imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Samsung Galaxy Note 4 és iPhone 6 tesztek


Az iPhone 6 megjelenése óta jó pár teszt látott napvilágot, amikben jól látszott, hogy az iPhone 6 rendre megveri a vetélytársait. Sokan követeltek Galaxy Note 4 és iPhone 6 tesztet, ami most meg is érkezett az Appleinsider jóvoltából, és szerintünk igen meglepő eredményeket mutat.

Az utóbbi hetekben két igen részletes tesztet is lehoztunk már az itt az iMagazinon, ha lemaradtál róluk most pótolhatod:

Megérkeztek az első iPhone 6 sebesség- és akkumulátortesztek

Hiába csak két mag, mégis az iPhone nyer

Természetesen, ahogyan az lenni szokott, hamar előkerültek a “Miért nem a Note 4-et teszik mellé, az sokkal újabb mint a Galaxy S5!” típusú hozzászólások is. Szerencsére ez a külföldi tesztelőkben is felmerült, és el is végezték a teszteket, több androidos készülékkel, köztük egy Galaxy Note 4-gyel.

Az alábbi tesztekből kiderül, mennyit ér a nyolc magos processzor az iPhone 6 két magja ellen. Íme a GFXBench eredményei:

10672-3027-iPhone-6-Plus-Review001-l

Jól látszik, hogy az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus, nagyjából kétszer nagyobb teljesítményre képesek intenzív grafikai megjelenítés esetén, mint a Note 4 illetve az egyéb vetélytársai.

A GFXBench elsősorban 3D-s és egyéb megterhelő grafikus teszteket futtat, nem úgy ahogy a Geekbench például, ami csak a processzor nyers erejét méri. Miért fontos ez? A korábbi Geekbench tesztekben az látszott, hogy bár egymagos számítási teljesítményben, sokkal gyorsabb az iPhone 6, mint a vetélytársak, viszont több magos számításokban már nincs ekkora különbség, illetve ha egy hajszálnyival is, de vannak az iPhone 6-nál gyorsabb, többmagos teljesítménnyel rendelkező készülékek.

De akkor hogyan lehet, hogy a fenti GFXBench tesztekben ennyire lemaradnak a többiek? A válasz nagyon egyszerű: a nagyobb felbontású kijelzők nagyobb teljesítményt igényelnek. Ha megfigyelitek, akkor látszik, hogy az iPhone 6 Plus is lassabb néhol mint a kistestvére, az iPhone 6. Az iPhone 6 Plus kijelzője, 1920 x 1080, az iPhone 6 csak 1334 x 750 pixel, emiatt a Plus-nak értelemszerűen több pixelt kell megmozgatnia ugyanazzal a teljesítményű processzorral mint az iPhone 6-nak. Talán már ki is találtátok, miért veszít a Note 4 a sebességtesztekben.

Az Appleinsider szerint:

A Samsung előrébb tolta a technológiát a kijelzők terén, mint amit a saját processzoraik képesek lennének kezelni, ez pedig extrém gyenge grafikus HD megjelenítést eredményez.

A Samsung új Exynos processzor által meghajtott Note 4 készüléke, 10,5 fps-t tudott csak, ami majdnem fele annyi sincs mint az iPhone 6 Plus sebessége ugyanabban a tesztben.

A Note 4 már 2560 x 1440 pixeles kijelzővel rendelkezik, ez pedig iszonyú sok pixel, egészen pontosan 3 686 400 darab. (iPhone 6 Plus – 2 millió, iPhone 6 – 1 millió pixel.) Bár a specifikáció-harcban nagyon jól hangzik, ha valaki úgy hirdetheti magát, hogy Ultraszuper Ultra QHD kijelzővel és 8 magos processzorral kapható a telefonja, de mindez mit sem ér, ha ez a teljesítmény rovására megy. Az irodában gyorsan elvégzett vakteszt szerint 10 emberből mindössze 1 látott különbséget 326-400 ppi közt. 300 ppi felett gyakorlatilag értelmetlen növelni a felbontást, hiszen azon kívül, hogy jól mutat a katalógusban, sok más értelme nincsen. Érdemes belegondolni: egy Retina kijelzős MacBook Prónak sem sokkal nagyobb a felbontása mint a fent említett Note 4-nek, hiszen a MacBook Pro 2880 x 1800-as felbontással érkezik, mindez egy 15 hüvelykes kijelzőn. (Note 4 5,7 hüvelyk és 2560 x1440 a felbontása.)

Az alábbi grafikonon kicsit jobban látszik, hogy mi a probléma. Az “Offscreen” tesztek kikapcsolt kijelzővel tesztelik a sebességet, az ezek után következő azonos nevű tesztek pedig bekapcsolt kijelzővel mért értékeket mutatnak. Jól látszik, hogy ugyanazon teszt sebessége a felére esik a Note 4 esetén, amint a kijelzőn is meg kell jelenítenie grafikát. Ha ugyanezt megnézitek iPhone-on, elég vicces eredmények látszanak, hiszen az iPhone bekapcsolt kijelzővel gyorsabb. Ez valószínűleg azért lehet, mert az iPhone meghülyül ha csak üresen fut. (Ha egy fejlesztő tudja az okot, legyen szíves írja meg nekünk, és frissítjük a cikket.

Nagyobb érték a jobb.
Nagyobb érték a jobb.

A GFXBench oldalán egyébként ti is összehasonlíthatjátok akár a saját készüléketeket is bármelyik másikkal.

Forrás: Appleinsider

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!