imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Sans Forgetica – a felejthetetlen betűtípus


Najó, a felejthetetlen azért túlzás, de a Royal Melbourne Institute of Technology kognitív kutatói állítják, hogy sokkal jobban lehet rá emlékezni, mint bármelyik másik klasszikus betűtípusra.

Sose volt jobb kor az egyetemistáknak. Online elérhető adatbázisok, könyvek, digitális jegyzetek, kereshető dokumentumok, mindenféle szoftverek, Pomodoro technikák, géppel írt, javítható szakdolgozatok, ultrafejlett plágiumkeresők. Most meg már ez is!

A Royal Melbourne Institute of Technology kognitív kutatói váltig állítják, hogy kifejlesztették az ultimate betűtípust egyetemistáknak (és mindenki másnak, aki szokott tanulni). Mindezt a kognitív pszichológia és memóriavizsgálatok legfrissebb kutatási eredményeinek segítségével.

A dolog trükkje elméletben abban áll, hogy az a betűtípus jóval nehezebben olvasható a többinél. Minden karakternél vannak kimaradó elemek, amik nélkül ugyan még relatíve jól olvasható marad a szöveg, de nagyobb kognitív megterheléssel jár a feldolgozása. És ez a szándékos nehezítés a kulcs: az agy kénytelen „mélyebb“ szinteken feldolgozni a szöveget, aminek tartalma így állítólag jobban rögzül.

A legnagyobb nehézség a fejlesztés során az arany középút megtalálása volt. Sem a túl könnyen, sem a túl nehezen olvasható betűtípusok nem eredményeznek kellően mély memóriamintákat. A megfelelő változat megtalálásához több mint 300 diákkal végeztettek memóriateszteket, ezeknek az eredményeiből választották ki a leghatékonyabb a betűtípust.

Amit most ingyenesen letölthettek Mac-re és Windowsra is, sőt még Chrome bővítmény is van belőle. Szinte alig várom már a vizsgaidőszakot…

Forrás: Sansforgetica

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!