imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Samsung Galaxy S8 Apple szemmel


Tegnap bemutatkozott a Samsung Galaxy S8 illetve az S8+. Az iPhone legnagyobb konkurenséről van szó, ezért mi sem mehetünk el szó nélkül a Samsung új készülékei mellett.

Mivel már egy hónapja láthattuk kiszivárgott videókon és képeken a Galaxy S8-at, nagy újdonságokat nem hozott a tegnapi bemutató, de azért mégiscsak most lett hivatalos a dolog, ezért elérkezett az ideje, hogy mi is beszámoljunk az iPhone legnagyobb ellenfeléről.

A bemutatón a Samsung most először mondta ki az Apple nevét. Konkrétan azt mondták, hogy jobbak akarnak lenni, mint az Apple. Nyilván eddig is ezen dolgoztak, de most az egész világ előtt üzentek hadat az Apple-nek. Ezután bemutatták az idei csúcsmodelljeiket.

Két új készülék érkezett, a Galaxy S8 és a Galaxy S8+. Az S8 plusz elnevezés láttán egyből az jutott az eszembe, hogy ha jobbak akarnak lenni az Apple-nél, akkor miért kell egyből a készülékek elnevezését lemásolni. Az oké, hogy az Apple-höz hasonlóan egy kisebb és egy nagyobb készülékre építik a termékpalettát, de még a Plusz elnevezést is lenyúlni… Ha a Samsungnál dolgoznék azt mondtam volna: Srácok! Szívassuk meg az Apple-t, nevezzük a nagyobb modellt Prónak, vagy Editionnek. Na mindegy, lendüljünk túl ezen, nem annyira lényeges.

A Galaxy S8 5,8, az S8+ 6,2 hüvelykes kijelzőt kapott, mindkettő ugyanazzal a 2960 x 1440-es felbontással érkezik, Super AMOLED kijelzővel. Ez a két kijelzőméret elsőre talán hatalmasnak tűnhet, de érdemes megnézni őket az iPhone 7 és az iPhone 7 Plus mellett.

iphone_s8_plus

Az S8 jóval nagyobb lett mint az iPhone 7, viszont az S8+ háza magasságra kb akkora, mint az iPhone 7 Plus, viszont kicsivel keskenyebb annál, a kijelző pedig mindkét Galaxy esetében jóval nagyobb, az iPhone-éhoz képest.

Mielőtt elfelejtem, gyorsan megjegyzem, hogy dizájn szempontból az egyik legjobb, ami történt, hogy nincs végre Samsung felirat az előlapon. Sokszor írtam már Samsung készülékekről és mindig megjegyeztem, hogy borzalmasan ronda a Samsung logózás az előlapon. Eleve ki a franc akarja naponta nézegetni a gyártó nevét, csak tudja az ember, hogy milyen készüléket vásárolt. Na most végre megszabadultak ettől, és már csak a hátlapon láthatunk Samsung feliratot. A következő lépés jövőre, hogy egy vonalba kerüljenek a készüléken a mikrofon, hangszóró, töltő és a jack. Ez még mindig nem sikerült, íme:

s8_also

Az biztos, hogy jóval kényelmetlenebb lesz használni ezeket a hatalmas és megnyúlt kijelzőket, erősen nyújtózkodni kell majd, hogy elérjük a tetejüket, de azt el kell ismerni, hogy elképesztően szép lett az S8 és az S8+ is! Teljesen őszintén mondom, még Apple-ös mércével nézve is, gyönyörű készülékeket tervezett a Samsung. Ennek az volt az ára, hogy mostantól kizárólag lekerekített kijelzővel szállítják a készülékeket, aminek személy szerint nem vagyok nagy barátja. Bár jól néz ki a lekerekített él, értelme nem igazán van, sok esetben pedig zavaró, hogy “lefolyik” illetve torzul a tartalom a széleken. Cserébe persze brutál jól néz ki szemből a telefon. Ebből a szempontból egyébként az LG G6 jobban tetszik. Egymás mellé téve az LG G6-ot és az S8-at, sokkal praktikusabbnak tűnik a G6, annak ellenére, hogy a vastagabb keret miatt nem annyira szexi mint a Galaxy S8. Ha androidos lennék biztosan gondban lennék, hogy melyiket válasszam.

g6_s8

A Galaxy S8-ról eltűnt a home gomb, legalábbis fizikailag nincs már ott ahol eddig volt, csak virtuálisan van jelen, illetve az Apple taptic feadback megoldásához hasonlóan, ha a kijelző alját erősebben megnyomjuk, akkor maga a kijelző egy gomb benyomásának érzetét kelti. Az ujjlenyomat-olvasó a készülék hátára került közvetlen a kamera mellé, ami nem a legszerencsésebb megoldás. Egyrészt összetaperoljuk a kamerát, másrészt bal kézzel nehezen lehet elérni az érzékelőt. Persze van írisz szkenner, aminek segítségével feloldhatjuk a készüléket, ez pedig az első tesztek alapján elég jól működik, így talán meg lehet úszni a suta hátlapi ujjlenyomat-olvasó használatát.

s8_back

Hardveresen az S8 megkapta a Snapdragon 835 procit, mellé 4 GB memóriát. Az aksi mérete nem nagyon változott, a hátlapi kamera is maradt f1,7-es rekesz és a 12 megapixel, de a Samsung szerint ügyesebb képfeldolgozó processzorral. Az előlapi kamera 8 megapixeles lett. Tárhely tekintetében 64 GB-ot kapunk, ezt lehet bővíteni SD kártyával. Érdekes, hogy a Samsung a tárhely kapacitását nem másolta le az Apple-től és nem csináltak 64-128-256 GB-os modelleket, hanem még mindig ezzel az SD kártyás megoldással bohóckodnak. Plusz lyuk a készüléken, plusz macera a menükben, hogy megmondjuk a készüléknek, mit hova rakjon, semmi értelme ennek, nem beszélve a marginról, hiszen az Apple-nek nagyon bevált, hogy a tárhelyek variálásával több pénzt tud keresni. Ezek mellett az új készülékek természetesen IP68 minősítésű por és cseppállósággal is rendelkeznek.

Lett új asszisztense is a S8-nak. Bixby névre hallgat és elvileg jóval okosabb, mint Siri. Magyarul persze ez sem tud, majd meglátjuk mennyire lesz sikeres. A kamera felismeri a tárgyakat, változott egy csomó minden szoftveresen is, ezekbe nem mennék bele, mert plusz egy oldal lenne leírni minden apróságot. Az alábbi – egyébként jól sikerült – videón meg lehet nézni a legfontosabb újdonságokat.

A nagy kérdés az, hogy sikerült-e a Samsungnak megalkotni az iPhone gyilkos készüléket. Nos, igen is meg nem is. Ha a dizájnt nézzük, nem kérdés, hogy sok szempontból jobban néz ki, mint az iPhone, főleg szemből. A színek is rendben vannak, fentebb pedig már leírtam, hogy mi az, ami nem annyira tetszik. Persze a dizájn csak egy dolog, ott van mellette a szoftver is, ami pedig továbbra is Android. Számomra itt vérzik el a dolog, mert az iOS-t sokkal kiforrottabb, felhasználóbarátabb operációs rendszernek tartom, nem beszélve az Apple ökoszisztémáról, amitől még nagyon távol áll a Samsung. Persze aki meg az Androidot szereti, az millió érvet fel tud sorolni, hogy miért nem jobb az iOS és ez így van jól.

Az biztos, hogy a Samsung odatette magát, és az S8 illetve az S8+nagyon jól fog majd fogyni. (Az előrendelés már elindult, hazánkban valamikor április vége fele lesz majd kapható.) Biztosan lesznek olyanok is akik iPhone-ról váltanak majd és az is biztos, hogy most fél évig az S8 lesz az egyik legjobb, ha nem a legjobb okostelefon a piacon. Aztán majd jön az őszi Apple keynote, és ha az Apple odateszi magát egy keret nélküli iPhone-nal, nos akkor majd kezdődik elölről az egész.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!