imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Saving Mikey – Magyar kaland zombiföldén


A nyolcvanas években népszerű szöveges kalandjátékok napjainkra sem tűntek el, ilyen-olyan formában újra és újra felbukkannak. A műfaj legújabb képviselőjét nagy örömünkre egy magyar csapatnak köszönhetjük, bemutatkozik a Saving Mikey!

A Kaland, Játék, Kockázat könyvsorozat kései fordítása miatt Magyarországon még a rendszerváltás után is sok rajongót szereztek a klasszikus lapozgatós történetek, melyekben az olvasó döntéseitől függött, hogy miként alakul a főhős sorsa. A koncepció valójában sosem halt ki igazán, nemrég például egy Black Mirror-epizód, a Bandersnatch próbálta filmes formában megvalósítani. Az eredmény aztán kapott hideget-meleget, mivel a mozgóképen valahogy nem működött olyan varázslatosan a dolog. Az Uplezz Creative Group magyar fejlesztői talán már eleve tudták ezt, így szerencsére a régimódibb verziót választották zombiapokalipszisük elmeséléséhez.

A Saving Mikey az USA egy képzeletbeli régiójában játszódik, ahol az eddig ismert világ mindössze néhány nap alatt széthullik, miután elszabadul a Lyssa nevű pusztító vírus. A betegeket őrjöngő zombiszerűséggé züllesztő kórságot végül egy karanténzóna kialakításával sikerül megfékezni, a kilencéves Mikey azonban egy baleset folytán a fertőzött terület mélyén ragad, méghozzá egyes egyedül. Támaszként csak ránk számíthat, hiszen tanácsainktól függ, hogy eljut-e az északon található evakuációs pontra.

A fejlesztők egészen átgondolt posztapokaliptikus világot teremtettek, ahol a fertőzötteken túl a helyzetet nagyon is élvező őrültekkel, a vírusra isteni csodaként tekintő szektásokkal, és egy nyomunkban járó maszkos pszichopatával is meg kell birkóznunk. Nincs kőbe vésett recept, többféle úton-módon is eljuthatunk a végállomásig. A kis Mikey túlélése sokszor csak a szerencsén múlik majd, hiszen nem mindig lesz elég információnk a megfontolt döntéshez.

A körítésen persze érezni, hogy nem egy nagyobb cég méregdrága termékével van dolgunk, de a magyar srácok azért kitettek magukért. Az illusztrációként felbukkanó rajzok például egész jól mutatnak, a hangok pedig szimplák ugyan, de elég ízlésesek ahhoz, hogy ne rombolják a hangulatot. A kissrác útvonalának követéséhez kapott térkép nagyszerű adalék, maga a szöveg pedig egy feszült helyzetekkel tarkított, kellően izgalmas történetet tár fel előttünk. A játéknak dedikált weboldalon egyébként bármikor elolvashatjuk azokat az emaileket, melyekkel a sztori indul, így már a vásárlás előtt eldönthetjük, hogy érdekes-e számunkra ez a világ.

Az erőforráskímélő zombis kaland összesen néhány órát vesz igénybe, de ez nagyban függ attól, hogy Mikey halál nélkül vészeli-e át az egymást érő kiélezett helyzeteket. Ha szerencsétlen srác a rövidebbet húzza, akkor egy korábbi pontnál vesszük fel újra az események fonalát, újabb esélyt kapva egy kellemesebb kimenetelű döntésre. Alapvetően valós időben kapjuk az üzeneteket, tehát amikor a fiú pihen pár percet, akkor egy darabig tényleg nem hallunk felőle (az értesítések engedélyezése erősen ajánlott). A türelmetlenebbek akár ki is kapcsolhatják az ilyen hatásszüneteket, de a tökéletes élmény érdekében ezt nem javasolnám.

A teszt alatt sikerült felvenni a kapcsolatot a fejlesztőkkel, akik szívélyesen beavattak néhány kulisszatitokba. A Stuttgartban élő Balogh Péter és Babos Csaba régi barátokként, több közös hobbiprojekt után végül tavaly vágtak bele a játék fejlesztésébe. A történet szerteágazó vázát az erre specializálódott Twine-ban készítették el (lásd a képen), a sztori életre keltéséhez pedig a jól bevált Unity motorra esett választásuk. A túlzóan erőszakos elemek tudatos kihagyása ellenére az Apple csak hosszas levélváltás után, a legszigorúbb korhatári besorolással engedélyezte a játék App Store-ba kerülését. Legközelebbi alkotásuk egy akció alapú móka lesz, így érdemes rajtuk tartanunk a szemünket.

A Saving Mikey megéri az árát, ha szereted a szöveges kalandokat, akkor azért, ha pedig még egyet sem próbáltál, akkor azért. Az angoltudás hiánya sem lehet sokáig kifogás, hiszen hamarosan érkezik a magyar nyelvet elhozó frissítés is. Alacsony árával igazán nem kér sokat, amivel ráadásul hazai származású fejlesztőket támogatunk. Én kb. hatszor likvidáltam szegény Mikey-t az inkompetens tanácsaimmal, neked vajon hányszor sikerül?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!