imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az ex-iOS főnök Scott Forstall a Snapchat útját egyengeti


Scott Forstall finoman szólva is érdekes körülmények között távozott az Apple-től 2013-ban, miután 2012-ben felmentették korábbi pozíciójából, az iOS fejlesztésért felelős alelnöki posztból. Ennek egyik fő oka a rengeteg kritika, amit az Apple-t érte az iOS 6 bemutatása után. A másik, talán fontosabb ok pedig az, hogy a hírek szerint Forstall nem igazán jött ki a munkatársaival a cégen belül.

Az Apple Maps első verziói tényleg nem a cégtől megszokott minőséget hozták, az eladások növekedése két egymást követő negyedévben is elmaradt a várakozásoktól, Forstall kigolyózásának tehát megvoltak a hivatalos okai. 2012. október 29-én jelentették be, hogy megszüntetik a pozícióját a cégnél ő pedig 2013-as végleges távozásáig Tim Cook tanácsadójaként fog tevékenykedni. Ez nagyjából ugye annyit jelent, hogy köszi Scott, addig sem kéne már bejönni dolgozni, amíg nem jár le a szerződésed.

A feladatait szétosztották az Apple-ön belül: Jony Ive kapta meg a kezelőfelületek tervezését (iOS 7 ugye), Craig Federighi vitte tovább a szoftveres vonalat (ennek azért mi örülünk), Eddy Cue kapta meg a Térképeket és a Sirit, Bob Mansfieldet pedig a nyugdíjból hívták vissza, hogy egy új technológiai csapatot vezessen. Az Apple soha nem kommentálta hivatalosan Forstall távozásának körülményeit, de több forrás is megerősítette, hogy Scott nem volt éppen népszerű a cégnél. Állítólag ő a felelős többek között Tony Fadell távozásáért is, akit az iPod atyjaként is emlegetnek, és jelenleg a Google csapatát erősíti, miután a keresőóriás felvásárolta a Nestet.

A régi nagy csapat: Phil Schiller, Tony Fadell, Jony Ive, Steve Jobs, Scott Forstall és Eddy Cue. | Kép forrása: Forbes
A régi nagy csapat: Phil Schiller, Tony Fadell, Jony Ive, Steve Jobs, Scott Forstall és Eddy Cue. | Kép forrása: Forbes

Scott legnagyobb bűne viszont valószínűleg az volt, hogy megpróbálta kigolyózni Tim Cookot a pozíciójából, illetve Jony Ive-val is viharos volt a kapcsolata, beszámolók szerint például nem volt hajlandó eljárni a Jony által szervezett megbeszélésekre. Sőt, leginkább szóba sem állt vele, csak úgy, hogy Tim Cook közvetített kettőjük között. Amikor Cook hivatalos bocsánatkérő levelet írt az Apple Maps kezdeti hiányosságai miatt, Forstall megtagadta a levél aláírását. Végül annyira elmérgesedett a helyzet, hogy választani kellett: vagy Scott megy a cégtől, vagy Jony. Az eredményt pedig tudjuk. Fadell egyébként egy, a BBC-nek adott interjúban így kommentálta Forstall távozását:

Megérdemelte amit kapott.

A kicsit hosszúra sikerült bevezető után térjünk rá arra, hogy mi köze is van Scott Forstallnak az utóbbi években elég dinamikusan növekedő Snapchathez. Ismeretes, hogy még tavaly jelentős mennyiségű belső levelezés szivárgott ki a Sonytól, most pedig a levelek között olyanokra bukkantak, amiben részleteket olvashatunk arról, hogy Forstall 0,11%-os részesedésért tanácsadói feladatokat látott el a Snapchatnél.

Steve Jobs imádta a Scott Forstall által képviselt szkeumorfikus dizájnvonalat. | Kép forrása: 9to5Mac
Steve Jobs imádta a Scott Forstall által képviselt szkeumorfikus dizájnvonalat. | Kép forrása: 9to5Mac

A 0,11%, vagyis 50 ezer részvény nem tűnik túl soknak első blikkre, azonban érdemes figyelembe venni, hogy ez a legnagyobb mennyiség amit a Snapchat valaha adott alkalmazottnak, általában 0,022%-ot kapnak a régi vezető fejlesztők. A cég értéke folyamatosan növekszik, nemrég egyes értesülések szerint a Google bőven 3 milliárd dollár feletti felvásárlási ajánlatát utasították vissza, a legújabb befektetési kör után pedig nagyjából 15 milliárd dollárra értékelik a céget. Vagyis Forstall részesedése körülbelül 16 millió dolláros értéket képvisel.

A korábbi Apple-alelnök feladatai nem derülnek ki a levélből, illetve az sem, hogy jelenleg is ad-e tanácsokat a Snapchatnek, vagy határozott idejű megbízása volt. Azt sem tudni pontosan, hogy mikor dolgozott a cégnek, mindenesetre az e-mail 2014 februári keltezésű. A TechCrunch megkérdezte a Snapchatet a dologról, akik nem tagadták a kapcsolatot Forstall-lal, de nem is kívánták bővebben kommentálni az értesüléseket:

Több tanácsadónk is van, de nem kommentáljuk a céggel való kapcsolatuk részleteit.

Forrás: TechCrunch. Borítókép: Geek.com.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!