imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Apple vs. Samsung

A Samsung hajthatja fel az iPhone X árát


A dél-koreai gyártó, élve monopol helyzetével hatalmas árréssel osztja a kijelzőit a konkurenciának. Kuo szerint az Apple-nek sürgősen tennie kell valamit.

Nem vitás, jelenleg a Samsung Display gyártja a legjobb minőségű OLED kijelzőket a világon. Elég csak kézbe venni egy Galaxy S8-at vagy egy Note 8-at, és senki nem fog vitatkozni az előbbi állítással. Ennek fényében érthető, hogy az Apple, aki mindig is a lehető legminőségibb alapanyagokból készítette termékeit, a Samsungot kérte fel az iPhone 8 kijelzőjének legyártásához.

Na, meg persze alternatíva sem nagyon volt: egyedül a dél-koreaiak tudnak annyit és olyan minőségben legyártani, ami az Apple-nek kell. A probléma itt kezdődik. Ming-Chi Kuo, a KGI elemzője mostani jelentésében felhívta arra a figyelmet, hogy ez a függőségi viszony rendkívül erős pozícióba helyezi a Samsungot. Annyira erősbe, hogy a gyártó lányegében akkora összeget kérhet el az Apple-től a panelekért, amekkorát csak nem szégyell. Márpedig úgy tűnik, a Samsung nem túl szégyenlős.

Samsung

Kuo úgy becsüli, hogy az Apple 120 és 130 dollár között fizethet a Samsungnak kijelzőnként. Ez azért jelentős emelkedés a 45 és 55 dollár körül mozgó 5,5 inches LCD-hez képest, és az OLED panelek magasabb előállítási költségei sem indokolják a több mint kétszeres szorzót. Az Apple-nek pedig nincs más választása, be kell nyelni az összeget. Enyhítésként rövid távon annyit tud tenni, hogy a többletköltség részét vagy az egészet áthárítja a vásárlókra. Ezt az iPhone 8 árszabása körüli hírekből ítélve pedig meg is fogják lépni.

Kuo jelentésében hangsúlyozza, hogy az Apple-nek lépnie kell, és sürgősen egy másik OLED beszállító után kell néznie. Persze erre Cupertinóban Kuo nélkül is rájöttek már, nem csokira adtak az LG-nek 2,7 milliárd dollárt. Az LG úgy tűnik, kezd is belejönni a bizniszbe, például rögtön a saját gyártású, 6”-es OLED panelekkel szerelték a nem rég bemutatott V30-as csúcsmodelljüket.

Az LG V30

Az egyetlen szépséghiba, hogy az LG-s kapcsolatból a legoptimistább becslések szerint is csak 2019-re lesz valami kézzel fogható. Márpedig addig még legalább egy iPhone bemutató vár ránk a mostanin kívül és valószínűleg lassan lenne igény OLED-es iPadekre is. Nehéz ügy ez az Apple-nek, talán nem véletlen repültek fel mostanában olyan hírek, hogy az OLED helyett inkább microLED gyártásába fognak, nem csak elkerülve ezzel a mostanihoz hasonló függőségi viszonyt, hanem egyben be is előzve a konkurenciát.

Forrás: The Verge

Az Apple már most is használ OLED kijelzőket az Apple Watchokban. Ha szeretnél minden nap elmélyedni a gyönyörű feketékben, akkor van egy nagyon jó hírünk: az akcióknak köszönhetően akár már 89 900 forinttól tied lehet egy Apple Watch.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!