imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Saját HomeKit kiegészítőket gyárthat az Apple?


Úgy tűnik, mozgolódás van okosotthon fronton Cupertinóban. Akár pár saját HomeKit eszköz is beleférhet?

Ha van olyan fontos szektor, ahol nagy lemaradásban van az Apple, az az okosotthon. A termékpalettából otthonra tervezett eszközként gyakorlatilag csak az Apple TV-t tekinthetjük, mint világszerte elérhető eszközt. Na meg a HomePodot, ami sajnos csak kevés országban kerül forgalmazásra, így nálunk sem.

Nem mintha ezekben az országokban annyira hasítana. Az Apple elképzelése egy olyan okoseszköz volt, ami nem egyszerűen asszisztensként működik, de közben prémium hangszóróként is üzemel. Sőt, lássuk be, ez inkább egy okos otthoni hangszóró, ami asszisztensként is működik, és inkább a Sonos termékeivel kéne versenyeznie, nem a 20 ezer forint alatt kapható Amazon és Google termékekkel. Így viszont az látszik, hogy még az USA-ban is csak 2,1%-os piaci részesedést tudott szerezni az asszisztensek piacán:

A legnagyobb szereplők és a külsős gyártók piaci részesedése az Egyesült Államok okoshangszóró piacán (forrás: International Data Corp.)

Pedig Cupertino alapvetően előnyből indult. Már 2014-ben elindították a HomeKitet, az azóta eladott összes iPhone-ban és iPaden ott van a hozzá szükséges Home app, amivel mindenki könnyedén használhatja a rendszert. Ki is nyitották külsős termékek felé, azonban a küszöböt túl magasra húzták: míg a Amazon Alexája 9 500 gyártó 85 ezer termékével kompatibilis, a Google platformja ezer cég tízezer termékék kezeli, addig a HomeKit kompatibilis eszközök listája 450 elemnél megáll.

Mindezt úgy, hogy egy ilyen okosotthon rendszer tényleg a végleges elköteleződést és beágyazódást jelenti az Apple ökoszisztémájába. Nem lehet kérdés, hogy milyen új telefont vegyünk, ha csak iPhone-nal irányítható az ajtó, a redőny, a fűtés. A szolgáltatásokon túl az Apple-nek épp ezért kiemelten fontosnak kéne lennie, hogy az okosotthonok terén is nagyot dobbantsanak.

Úgy tűnik, most erre meg is van az esély. A Bloomberg információi szerint az Apple csak az elmúlt hónapban 15 különböző álláshirdetést tett ki ebben a témakörben, vagyis komolyabb csapatot toboroz. A csapat vezetője az az Andreas Gal lesz, aki korábban a Mozilla technológiai vezetője (CTO) volt, majd egy startup kitérő után 2018-ban az Apple-höz igazolt. És aki ugyan német-amerikai állampolgár, hívhatnánk akár Gál Andrásnak is, hiszen Szegeden született.

Többek között az ő feladata lesz a hírek szerint, hogy az új csapat megújítsa a HomeKit platformot, leginkább több külsős termék bevonásával. Ennél azonban még egy fokkal érdekesebb, hogy Mark Gurman szerint az Apple saját okosotthon kiegészítők gyártásába is foghat.

A vállalat ugyan nem arról híres, hogy olyan sokféle terméket árulna, és (sajnos) biztosak vagyunk benne, hogy nem fogják egy tucatnyi különböző megoldással elárasztani a következő évek keynote-jait, de egy termék kifejezetten adná magát. Ez pedig egy otthoni okoskamera lenne.

Az Apple az idei WWDC-n mutatta be azt a megoldását, amivel a lehető legbiztonságosabban tudja kezelni a rendszer az adatokat. Ezt pedig igazából egyik konkurens sem tudná leutánozni. Ha ehhez hozzáveszünk egy ízléses designt (ha lehet ilyet kamerával), és egy Apple termék minőségét, akkor valószínűleg a piac legjobbját (és legdrágábbját) kapnánk végeredményként. Addig marad opciónak a Logitech Circle 2, ami tényleg egy használható és jó megoldás, de mégse natív.

Én személy szerint nagyon várom már, hogy az Apple nagyobb hangsúlyt fektessen a HomeKitre. Az új lakással járó “okoskütyüket” valószínűleg rituálisan fogjuk valamikor a szomszédainkkal elégetni, és semmiképp sem szeretnék egy hasonló vagy csak kicsit jobb Androidos rendszerre benevezni. Nyakig vagyok az Apple ökoszisztémában, Apple, húzzatok még beljebb!

Forrás: Bloomberg

Te mennyire vagy megelégedve a HomeKit eszközeivel és a kínálat lehetőségeivel? Szerinted van esélye az Apple-nek utolérni a konkurenciát?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!