imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Betűtípust cserélhet az Apple az iOS 9-ben és az új OS X-ben


Jony Ive többször is elmondta, hogy az Apple Watch tervezése során a legapróbb részletekre is odafigyeltek. Olyannyira, hogy külön betűtípust is csináltak az órához, mely a San Francisco nevet kapta. A cél az volt, hogy egészen kis méreteknél is olvasható szöveget kapjunk.

A San Francisco finoman ívelt sarkokkal operál, melyek az Apple Watch tokozásának a formáját imitálják. Különlegessége továbbá, hogy betűközök alapesetben egészen nagyok, de ahogy növeljük a betűméretet, úgy válik egyre sűrűbbé a szöveg. Az Apple kétféle változatot is kiadott a betűtípusból, egyet kifejezetten a kijelzőkhöz és kezelőfelületekhez terveztek, míg a másik nyomtatásban és hosszabb szövegek esetén használható jobban. Ezeket egyébként regisztrált fejlesztőként ingyenesen letölthetjük az Apple Watch fejlesztői eszközökkel.

MacBook billentyűzet
Az új MacBook billentyűzetén már San Francisco van.

A legfrissebb hírek szerint a San Francisco tovább terjeszkedhet az Apple termékek körében. Szemfülesebbek kiszúrhatták, hogy az új MacBook billentyűzetén is lecserélték a régóta használt VAG Rounded betűtípust San Franciscóra, ami egészen elegáns hatást kelt. Most pedig úgy tűnik, hogy az Apple az iOS és az OS X esetén is fontolgatja, hogy erre váltja a jól bevált Helvetica Neue-t. A jól beváltat persze az iOS esetében értjük, hiszen az OS X-ben egészen a Yosemite tavalyi megjelenéséig a Lucida Grande volt a fő betűtípus. Az iOS korábban az alap Helveticát használta, majd az iOS 7-ben tértek át a Helvetica Neue variánsra.

Helvetica Neue vs San Francisco

Noha a Helvetica a világ legnépszerűbb és egyik legszebb betűtípusa, sok kritika érte a céget amiatt, hogy nem feltétlenül való operációs rendszerekhez, valamint nem minden esetben olvasható elég könnyen. Ebből a szempontból logikus lenne a csere, illetve egységesebbé válnának a rendszerek. Ezen kívül a 9to5Macnek nyilatkozó állítólagos – természetesen nevük elhallgatását kérő – Apple-mérnökök azt mondták, ezzel is egy kis vérfrissítést adnának a szoftvereknek, nehogy unalmassá váljanak. Azt is megsúgták viszont, hogy nem mindenki támogatja az elképzelést a cégen belül, ugyanis sokak szerint nem retina kijelzőkön nem néz ki elég szépen a San Francisco.

Van aki kipróbálta már, milyen lenne a Yosemite San Francisco betűtípussal. | Kép forrása: 9to5Mac
Van aki kipróbálta már, milyen lenne a Yosemite San Francisco betűtípussal. | Kép forrása: 9to5Mac

Átállni egy új rendszerbetűre egyébként nem olyan egyszerű, nem csupán annyiból áll, hogy megváltoztatnak egy beállítást. Figyelni kell arra, hogy az összes szöveg, menüpont, felirat továbbra is elférjen a helyén a különböző alkalmazásokban, a különböző betűméreteknél nem megy a használhatóság rovására, stb. Ettől függetlenül a készülő iOS 9 és OS X 10.11 belső tesztverzióiban a hírek szerint már a San Francisco szerepel. Persze bármikor dönthetnek úgy az Apple-nél, hogy mégis inkább maradnak a jól bevált Helvetica Neue-nál. Június 8-án valószínűleg minden kiderül, hiszen ekkor mutatják be az új operációs rendszereket a WWDC-n.

Forrás: 9to5Mac.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!