imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Saját processzor? Nem ez a kérdés, hanem a hogyan!


Nagyon úgy néz ki, hogy az Apple leváltja a jól bevált Intel procikat a Macekben és saját maga fogja kézbe venni a tervezést. A legnagyobb kérdés most nem is ez, hanem hogy milyen lesz az átállás folyamata. Az Apple történelemre támaszkodhatunk, de nem biztos, hogy érdemes is.

Múlt héten írtunk meg azt a Gurmantól származó hírt, miszerint az Apple nagy valószínűséggel rövidesen száműzi az Intel által gyártott processzorokat a Mac-ekből, és helyette a saját maga által tervezett chipeket pakolná. Egy rövid felzárkóztató az akkori hírből:

Ha hinni lehet az általában megbízható forrásokkal rendelkező Gurmannak, az Apple Kalamata kódnéven már megkezdte az utóbbi időszak legnagyobb Maceket érintő változásának előkészítését. E szerint a vállalat a 2005 óta bevált Intel processzorok helyett saját tervezésű chipekkel szerelné majd a Maceket.

A kezdeményezés egy nagyobb stratégiai váltás része lehet, amelyet elvileg már a fejesek is jóváhagytak. Ennek lényege az lenne, hogy az ökoszisztéma teljes spektrumán olyan közel érjen egymáshoz a szoftver és a hardver, amennyire az lehetséges.

Ha elfogadjuk, hogy az esetek nagy többségében Gurman megbízható forrásokkal rendelkezik – márpedig ez így van -, akkor igazából nyugodtan vehetjük szinte biztosra ezt a mostani jelentést is. Innentől kezdve pedig elkezdhetünk a „meglépi-e vagy sem“ kérdéskör helyett a miértekkel és a hogyanokkal foglalkozni. Előbbit a hírrel együtt már nagyjából körbejártuk, most inkább azt nézzük meg, hogy hogyan, milyen formában történhet majd meg az átállás.

Ami azt illeti, erre vonatkozóan éppenséggel két történelmi pont is a rendelkezésünkre áll, hogy útmutatással szolgáljanak a jövőre nézve. 1994-ben leváltásra került a korábban jó 10 évig használt Motorola 68000-series processzorcsalád, majd a helyére – talán az öregmotoros olvasóink által is ismert, használt – PowerPC érkezett, amelyet az 1991-ben létrehozott AIM szövetség (Apple, IBM, Motorola) tervezett.

Az átállást megkönnyítendő, az Apple egy emulátort csomagolt a macOS-be, hogy a korábbi paradigmára alapuló szoftverek is fussanak (még magának a macOS-nek is a jelentős része így, emulálva működött). A folyamat egy-két éven belül teljes egészében lezajlott, innentől kezdve pedig mindenki békében használta a PowerPC chipeket, mintha mi sem történt volna. Ehhez persze kellett az is, hogy a PowerPC annyira erős legyen, hogy az emulátor használata ne okozzon lassulásokat.

A nyugalmi állapot egészen 2006-ig kitartott, amikoris jött az újabb váltás. PowerPC balra el, színpadra lépett az Intel. A forgatókönyv szinte teljesen megegyezett az 1994-essel: átállás könnyítő emulátor (becses nevén Rosetta); 1-2 év átmeneti időszak, majd miután lefrissült az egész termékpaletta és lefrissült hozzá a szoftver is, rövidesen beköszöntött a béke és nyugalom korszaka (egészen addig, amíg rá nem bukkantak a Meltdown és a Spectre súlyos biztonsági hibákra, amelyek az összes létező Intel processzort érintették).

2020 körül, 14 évvel az Intel procik bevezetése után Gurman szerint jön az újabb váltás, ami ismét felveti a kérdést, hogy miként fog történni az átállás. Ha a fentebb ismertetett események vesszük alapul elég tiszta a képlet: az Apple bejelenti a saját tervezésű chipeket, szól a fejlesztőknek az átállásról, szép sorjában a teljes palettán lefrissíti a vasakat, csomagol egy emulátort az OS-be, majd az átállás után elégedetten hátradől. Tapasztalatuk már van, miért ne eszerint haladnának?

Leginkább azért, mert 1.) az idők során bonyolódott a helyzet, megváltoztak az igények és bővült a termékpaletta is; 2.) a saját processzor tervezés annyira azért nem triviális feladat, ami szintén csavar egyet a dolgokon. Az iPhone, iPad vonalon az A-szériás saját tervezésú processzorok mondhatni osztatlan sikert arattak. Nemcsak a mobil chipeken belül tartoznak az élvonalba, teljesítményük néha már az asztali kategóriát is súrolja.

A kérdés, hogy vajon képesek lesznek-e meglépni ugyanezt egy másik ligában is. Vajon tudnak-e majd olyan vasat tervezni, amit nyugodt szívvel, tiszta lelkiismerettel pakolhatnak majd bele egy MacBook Próba, iMac Próba, vagy akár az újragondolt Mac Próba. Megéri-e egyáltalán egy relatíve kis felhasználói bázis igényeinek kielégítéséért a sok kutatás-fejlesztés, humán erőforrás, anyagi ráfordítás? Főleg, hogy ezt az energiát fordíthatnák akár a biztos siker mobilprocesszor részlegre is.

A rövid válasz, hogy persze. Az Apple bőven van akkora, és rendelkezik annyi erőforrással, hogy beleférjen mindkettő párhuzamosan. Ha most a jelenben még nem is tudnák megoldani, 2020-ig még annyi szakembert szívhatnak el más vállalatoktól amennyit nem szégyellnek. Pénz legalábbis biztosan lenne rá. Az így megszerzett tapasztalatoknak pedig nem feltétlen kell csak a Mac részlegen maradnia, egy-két új trükköt biztosan tudnának majd használni az A-széria esetében is. Ráadásul a mozgástér is szabadabb, például a tervezés során nem kell annyira ügyelni az energiahatékonyságra, mint a mobiloknál – jöhetnek az izmosabb architektúrák, sok magok és társaik.

A hosszabb válasz azért nem ennyire egyszerű. Erőforrások ide vagy oda, feltehetőleg első körben a saját chip még nem lesz alkalmas a pro vonal ellátására. Ekkor pedig az a nem túl szerencsés helyzet állna elő, hogy a gépek egy részében a saját, másik részében pedig az Intel procik teljesítenének szolgálatot. De még akár olyan hibrid helyzet is elképzelhető, hogy high-end vonalon a nagy teljesítményű Intelek párban működnénk a fejlettebb, de kisebb teljesítményű sajáttal.

Hogy még bonyolultabb legyen a felállás, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy szintén Gurman szerint hamarosan valamilyen formában egyesülni fognak a macOS-es és iOS-es alkalmazások. Nem kizárt, hogy a két hír kapcsolódik egymáshoz. Könnyen lehet, hogy az Apple élve a váltás adta rugalmassággal, már eleve úgy fogja tervezni az asztali procikat, hogy azok struktúrájukban is harmóniában álljanak a mobilos kistestvéreikkel – ezzel megnyitva a hardver-szoftver-ökoszisztéma egyensúly új dimenzióit.

A fenti tényezők mindegyike már külön-külön is elég alapot szolgáltat arra, hogy feltételezzük, nem a megszokott mederben fog történni az átállás. Ebben az esetben pedig az Apple nem támaszkodhat a korábbi tapasztalatokra, hanem új vizekre kell majd eveznie.

Reméljük Tim Cook lesz olyan jó kapitánya a hajónak, hogy ez ne jelentsen problémát…

Forrás: MacWorld

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!