőforrás igényes feladat, így feltehetőleg sok időbe fog telni, mire igazán elterjed a beltéri navigáció. És ezek akkor csak a fontosabb, forgalmas épületek, az otthonainkról még szó sem volt.

Ennek a problémának az áthidalására jutott eszébe a robotporszívókat gyártó iRobot csapatának, hogy a feltérképezés legyen a porszívók feladata! Ezek ugyanis megfelelő működésükhöz már eleve elkészítik maguknak a takarított terület térképét, hogy el tudják kerülni a bútorokat, és ne menjenek neki állandóan a falnak, mint szerencsétlen éjjeli lepke a lámpának.

Az iRobot pedig úgy gondolta, ha már egyszer megvan többezer otthon belső térképe, akkor az adatokat miért ne adnák el a legnagyobb érintett tech cégek valamelyikének (vagy mindegyikének), gondolva itt a Google, Amazon, Apple hármasára elsősorban. Persze rögtön felmerül több kérdés is. Egyrészt, mégis mi a francnak jó nekem, ha van térkép a lakásomról, amikor meglehetősen ritkán adódik olyan helyzet, hogy ne találnák el a konyhából a nappaliba.

A válasz az okosotthon kiegészítőkben rejlik. Az iRobot szerint ha az egyes eszközök tudnák a saját és társaik helyzetét a lakásban, akkor még hatékonyabb, személyre szabottabb funkciókkal gyarapodhatnának. (Gondoljunk itt például a HomePodra, amely már most azzal kezdi működését, hogy feltérképezi a helyzetét, és ennek megfelelően alakítja ki az akusztikai paramétereit.)

Másrészt, mennyire legális ez? A felhasználók tudta nélkül nyilván semennyire. De az iRobot bízik benne, hogy a vásárlóik többsége önként és dalolva beleegyezik majd abba, hogy a cég eladja otthonaik belső térképadatait más cégeknek, cserébe a már említett előnyökért. Erre azért nem mernék nagy tétben fogadni a helyükben.

Bár a Betörők Nemzetközi Szövetsége biztosan értékelne egy ilyen adatbázist, főleg ha egy sikeres hackertámadás után az adatok nyilvános elérhetőek lennének a torrentoldalakon.

Forrás: Macrumors

Ha már okosotthon: magyar cégek is nagyban fejlesztenek már ilyen jellegű eszközöket, egyikükkel még interjút is készítettünk. Ha szeretnéd felokosítani a házadat, nézz rá az iSTYLE termékkínálatára, rengeteg eszköz közül válogathatsz.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!