imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Saját iBeacon hardvert épít az Apple


Az iBeacon technológiát még a tavalyi WWDC során, az iOS 7 megjelenésekor mutatta be az Apple. Az alacsony energiaigényű Bluetooth 4.0 vezeték nélküli kapcsolatot használó szabvány lényege, hogy zárt térben (jellemzően üzletekben, vagy egyéb közösségi terekben) egészen pontosan meghatározható a segítségével egy iPhone pozíciója.

A technológiát az Apple mellett például a Walmart is használja, de nemrég jelentette be az EasyJet is, hogy elkezdik alkalmazni néhány európai reptéren, annak érdekében, hogy mindig helyzetfüggő és releváns információkat kaphassanak az üzleteik – például, hogy milyen messze van a beszállókapu, mikor indul a járat, stb.

Az Apple az Apple Store-okban arra használja az egyébként Qualcomm Gimbal típusú iBeaconöket, hogy a közeli termékekről nyújtson további információkat a felhasználóknak. Most egy, a Federal Communications Commission (FCC, kb. Szövetségi Kommunikációs Bizottság) számára engedélyeztetésre leadott készülék alapján nagyon úgy tűnik, hogy az Apple egy saját iBeacon hardver fejlesztésének a végén jár.

Apple iBeacon. Kép forrása: FCC.
Apple iBeacon. Kép forrása: FCC.

Az eszköz teljesen pontos specifikációkkal rendelkezik, és természetesen átment az FCC összes tesztjén. A háza kör alakú, a hátulján mindössze egy USB-csatlakozó (mely a tápellátást biztosítja) és egy ki/be-kapcsoló található. 5V-os tápfeszültséggel működik majd, vagyis akár egy sima Apple USB Power Adapterrel is működtethető, és a szokásos 2,4 GHz-es sávon kommunikál. A dizájn elég véglegesnek tűnik, még a hátlapon szereplő adatok betűtípusa és mérete is egészen konkrétan meg van adva. Ráadásul az Apple-féle modellszámát is megismerhetjük: A1573. Neve pedig – nem meglepő módon – Apple iBeacon.

Hogy mire használhatja az Apple a saját iBeacon-jeladóját? Egyrészt természetesen lecserélhetik a Gimbal iBeaconöket az Apple Store-okban, hiszen híresek arról, hogy az utolsó asztallábig mindent maguknak szeretnek elkészíteni.

Egy Gimbal iBeacon, ilyeneket használnak az Apple Store-okban is. Kép forrása: Gimbal.
Egy Gimbal iBeacon, ilyeneket használnak az Apple Store-okban is. Kép forrása: Gimbal.

Másrészt, adhatnak egy lökést a többi kiskereskedelmi lánc számára, hogy elkezdjék használni a technológiát. Noha az USA-ban viszonylag sok helyen kísérleteznek már vele, és Európában is láthatunk egy-két példát, széleskörű elterjedtségről azért nagyon korai lenne még beszélni. Az, hogy az Apple szállítja a szoftveres technológiát és a hardvert is – főleg, ha megfizethető áron teszi –, bátoríthatja a nagyobb cégeket az iBeacon bevezetésére.

Harmadrészt, az idei WWDC-n bemutatott HomeKit esetén is jól jöhetne. Képzeljük csak el, mennyi lehetőség van egy okosotthon-rendszer kiépítésében azzal, hogy szétszórunk pár ilyen iBeacont a lakásban. Rengeteg funkciót programozhatnánk egészen pontosan meghatározható tartózkodási helyhez a lakáson belül. Az mondjátok, a telefont nem mindig hordjátok magatokkal a lakáson belül? Nos, szerintem ilyen helyzetekben például lenne értelme egy iBeacon-kompatibilis okosórának… A technológia mindenesetre szerintem rengeteg lehetőséget rejt még magában, és nagyon az elején járunk az alkalmazásának.

Forrás: AppleInsider, borítókép: Estimote.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!