imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Samsung nem fél áthágni a szabályokat


A Samsung “Hágd át a szabályokat, majd húzd az időt, amíg lehet” taktikája nem újdonság.

Aznap, amikor a San Jose-i esküdtszék meghozta a végleges ítéletet, miszerint a Samsung tartozik az Apple-nek a második szabadalomsértési perben a két cég között, a Vanity Fair lehozott egy igen hosszú cikket (itt elolvasható angolul, sok érdekesség van benne – a szerk.), amely a Samsung hosszú (és sikeres) szabadalomsértés-taktikai múltját vizsgálja.

2010-ben, mielőtt az Apple beperelte volna a Samsungot, cupertinói vezetők (többek között ügyvédek is) Szöulban találkoztak a Samsung vezetőivel, ahol Seungho Ahn alelnök egyértelműen kijelentette, hogy ha bíróságra kerül az ügy, a Samsung szintén perelni fog, saját szabadalmaira hivatkozva. “Ezer éve mobiltelefonokat gyártunk” mondta Ahn Chip Lutton ügyvédnek (Apple). “Nekünk is vannak szabadalmaink, amiket valószínűleg az Apple is használ.”

Mint kiderült, a más vállalatoktól való ötletlopás, majd a saját portfolió szabadalmainak felhozása perek során egy olyan taktika, amiket a Samsung már jóval az Apple előtt is használt.

Több bírósági dokumentum és ex-dolgozók elmondásai alapján, a versenytársak szabadalmainak figyelmen kívül hagyása elég jellemző a koreai vállalatra. Ha egyszer pedig tetten érik őket, ugyanazokat taktikákat vetik be, mint az Apple ellen: visszaperelnek, vesztenek, halogatnak, fellebbeznek, majd amikor közel a vereség, megegyeznek.

2007-ben a Sharp perelte be a Samsungot, azt állítva, hogy a dél-koreai vállalat szabadalomsértést követett el. A Samsung visszaperelt, elnyújtva a bírósági folyamatot, miközben továbbra is a lopott technológiával gyártotta a TV-ket, kiépítve a TV üzletét. A Samsungot bűnösnek találták a szabadalomsértési perben évekkel később (2009), amikorra a Sharp már inkább megegyezett, elkerülve az import tilalmat.

Hasonló volt a történet a Pioneerral is 2006-ban, abban az esetben a plazma televízió technológiájának ellopása volt a szabadalomsértés. A Samsung visszaperelt, addig húzva, halasztva a pert, amíg meg nem egyezett a két cég 2009-ben. A hosszadalmas és drága csatának az eredményeként a Pioneernak meg kellett szüntetnie a televíziók gyártását, míg a Samsung növekedett. A Samsung már alkalmazta ezt a mutatványt a Kodakkal, az Apple-lel, és sok másik vállalattal szemben is.

A Samsung bevetette szokásos taktikáját az iPhone megjelenése után is. Ahogy a globális perek a két cég között is dokumentálják, a Samsung tulajdonságról tulajdonságra kiértékelte az iPhone-t és kijött 126 tulajdonsággal, amiben az Apple iPhone jobb volt, mint a saját kínálata: ez vezetett a Galaxy S kidolgozásához.

Az új Samsung okostelefon részleteiben –  és tudásában is – egyre jobban elkezdett hasoníltani az iPhone-ra. A főképernyőn található ikonok ugyanolyan lekerekített sarkokat kaptak, ugyanakkora méretben, és a térhatásnak köszönhetően visszatükröződés lett a képen. A Telefon funkció ikonja a billentyűzet illusztrációja helyett, egy telefonkagyló lett. A lekerekített dizájnú keret, az egész kijelzőt takaró üveg, a Főgomb a kijelző alján – majdnem teljesen úgyanúgy, mint az iPhone esetében.

A Galaxy S megjelenését követően a Samsung nem volt hajlandó aláírni a licencszerződsét az Apple-lel, hiszen eddig is mindig sikeresen megúszták a jelentős büntetéséket más intellektuális tulajdonának ellopása esetén. Ekkor perelte be az Apple a Samsungot először. A Samsung természetesen követte, oda, ahol ma is tartunk – a Samsungot büntetés fizetésére ítélték, kicsit több, mint egy milliárd dollárt kell fizetnie a két per után, de a fellebbezésnek még nincs vége. A Samsung továbbra is fejleszti a Galaxy szériát, és az Apple legnagyobb versenytársává nőtte ki magát.

Forrás: macrumors

iPad

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!