imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Saját okostelefont mutathat be a Google


A Google felrázná egy kicsit az okostelefon-piacot, méghozzá egy teljesen saját készülék bemutatásával, amivel könnyebben kézben tudná tartani a hardver és a szoftver egységét, valamint megszorongatná egy kicsit ezen a téren az Apple-t – írja a brit Telegraph egy magas rangú forrásra hivatkozva.

Jelenleg a Google-féle Android operációs rendszer fut az eladott okostelefonok közel háromnegyedén, vagyis jelentős fölényt élvez a piacon az Alphabet leányvállalata. Az igazán nagy bevételt és nyereséget hozó felső kategóriás készülékek esetében azonban továbbra is az Apple a meghatározó tényező – ezt a helyzetet próbálná megváltoztatni a Google.

Eddig is létezett a Google Nexus márkanév, mely alatt a cég a különböző gyártói módosítások nélküli Android-verziókkal szerelt készülékeket értette, azonban ezekhez sem ők fejlesztették a hardvert, hanem valamely nagy okostelefon-gyártóval szerződtek a feladatra, például az LG-vel vagy a Huawei-jel. Ezen változtatna most a cég, így még nagyobb ráhatása lehetne az Andoidot futtató hardverre. A lap értesülései szerint év végén mutathatnák be az első teljesen Google telefont.

Google Nexus 5X

A forrás szerint zavarja a Google-t az, hogy nem nyújt egységes élményt az Android a különböző gyártók telefonjain, ami olyan helyzetekhez is vezethet, hogy egyes felhasználók csak több hónapos késéssel kapják meg a szoftverfrissítéseket – sőt, egyes gyártók a saját megoldásaikat kínálják a Google szoftverei helyett, ami érthető módon szintén nem tetszik nekik. Egy saját hardverrel biztosíthatnák például a Google Play Store helyzetét. Ben Wood, a CCS Insight elemzője szerint:

Aggódnak amiatt, ahogyan az Android fragmentálódik, és úgy vélik, hogy egy jobban kontrollált platformmá kéne tenni. Szerintem ez a céljuk, vagyis az Apple-höz hasonló nagyobb kontroll.

Noha a Google alapvetően egy szoftvercég, nem ez lenne az első próbálkozása a hardverpiacon, gondoljunk csak a Chromebook Pixelre, vagy a Pixel C táblagépre. Idén vették fel a hardverrészleg élére a Motorola korábbi elnökét, Rick Osterloh-t. A mőlt hónapban azonban a Google CEO-ja, Sundar Pichai azt mondta, hogy továbbra is folytatják a Nexus-programot, és a jövőben is tervezik a gyártókkal ezt a fajta együttműködést.

Sundar Pichai
Sundar Pichai

A Telegraph szerint ez a lépés új dimenziót nyitna az Európai Unió és a Google között jelenleg futó monopóliumügyben is. Az Európai Bizottság áprilisban vádolta meg hivatalosan is azzal a céget, hogy visszaél az Android nyújtotta piaci erőfölényével, és ennek köszönhetően hozza helyzetbe más szolgáltatásait, például a Google keresőt, a Chrome böngészőt a Play Store-t. Az ügy végén akár 75 milliárd dolláros bevételének 10%-ra is megbírságolhatják a céget. A lap megkeresésére a Google nem kívánt reagálni.

Forrás: The Telegraph.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!