imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Saját magával akadhat kompatibilitási problémája az Apple-nek


Ezt eddig is tudtuk, vetheti közbe joggal az USB-C-s MacBook Prón és Lightning csatlakozós iPhone 7-en edződött egyszeri felhasználó. A mostani helyzetet viszont már nem fogja tudni megoldani egy szimpla adapter…

Alapvetően ugye egy Macet háromféle tárhelytípussal vásárolhat(t)unk meg. A legelavultabb ezek közül a sima, klasszikus merevlemez. Az utóbbi időben szerencsére már sikerült az Apple-nek leszoknia ennek használatáról, de nem is olyan régen még lelkiismeret furdalás nélkül pakolták bele a félmillás iMacekbe is. Ennél egy fokkal szofisztikáltabb opció a Fusion Drive. Ez lényegében egy hibrid, azaz részben merevlemez, részben SSD. Amihez kell a sebesség, az megy az SSD-re, amihez pedig csak ritkán akarunk hozzáférni, az mehet a merevlemezre.

Jobb oldalon látható, ahogy az októberi MacBook Pro kiakasztja a tesztelőprogramot.

Végül pedig ott az SSD, ami a legszebb, leggyorsabb és pár éve már a legelvárhatóbb megoldás is, főleg abban a prémium kategóriában, amiben az Apple versenyez. Ráadásul Cupertino SSD-i eszméletlenül gyorsak. Egy-egy új MacBook érkezésekor rendszerint kiakadnak a Benchmark programok. Ennek ellenére valamiért (na jó, igazából tudjuk miért) sokáig nem mindenhol alkalmazták őket, ahol mondjuk lehetett volna.

Ennek pedig most a macOS High Sierra érkezésével meglesz a böjtje, de sajnos leginkább csak a felhasználói oldalon. Az új rendszer egyik legfontosabb újítása ugyanis az APFS-re történő átállás lesz. Az új fájlrendszer a lassan harminc éves HFS+-t fogja váltani, és értelemszerűen rengeteg haszonnal jár majd, ezekről ebben az összefoglaló cikkben írtunk részletesen. Igen ám, de akad egy kis bökkenő.

Az APFS csak és kizárólag SSD-kel lesz majd hajlandó együttműködni.

Magyarul lesz egy csomó nem túl régi Mac, melyek csak amiatt nem részesülhetnek majd a High Sierra egyik legfontosabb előnyében, mert az Apple évekkel túlnyújtotta a HDD mániát.

A támogatott gépeken egyébként magától fog lezajlani az átállás a telepítés alatt, a felhasználó elvileg nem tud majd belenyúlni a dologba. Egyelőre nem biztos, hogy csak ideiglenes kompatibilitási gondokról van szó, és idővel majd érkezik a támogatás. Lehet, hogy az Apple egyáltalán nem is tervezi megoldani a helyzetet. Annak tekintetében viszont, hogy az értesülések egy hivatalos Apple oldalról származnak, sok jót nem jósolnék a HDD-s gépeknek.

Forrás: AppleInsider

A pórul járt felhasználóknak így két választása maradt, ha ragaszkodnak az APFS-hez. Vagy rakatnak SSD-t a gépükbe, már ha lehetséges; vagy újabb Macre váltanak. Utóbbihoz sovány vigasz lehet, hogy jó pár akciós Mac akad most a webshopban, illetve hogy éppen fut a 12% kedvezményt biztosító Back to School akció.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!